Een moment voor jezelf
Het klinkt zo populair ‘een moment voor jezelf’ maar op zich is het in een hectische maatschappij als de onze niet zo vreemd. Wil je het volhouden en in balans blijven, moet je af en toe op de rem gaan staan en een moment voor jezelf nemen. Niet gezegd dat je je dit moment per se alleen moet nemen, dat beslis je zelf. Wat wel van belang is dat je dicht bij jezelf komt of blijft, want pas dan kan je de invulling geven die de balans oplevert binnen alle hectiek van alledag.
Je leven plannen
Volledig leven als in ‘go with the flow’ is voor veel mensen (nog) niet weggelegd. Enerzijds vanwege het hectische leven waar men enig moment in stapt (het zijn immers allemaal eigen keuzes), maar anderzijds geeft het geplande ook een soort veiligheid dat het allemaal geregeld is. Natuurlijk is het een vorm van schijnveiligheid, want er zijn genoeg aspecten van het leven die je niet kunt plannen en je overkomen … leuk en minder leuk.
Werk
Maar ‘go with the flow’ is ook dicht bij jezelf blijven in de dingen die je doet, zowel in werk als je privébezigheden. Waarbij de nadruk ligt op waar je passie ligt, waar je gelukkig van wordt, waar je hart een sprongetje van maakt.
Het gaat niet altijd als vanzelf dat mensen terecht komen in werk waar ze helemaal blij van worden, want ruim zestig procent van de mensen gaat uiteindelijk iets anders doen dan waar ze voor gestudeerd hebben. De laatste twintig jaar groeit de groep van mensen die een stevige carrière switch maakt ook aanzienlijk. Zo rond de 40 jaar of enkele jaren daarna komen steeds meer mensen tot de conclusie dat iets anders dan wat ze normaal qua werk doen, ze gelukkig maakt. Het betreft hier overigens niet mensen die vanwege gedwongen ontslag een carrièreswitch (moeten) maken. Het percentage van de vrijwillige switch staat momenteel op ruim dertig procent en is de laatste jaren sterk groeiende.
Hectiek versus ontspanning
Als je het werk doet wat je graag doet dan is dat goed vol te houden, maar er schuilt ook een gevaar. Immers, het is goed vol te houden en het signaal dat je even gas terug neemt, zal minder snel komen. Je zult dus zelf meer alert moeten zijn, want ook alleen maar werk waar je blij van wordt kan tot disbalans leiden.
Belang van balans?
Disbalans in het leven merk je vaak niet direct op, dit is iets wat groeit. Overigens is het niet zo’n nieuw aspect van het leven als wel eens gedacht wordt (de reclame speelt er de laatste jaren wel veel meer op in), want als je zo’n halve eeuw terug gaat in de tijd, was het levenspatroon – behalve overzichtelijk - veel meer gereguleerd en was ontspanning een vast onderdeel van het bestaan. Men leefde veel minder in een 24/7 – maatschappij en de avonden en weekenden betekende voor de meeste mensen vrije tijd.
Langzaam maar zeker is de 24/7 – maatschappij er in geslopen en daar is internet mede veroorzaker van. Het heeft enorm veel voordelen en soms ook nadelen. Verder is de vrouw niet meer standaard de persoon die thuis voor de kinderen zorgt en zelf ook een carrière heeft. Als je daar studie, een prettig sociaal leven én een gezond leven (voeding en bewegen) bij optelt, maakt dat het voor de meeste (jong) volwassenen hectisch is en vaak als kinderen voorbij de pubertijd zijn, de rust wat meer terugkeert. Maar als je al die jaren in disbalans hebt geleefd, is de kans groot dat het zijn tol op gaat eisen.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Op zoek naar het moment voor jezelf
Op zich hoeft het niet moeilijk te zijn om weer in balans te komen en voldoende tijd voor jezelf in te plannen. Maar mensen maken keuzes en als je zorgvuldig opgestelde plan vol is, past het daar niets meer in. Maar je kunt ook voor iets anders kiezen en dat dit met zich meebrengt dat je daarvoor iets moet laten staan, is een gegeven. Een van de vele keuzes die in het leven gemaakt moeten worden.
Het lastige is dat langere tijd in disbalans leven pas zijn tol eist als je ouder wordt. Immers, als je jong bent kan je alles aan en sta je er niet eens bij stil. Toch is het goed dit wél te doen, want je wilt ook op een prettige manier ouder worden.
Laat het moment je activiteit bepalen
Als je in een druk bestaan gewend bent om alles te plannen, is een tegenhanger in de vorm van een moment even niets hoeven en moeten, goed voor een mens. Maar valt bij menigeen, zwaar. Op zich is dat wel verklaarbaar, want als je alles plant en in die activiteit druk bezig bent, ben je niet met jezelf bezig.
Op het moment dat je niets hoeft of moet, ben je op jezelf aangewezen en moet je vanuit je eigen kern gaan bedenken wat je wilt, wat je niet wilt, wat goed voelt en wat niet. Gelukkig is het voor de meeste mensen die op deze wijze hun balans weer opzoeken, een kwestie van tijd. Wennen aan het niet geregeld hebben van wat je nu gaat doen, maar bedenken of en zo ja wat je wilt gaan doen. Maar ook het jezelf toestaan dat even niets doen oké is, vergt voor menig bezige bij nog wel een mindswitch.
… en dan …
Je zult van die momenten voor jezelf niet direct veel merken. Mogelijk merk je wel meer rust in je hoofd, dit aspect kan zich wel snel voordoen. Als je iets gaat doen wat dicht bij jezelf staat en wat goed voelt, zal je dit op de lange termijn ook gaan merken in andere zaken. Je intuïtie, je besef bij waar je lichaam op reageert, gaat een nadrukkelijker onderdeel van jezelf vormen. De kans dat je dit vaker toe gaat passen, is groot. Ook dat kan even schrikken zijn, want je rationele persoontje krijg zomaar ‘concurrentie’ van je intuïtie en voelt mogelijk als emotionele disbalans. Maar dat is het zeker niet.
Tot slot
Het zijn feitelijk niet zoveel processen die je in gang zet, maar wel diegene die anders voelen en impact hebben. Zeker als het doorwerkt op andere momenten. Voelt dat onzeker? Jazeker … maar echte veranderingen – hoe goed dan ook – verlopen zelden zonder strubbelingen.