Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, medische noodhulporganisatie die wereldwijd mensen helpt, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. Zij biedt hulp waar hulp het hardst nodig is. Dit houdt in dat Artsen zonder Grenzen zich met name bezig houdt met hulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Artsen zonder Grenzen heeft uw hulp nodig om steun te kunnen blijven bieden aan mensen in ontwikkelingslanden en rampgebieden. Word daarom nu donateur of doe een gift!

Indeling


Wat is Artsen zonder Grenzen?

Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, medische noodhulporganisatie. Artsen zonder Grenzen helpt wereldwijd mensen, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. Het redden van levens staat bij Artsen zonder Grenzen voorop en hiertoe verlenen zij medische hulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Artsen zonder Grenzen stuurt haar eigen teams van artsen, verpleegkundigen en andere specialisten naar deze gebieden toe en op deze manier kan Artsen zonder Grenzen zo snel en effectief mogelijk handelen. Ter plaatse geven zij directe steun aan de bevolking, samen met medewerkers uit de landen zelf.

Wat doet Artsen zonder Grenzen?

Artsen zonder Grenzen biedt hulp waar hulp het hardst nodig is. Dit houdt in dat Artsen zonder Grenzen zich met name bezig houdt met hulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Dit kan gaan van medische basiszorg tot noodchirurgie, van het geven van vaccinaties tot psychosociale zorg, van het uitdelen van hulpgoederen tot het installeren van water- en hygiënische voorzieningen. Maar zelfs pleitbezorging en campagne voeren voor betere, betaalbare medicijnen maakt deel uit van het werk van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen werkt met mobiele hulpposten, waarmee zij mensen bezoeken die anders geen medische zorg zouden kunnen krijgen. Artsen zonder Grenzen voert ook spoedoperaties uit en behandelt mensen met ziekten als tuberculose en malaria, ziekten waar veel mensen in ontwikkelingslanden nog elke dag aan overlijden ondanks het feit dat er een medische behandeling beschikbaar is. Artsen zonder Grenzen begeleidt ook zwangere vrouwen rondom de bevalling, ze geven AIDS-remmers aan mensen die zijn geïnfecteerd met het HIV-virus en ze helpen vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, een veel voorkomend probleem in met name oorlogsgebieden.

Artsen zonder Grenzen houdt zich niet alleen bezig met behandeling maar ook met preventie. Zij proberen daarom de hygiënische omstandigheden in de gebieden te verbeteren en voor schoon drinkwater te zorgen om zo het uitbreken van epidemieën te voorkomen.

Meer dan noodhulp

In 1999 ontving Artsen zonder Grenzen de Nobelprijs voor de Vrede. Deze Nobelprijs ontving Artsen zonder Grenzen niet alleen voor het medische werk maar ook voor het optreden als pleitbezorger voor mensen en bevolkingsgroepen in nood. In veel gebieden waar Artsen zonder Grenzen werkt, worden de mensenrechten op grote schaal geschonden. In die gebieden is medische noodhulp alleen niet voldoende. Artsen zonder Grenzen treedt daarom ook op als pleitbezorger. Dat doen zij bijvoorbeeld door machthebbers, van regeringen tot internationale organisaties, aan te spreken en door zich publiekelijk uit te spreken over de misstanden die zij in hun werk tegenkomen.

Steun Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen heeft uw hulp nodig om steun te kunnen blijven bieden aan mensen in ontwikkelingslanden en rampgebieden. Word daarom nu donateur of doe een eenmalige gift.
© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulporganisatie Cordaid Mensen in NoodHulporganisatie Cordaid Mensen in NoodWat is de hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood? Wat doen zij? Hoe helpen zij slachtoffers van rampen? Helpen zij bij d…
Artsen zonder grenzen helpt mensen in noodArtsen zonder grenzen is een organisatie die mensen in nood helpt. Ze gaan over de hele wereld om medische en technische…
Ontwikkelingsorganisaties ICCO en Kerk in ActieOntwikkelingsorganisaties ICCO en Kerk in ActieWat is het ICCO? Wat doet deze ontwikkelingshulporganisatie? Waar staat het ICCO voor? Wat betekend interkerkelijk? Wat…
Indiase delta: betere voorbereiding op overstromingenNa rampen - zoals overstromingen - slaan hulporganisaties de handen ineen. Maar zo vraagt menig donateur zich af: "welke…

nieuws uitgelichtOmaanse bewind reageert met concessies op sociale protestenDe Golfstaat Oman, al sinds de achttiende eeuw geleid door de al-Said dynastie, is een sultanaat. Het land wordt central…
nieuws uitgelichtDe Mexicaanse drugsoorlogMexico is de laatste jaren in de ban van de drugsoorlog. Vrijwel wekelijks zien of lezen wij hier de gruwelijkste verhal…
Bronnen en referenties
  • http://www.artsenzondergrenzen.nl/
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.