Invasie van de varkensbaai: poging om Fidel omver te werpen

Op 17 april 1961 moesten speciaal opgeleide Cubaanse mannen het bewind van Fidel Castro omver werpen. Dit mislukte jammerlijk. De mislukte invasie van de varkensbaai uitlegd en waarom de Varkensbaai en de anti-castrobeweging het niet redden.

Cubaanse ballingen die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werden gerekruteerd

Het waren Cubaanse ballingen die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werden gerekruteerd om het Cubaanse regime omver te werpen. De mannen kregen daarvoor 150 dollar en een CIA training. De invasie van de Varkensbaai had voor de soldaten van Fidel Castro als een complete verrassing moeten komen, maar in plaats daarvan werden de Cubaanse bannelingen opgewacht. De missie mislukte dan ook volledig.

Bay of Pigs is nog levendig aanwezig in Florida

The Bay of Pigs of de Varkensbaai is door de Cubanen in Amerika overigens nooit vergeten. Vooral de gemeenschap in Zuid-Florida doet er alles aan om breed uit te meten wat er in 18961 gebeurde. Zo staat er aan Brigade 2506 Way in Little Havana het Bay of Pigs Museum. In dit museum vertellen honderden kaarten, boeken, foto’s en uniformen het verhaal van de veteranen die Varkensbaai wilde innemen en het bewind omver wilden werpen.

De Cubaanse revolutie

In 1959 was er in Cuba een revolutie die door de Cubanen met blijdschap werd ontvangen. De bevolking meende dat met de komst van Castro een eerlijker regime zou worden gesticht en dat het land er economischer veel beter voor zou komen te staan. Maar een half jaar na de revolutie grepen de communisten de macht. Studenten begonnen daarop een ondergrondse verzetsbeweging, omdat ze tegen dat communistische regime waren. Sommigen van hen reisden zelfs af naar de Verenigde Staten om daar met de CIA in het geheim te overleggen. Anderen zagen meer in het voeren van oppositie vanuit Cuba zelf. Toch krijgt de operatie Varkensbaai vorm als de CIA ballingen werft, hen 150 dollar toeschuift en hen een training van 11 maanden geeft.

Ondervragingen om te kijken of de ballingen geen Cubaanse spionnen zijn

Voordat de ballingen echter een training krijgen van de CIA worden ze eerst aan diepgravende onderzoeken onderwerpen. Ze moeten aan de leugendetector en worden ondervraagd door psychologen. Allemaal om uit te sluiten dat de ballingen eigenlijk spionnen van Castro zijn. In Guatemala wordt vervolgens een basis gebouwd. De ballingen krijgen er les in overleven en het omgaan met wapens. Dan is overigens door Castro’s mannen al wel ontdekt wat er gaande is, en worden sommige van de mannen al bij verstek veroordeeld tot vele jaren gevangenisstraf.

De invasie van de Varkensbaai

De invasie van de Varkensbaai begon op 17 april 1961 en duurde maar tot 19 april 1961. Het had tot doel om het communistische bewind van Fidel Castro omver te werpen. Er deden overigens alleen Cubanen mee aan de strijd, want de Amerikaanse CIA rekruteerde wel, maar de VS leverde zelf geen manschappen. De Amerikanen wilden van Castro af omdat ze bang waren dat het communisme zo te dicht bij hen zou komen. Cuba ligt namelijk maar 150 kilometer van Florida. De VS hoopt dan ook dat de Cubanen het regime zelf omver zouden gooien en zij op die manier van het probleem af zouden zijn. John F. Kennedy die dan nog maar 4 maanden president is, geeft zelf het bevel tot de invasie, maar het plan is van zijn voorganger Dwight D. Eisenhower.

Wat waren de gevolgen van de invasie van de Varkensbaai?

Aan de invasie van de Varkensbaai deden zo’n 1500 Cubaanse ballingen mee. Een veel groter aantal voorstanders van Castro wachtten hen echter op en de strijd is daardoor snel ten einde. Van de ballingen werden er 1200 gevangen genomen en een deel stierf bij de actie. De gevangenen werden twee jaar later vrij gelaten. Cuba ontving daarvoor van de VS 53 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen.

Waarom mislukte de invasie van de Varkensbaai om Castro omver te gooien?

De invasie van de Varkensbaai, bedoeld om het regime van Castro omver te gooien mislukte door een aantal redenen. Dit waren:
  • Er was geen luchtsteun van de VS
  • Er was geen goede logistiek
  • De ballingen waren onervaren manschappen

Ballingen die als spion werden betiteld

Overigens kwamen niet alle ballingen vrij. Er waren ook die door het communistische regime werden bestempeld als spion en zij werden ter dood veroordeeld. Castro staakt in ieder geval enige executies, maar of dat bij allen is gebeurd is niet duidelijk. In 1978 komen de politieke gevangenen alsnog vrij door inmenging van president Jimmy Carter.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cuba Crisis (1962)Achteraf gezien was het ongetwijfeld de meest spannende gebeurtenis tijdens de Koude Oorlog; Amerikaanse en Russische sc…
Fidel Castro, schurk of staatsman?Fidel Castro, schurk of staatsman?De guerrillastrijder Fidel Castro heerste van 1959 tot 2008 als opperbevelhebber van Cuba, sinds 1976 ook als staatsman.…
Is Cuba verantwoordelijk voor de dood van Kennedy?In de lijst van potentiële moordenaars van JFK mag Cuba zeker niet ontbreken. De toenmalige communistische staat van Fid…
Dwars door Cuba: de zuidkust van MatanzasAan de zuidkust van de Cubaanse provincie Matanzas slaan natuur en geschiedenis de handen in elkaar: een project om de C…

Vermijd bizar EngelsVermijd bizar EngelsNiemand kan zo bizar Engels praten als de Nederlanders. Nu is het gemakkelijk om dit te beweren, ware het niet dat dit o…
De mishandeling, uitbuiting en isolatie van jonge vrouwenIn veel landen is de emancipatie van de vrouw ver te zoeken. Vrouwen worden mishandeld en verhandeld. Voeding en onderwi…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Geschiedenis in perspectief
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.