14 x Vrijmetselarij

Er hangt een waas van geheimzinnigheid en misverstanden rond vrijmetselaren. Hier 14 stellingen rond vrijmetselarij. 7 kloppen wel en 7 kloppen niet.

Misverstanden rond vrijmetselaren:

Vrijmetselarij is alleen voor mannen

Nee. Vrijmetselarij is voor mannen en vrouwen.

Vrouwen worden nog maar kort toegelaten

Nee. Al in 1893 ontstond de eerste loge met zowel mannen als vrouwen in Frankrijk. In Nederland ontstond de eerste groep gemengde vrijmetselarij in 1904.

In Nederland heb je alleen een vereniging voor mannelijke vrijmetselaren

Nee, Nederland kent:
  • De Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden, alleen voor mannen
  • Nederlandse Grootloge der Gemengde Vrijmetselarij (NGGV) voor mannen en vrouwen
  • Le Droit Humain, voor mannen en vrouwen
  • De Weefsters, alleen voor vrouwen.

De oorsprong van de vrijmetselarij ligt bij de tempeliers en in Egypte

Voor beide veronderstellingen is geen bewijs. Wel is er bewijs dat de eerste loges (groepen) tussen 1600 en 1700 in Schotland zijn ontstaan. De eerste grootloge (overkoepelende vereniging) werd opgericht in 1717 in Londen.

De katholieke kerk veroordeelt de vrijmetselaars

Dat was waar, maar is het niet meer. De Katholieke kerk heeft in 1738 de vrijmetselaars ‘in de ban’ gedaan. Vanaf 1938 heeft deze kerk geen bezwaren meer geuit tegen lidmaatschap en ‘gedoogt’ nu vrijmetselaren.

Je kunt alleen lid worden als je wordt gevraagd

Nee, de meeste mensen melden zich zelf aan door informatie te vragen via een website.

Leden worden vrijmetselaren omdat dat goed is voor de carrière

Nee, men wordt lid omdat de uitdrukking: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ erg aanspreekt.

En dit is wel waar:

Vrijmetselarij is een wereldwijde organisatie

Ja, de meeste democratische landen kennen vrijmetselaarsorganisaties, met uitzondering van landen met totalitaire systemen. De diverse loges staan in Nederland gewoon ingeschreven als vereniging bij de Kamer van Koophandel.

Veel bekende mensen zijn/waren lid

Ja, bijvoorbeeld: Mozart, Bach,Churchill, Voltaire. In Nederland: minister-president Willem Drees-sr., Albert Heijn, ir. Manusama, Frits Philips, Pieter Jelles Troelstra, Henk Vonhoff en vele anderen.

Vrijmetselaren vertellen zo min mogelijk over de ceremonieën die ze houden

Ja, dat klopt. Met name over ritualen als men leerling, gezel en meester wordt, zegt men weinig. Dit zijn ‘initiatieriten’. Dat wil zeggen dat er een rollenspel wordt opgevoerd waar de betrokkene wat van kan leren. Vrijmetselaren menen: ‘Hoe minder men vooraf weet, hoe meer indruk de ceremonie maakt en hoe meer men ervan kan leren. Vrijmetselarij is dan ook geen geheim genootschap, maar een genootschap met geheimen’.

Vrijmetselaren vertellen niets over de gesprekken die men met elkaar voert

Ja, dat klopt, omdat men wil dat de leden zich in alle vrijheid kunnen uiten. De grote vragen van het leven, van de wetenschap, van de maatschappij moeten in alle eerlijkheid kunnen worden gevoerd.

In de geschiedenis zijn vrijmetselaren door veel regimes vervolgd

Ja, ook dit is waar. Totalitaire systemen houden niet van vrijdenkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de diverse vrijmetselaarsorganisaties in Europa worden ontbonden. De voorzitter van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden is door de nazi’s vermoord.

Alle Amerikaanse presidenten waren vrijmetselaar

Het is niet helemaal zeker, maar wel waarschijnlijk. Bekend is dat president George Washington in 1793, met een vrijmetselaarsvoorschot om, en geflankeerd door allerlei vrijmetselaars, de eerste steen legde van het Capitool in Washington D.C.

Er zijn zaken waar de vrijmetselaars niet erg trots op zijn

Ja, die zijn er. Iedere vereniging die lang bestaat heeft leden en/of ontwikkelingen waar men niet trots op is. Zo is in Italië rond 1970 een loge geweest die zeer fulmineerde tegen het communisme. Men vermoedt zelfs dat er terroristische aanslagen door leden van deze loge zijn gepleegd. Daar staat tegenover dat de wilde verhalen over vrijmetselarij, zoals: ‘men zou de wereldorde willen beheersen’, absolute verzinsels zijn.
© 2012 - 2024 Ria-peerdeman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Genootschappen en vrijmetselarijEen genootschap is een groep mensen met dezelfde interesses, hobby’s of passies. De leden van zo’n groep worden “genoten…
Vrijmetselarij: wie zijn de vrijmetselaars?Vrijmetselarij: wie zijn de vrijmetselaars?De Vrijmetselarij is voor veel mensen met raadselen omgeven. Wat er bij de vrijmetselaars gebeurt zou geheim moeten blij…
Geheime genootschappen: The Order of Skulls and BonesThe Order of Skull and Bones is een geheim genootschap van studenten van de beroemde Yale-universiteit. Sommigen denken…
Wat is een geheim genootschap?Wat is een geheim genootschap?Geheime genootschappen spreken tot de verbeelding. Lid zijn van zo'n groep zou iets stiekems hebben, iets occults, bijna…

Gezond zelfvertrouwen geeft een voorsprong binnen relatiesGezond zelfvertrouwen geeft een voorsprong binnen relatiesVeel mensen durven hun eigen goede capaciteiten niet naar voren te brengen. Ze zijn niet overtuigd van hun eigen waarde…
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…
Bronnen en referenties
  • www.NGGV.nl
  • Wikipedia
Ria-peerdeman (7 artikelen)
Laatste update: 28-09-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.