Duurzame uitvaart of groene begrafenis binnen handbereik
De duurzame uitvaart of groene begrafenis is nu voor iedereen binnen handbereik. Vanuit de uitvaartbranche is het initiatief genomen om alle producten en diensten rondom de uitvaart onder de loop te nemen en hier een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor aan te dragen. Er is rondom de traditionele Nederlandse begrafenis of crematie veel winst te behalen op dit vlak. Wie zijn of haar leven heel bewust een duurzame en milieuvriendelijke invulling heeft gegeven, hecht er ongetwijfeld ook belang aan dat de uitvaart in dezelfde stijl wordt uitgevoerd. Voor de kist, grafsteen, bloemen, koekjes en het vervoer is een duurzaam alternatief gelanceerd.
De duurzame uitvaart / groene begrafenis
Vooral voor mensen die tijdens hun leven al bezig zijn met het op een zo duurzaam mogelijke manier in het leven staan, is een zogenaamde groene uitvaart heel belangrijk. We kunnen in de loop der jaren steeds meer onze persoonlijke stempel op de uitvaart drukken. Er is al veel meer mogelijk dan enkele decennia geleden. Maar veelal moest het initiatief dan liggen bij de overledene of zijn/haar familie. Vanuit de uitvaartbranche werd er nog niet echt ingespeeld op de mogelijkheden van een duurzame uitvaart. Daar is sinds 2013 verandering ingekomen door de oprichting van Greenleave.
Wie of wat is Greenleave?
Bron: Noir, Pixabay Een aantal uitvaartondernemers, verspreid over het hele land, zijn de initiatiefnemers voor Stichting Greenleave en de daaraan gekoppelde duurzame uitvaart. Deze groep uitvaartondernemers heeft samen met een duurzaamheidsadviseur het hele proces rondom de uitvaartverzorging onderzocht. Voor alle daarin voorkomende aspecten is gekeken of er een alternatieve en duurzame invulling gevonden kon worden. Dat hier veel resultaat te boeken was, werd vooraf al goed ingeschat. Een reguliere uitvaart met alle daarbij behorende producten en processen heeft een behoorlijke impact op het milieu. Denk daarbij alleen maar eens aan de herkomst van het hout voor de kist of de herkomst van het grafmonument. Het onderzoek heeft een compleet en overzichtelijk pakket van producten en diensten opgeleverd. Producten en diensten waarbij duurzaamheid voorop staat en producten die het keurmerk "eco" verdragen. Het grote voordeel van dit bijzondere initiatief is het feit dat alle duurzame producten en diensten rondom de uitvaart nu gebundeld zijn. Voor wie geïnteresseerd is in een duurzame uitvaart, is het nu niet langer meer zoeken naar een speld in de hooiberg. Vanuit de branche wordt nu duidelijk aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Overigens is het uitdrukkelijk de bedoeling dat de aangeboden producten en diensten worden aangepast en/of uitgebreid als er nieuwe of betere duurzamere oplossingen mogelijk of voorhanden zijn.
Duurzame producten rondom de uitvaart
Verklein je mondiale voetafdruk ook na de dood
Wie tijdens zijn of haar leven heel bewust is omgegaan met de
mondiale voetafdruk, vindt het ook ongetwijfeld belangrijk dat er tijdens de uitvaart zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu. Waar komen de grondstoffen vandaan? Onder welke arbeidsomstandigheden en met welke productiemethode is er gewerkt? De vragen die tijdens het leven ook altijd werden gesteld en als heel belangrijk werden ervaren, zijn dat na de dood nog steeds. Familie en vrienden zijn zich hier steeds meer van bewust en willen dan ook steeds vaker voor deze aspecten ook een uitvaart in de geest van de overledene.
Duurzame uitvaartkist
Voor de uitvaartkist adviseert Greenleave een houten kist gemaakt van populierenhout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Nederlands hout dus. Dit scheelt duidelijk in de transportkosten. De traditionele binnenbekleding van katoen kan vervangen worden door bekleding gemaakt van hennepvezel. Voor de teelt van Hennep is veel minder water en bestrijdingsmiddelen nodig in vergelijking met de teelt van katoen. Naast het gebruikelijke hout voor een uitvaartkist, is het ook heel goed mogelijk om een kist te laten vlechten van wilgentenen. Over de kleding van de overledene en de eventuele dierbare spullen die meegaan in de kist worden eveneens adviezen gegeven. Hierbij wordt rekening gehouden met de afbreekbaarheid van de producten en/of de eventuele schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens een crematie.
Duurzame grafsteen
Bron: DieGambe, Pixabay Veel van de traditionele grafstenen worden onder zware en niet altijd eerlijke arbeidsomstandigheden gedolven. Vervolgens moeten deze zware producten naar Nederland worden getransporteerd. Daar gaat al heel veel mis voor iedereen die zich bezig houdt met het milieu en een verantwoord en duurzaam leven. In plaats van de traditionele stenen, kan er beter gekozen worden voor een zwerfkei van Nederlandse bodem. Maar ook een houten grafmonument behoort zeer zeker tot de mogelijkheden. Grafstenen kunnen ook goed worden hergebruikt. Van de stenen van geruimde graven kan de bovenlaag worden afgeslepen en vervolgens is de steen weer prima geschikt voor hergebruik.
Duurzaam transport van overleden en familie/vrienden
Uiteraard is het altijd milieuvriendelijker als alle handelingen rondom de uitvaart op één en dezelfde locatie plaats gaan vinden. Dit voorkomt onnodig transport en spaart het milieu. Als dit niet mogelijk is, dan kan gekozen worden voor locaties op loopafstand van elkaar. Zo kunnen de meeste gasten zich lopend verplaatsen en de enkeling die mogelijk niet goed ter been is kan zich dan met een auto van de ene naar de andere locatie verplaatsen. Om autokilometers te besparen kan ook gedacht worden aan het verplaatsen op de fiets. Is het echt onvermijdelijk om een grotere afstand af te leggen, dan is daar ook de uitvaartbus. Een uitvaartbus ingericht met luxe sofa's en een prominente plek voor de uitvaartkist in het midden van de bus.