De organisatie IRA

De IRA is een organisatie uit Ierland? Maar wat zijn hun doelen en waar streven ze naar en hoe streven ze hierna? Met geweld of juist zonder geweld.

Algemene informatie:

De IRA is de afkorting voor Irish Republican Army (Engels) of Iers Republikeins Leger (Nederlands). Het is een organisatie die streeft naar een Ierland zonder banden met het Verenigde Koninkrijk. Hierbij gebruiken ze geweld. De IRA bestaat uit enkele groepen: Official Irish Republican Army of Official IRA (politieke partij), Provisional Irish Republican Army (PIRA), Continuity Irish Republican Army (CIRA) en Real Irish Republican Army of Real IRA (RIRA). Ze zeggen allen dat ze afstammen van het eerste Ierse leger of Old IRA. Deze organisatie werd in 1919 opgericht door Dáil Éireann en Michael Collins.

Geschiedenis

De IRA is ontstaan uit de Paasopstand in 1916. De IRA speelde tussen 1919 en 1921 een belangrijke rol in het verzet tegen de Britse overheersing. In 1921 viel de IRA uit elkaar na het vredesverdrag met Groot-Brittannië. Maar dit was voor een korte tijd. In de jaren 30 lieten ze van zich horen door bijv. bomaanslagen. Maar daarna werd het weer stil rondom de IRA, doordat De Tweede Wereldoorlog uit brak. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwamen de activiteiten weer op gang. Nu waren de aanslagen gericht op Noord-Ierland. Het werd een strijd om religie tussen protestanten en katholieken.

In 1968 was een splitsing bij de IRA. Er onstonden twee groepen de groenen (aangesloten bij de Provisionele IRA) en de roden(traditionele leden). De roden lieten zich spreken met bomaanslagen en de groenen met stadsguerrilla's. Stadsguerrilla is in een steden gevoerde guerrilla, waarbij de politieke druk wordt opgevoerd door middel van ontvoeringen, moord van politieke personen enz.. In 1972 werd Noord-Ierland onder Brits bestuur gesteld. Dit zorgde ervoor dat de IRA hun actieterrein naar andere landen zoals Duitsland en Nederland. Op 27 mei 1990 werden er in Roermond vier Australische toeristen vermoord door de IRA. De IRA zag ze aan als Britse militairen. Verdere aanslagen van de IRA in Nederland waren in 1979 en in 1988. In 1979 werd er een Britse ambassadeur vermoord en 1988 drie Britse militairen.

In 1993 kwam er een einde aan de aanslagen van de IRA. Ze kondigen een wapenstilstand aan. De pogingen om het Noord-Ierse conflict tot een vreedzame oplossing te komen kwamen er niet. De IRA ging in 1996 weer verder met het plegen van aanslagen. Op 28 juli 2005 zijn ze gestopt met het plegen van aanslagen.

Onderdelen van de IRA

Official Irish Republican Army

Official Irish Republican Army is een organisatie die zich in 1970 afsplitste van de ETA. De Official IRA zag zich zelf als de enige echt IRA. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor 52 moorden. Ze hebben verschillende acties gepleegd zoals in 1970 was er een vuurgevecht tussen de Britse Troepen en de Official IRA in Belfast, in Augustus 1971 werd John Barnhill vermoord, in 1972 werd de politicus John Taylor bijna vermoord, op 22 februari 1972 werd een bomaanslag gepleegd in een kazerne in Aldershot en in het jaar werden er nog verschillende kleine bomaanslagen gepleegd. De laatste jaren is er niets meer vernomen van de Official IRA, ze vermoeden dat de organisatie is opgeheven.

Provisional Irish Republican Army

De afkorting van de Provisional Irish Republican Army is PIRA. De PIRA zien zichzelf als opvolger van het Ierse Leger die tussen 1919 tot 1921 in opstand kwamen tegen de Britse regering. Dit zorgde voor een succesvol Ierse onafhankelijkheid. Het doel van de PIRA was dat Noord-Ierland weer bij Ierland werd gevoegd. Tussen 1969 en 2005 hebben ze 1100 tot 1200 dodelijke slachtoffers gemaakt. In 2005 zijn gestopt met de activiteiten en proberen het nu op een democratische manier.

Continuity Irish Republican Army

Een afscheiding van de Provisional IRA. Ze scheiden zich in 1986 af. Dit kwam doordat de Provisional IRA niet zich wilde vestigen in het parlement van Ierland. De CIRA is illegaal verklaar door Ierland en staat op de lijst van terroristische organisaties van de Verenigde Staten en Engeland. CIRA is betrokken geweest bij enkele aanslagen. De doelwitten zijn vooral Engelse militairen en de Ierse politiedienst Royal Ulster Constabulary. Ze waren betrokken bij aanslagen in 2005, 2006 en 2009. In 2005 werd er door autoriteiten voorkomen dat een bom afging. In 2006 pleegden ze aanslagen met nepbommen en in 2009 hebben ze drie moorden gepleegd op politie en militairen. De CIRA houdt zich ook bezig met drugshandel, diefstal, smokkel van verschillende goederen en afpersingen.

Real Irish Republican Army

De Real IRA (RIRA) is een terroristische organisatie die op de terroristen organisatie lijst van de Europese Unie en Amerika staat. Het doel van de RIRA is dat het Britse leger wordt verjaagd uit Noord-Ierland en wil toevoegen aan Ierland. De RIRA is een afsplitsing van de IRA. De leiding is in handen van Mickey McKevitt. De meeste leden van de RIRA zijn oude leden uit de IRA. Dit zijn vooral mensen die het niet eens zijn met het Goede Vrijdag akkoord. Dit akkoord gaat over dat de IRA minder gewelddadig is. De RIRA is actief in Noord-Ierland, Ierland en Groot-Brittannië. Het hoofddoel van de aanslagen van de RIRA zijn het Britse leger. De RIRA heeft verschillende aanslagen gepleegd in 1998 werden er 29 mensen gedood en waren er 220 gewonden door een autobom. Op 9 maart 2009 werd er een aanslag gepleegd op een Britse legerbasis. Hierbij kwamen er twee mensen om het leven.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van IerlandVlag van IerlandIs het de Italiaanse vlag die je daar in de verte ziet? Je kijkt beter. Nee, deze vlag is groen, wit, oranje. Even denk…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Arthur's Day - Activiteiten en geschiedenisOp 23 september vieren alle Ieren ter wereld Arthur's Day. De traditie heeft niets te maken met de politiek of godsdiens…
Verschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd KoninkrijkVerschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd KoninkrijkWanneer spreken we van Engeland en wanneer van Groot-Brittannië? Wat valt er onder het Verenigd Koninkrijk en valt Ierla…

Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…
Amerikaanse terreurlijstNa de aanslag op 9/11 werd er door de Amerikaanse een lijst opgesteld met terroristische organisaties die door Amerika g…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • http://www.ira.com/
Nokkos (29 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.