Artsen zonder Grenzen

Indeling
- Wat is Artsen zonder Grenzen?
- Wat doet Artsen zonder Grenzen?
- Meer dan noodhulp
- Steun Artsen zonder Grenzen
Wat is Artsen zonder Grenzen?
Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, medische noodhulporganisatie. Artsen zonder Grenzen helpt wereldwijd mensen, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. Het redden van levens staat bij Artsen zonder Grenzen voorop en hiertoe verlenen zij medische hulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Artsen zonder Grenzen stuurt haar eigen teams van artsen, verpleegkundigen en andere specialisten naar deze gebieden toe en op deze manier kan Artsen zonder Grenzen zo snel en effectief mogelijk handelen. Ter plaatse geven zij directe steun aan de bevolking, samen met medewerkers uit de landen zelf.Wat doet Artsen zonder Grenzen?
Artsen zonder Grenzen biedt hulp waar hulp het hardst nodig is. Dit houdt in dat Artsen zonder Grenzen zich met name bezig houdt met hulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Dit kan gaan van medische basiszorg tot noodchirurgie, van het geven van vaccinaties tot psychosociale zorg, van het uitdelen van hulpgoederen tot het installeren van water- en hygiënische voorzieningen. Maar zelfs pleitbezorging en campagne voeren voor betere, betaalbare medicijnen maakt deel uit van het werk van Artsen zonder Grenzen.Artsen zonder Grenzen werkt met mobiele hulpposten, waarmee zij mensen bezoeken die anders geen medische zorg zouden kunnen krijgen. Artsen zonder Grenzen voert ook spoedoperaties uit en behandelt mensen met ziekten als tuberculose en malaria, ziekten waar veel mensen in ontwikkelingslanden nog elke dag aan overlijden ondanks het feit dat er een medische behandeling beschikbaar is. Artsen zonder Grenzen begeleidt ook zwangere vrouwen rondom de bevalling, ze geven AIDS-remmers aan mensen die zijn geïnfecteerd met het HIV-virus en ze helpen vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, een veel voorkomend probleem in met name oorlogsgebieden.
Artsen zonder Grenzen houdt zich niet alleen bezig met behandeling maar ook met preventie. Zij proberen daarom de hygiënische omstandigheden in de gebieden te verbeteren en voor schoon drinkwater te zorgen om zo het uitbreken van epidemieën te voorkomen.