Is Cuba verantwoordelijk voor de dood van Kennedy?

In de lijst van potentiële moordenaars van JFK mag Cuba zeker niet ontbreken. De toenmalige communistische staat van Fidel Castro had zeker een motief om Kennedy te vermoorden. Kennedy was immers het boegbeeld van de westerse wereld, en in het begin van zijn ambtstermijn een fervent tegenstander van het communistische regime. Kennedy zou meermaals proberen Fidel Castro en zijn communistische regime omver te werpen, maar zou hier uiteindelijk niet in slagen. Had Cuba het sterkste motief?

Wie was Fidel Castro?

Fidel Castro zou geboren zijn 13 augustus 1926, maar dit was al een punt voor discussie. Volgens een brief die hij op twaalf jarige leeftijd schreef naar de Amerikaanse president Roosevelt zou hij op 13 augustus 1928 geboren zijn. Castro werd geboren in de provincie Oriente in Cuba. Fidel volgde een opleiding aan de Jezuïetenschool en zou later rechten gaan studeren. Hij studeerde in 1950 af in Havana.

Castro begon zijn loopbaan in een advocatenkantoor. Uiteindelijk wou hij met zijn eigen partij meedoen aan de Cubaanse verkiezingen, maar door een staatsgreep door Fulgencio Batista werd dit onmogelijk. Elke tegenstand aan het adres van Batista werd meteen de kop in gedrukt, dus werd Cuba een dictatuur.

Fidel Castro anno 1959  / Bron: Warren K. Leffler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Fidel Castro anno 1959 / Bron: Warren K. Leffler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Door de dictatuur in Cuba zou Castro zijn eigen rebellenbeweging opstarten. Een eerste maal probeert Castro het regime van Batista omver te werpen in Santiago de Cuba. Vele rebellen vonden er de dood en Castro werd gevangen genomen. Door de rechterlijke macht werd hij veroordeeld tot 15 jaar cel. Maar door amnestie in kwam hij 2 jaar later vrij. Na zijn vrijlating ging Castro in ballingschap in Mexico, waar hij en zijn rebellen werden gevangen genomen, maar even later ook weer vrijgelaten.
In 1956 keerde Castro samen met andere rebellen in ballingschap terug naar Cuba, om alsnog het regime omver te werpen. Hun eerste aanval was geen succes, velen vonden de dood. Maar enkele prominenten overleefden, onder andere Che Guevara, Raúl Castro en Camilo Cienfuegos. De rebellen trokken terug in de bergen van Cuba, om van daaruit een guerrillaoorlog te beginnen tegen het Batista regime.
Langzamerhand kregen zij ook de steun van de Cubaanse bevolking en breidde het rebellenleger zich uit tot ongeveer 800 man. Samen behaalden zij vele overwinningen en uiteindelijk in 1959 namen de rebellen Cuba over en vluchtte Batista. Castro werd op 1959 premier om uiteindelijk in 1976 president van Cuba te worden.

Cuba en de Amerikaanse regering

Dat het communistische regime van Castro een doorn in het oog was voor de Amerikaanse regering is vanzelfsprekend. President Eisenhower plande een aanval op het Cubaanse regime om het zo omver te werpen, of zodanig te verzwakken. Eisenhower zette een grootschalige actie op touw, met als uiteindelijk doel een Amerikaanse invasie in Cuba.
Maar opvolgend president Kennedy was niet zo zeker over het aanvalsplan van Eisenhower en maakte enkele belangrijke wijzigingen. Omdat Kennedy bezorgd was over de reacties van de buitenwereld legde Kennedy openlijk een verklaring af, zeggende dat iedereen die Cuba zou binnenvallen niet de steun van de Amerikanen zou krijgen.

Militaire foto van de toenmalige Varkensbaai  / Bron: USAF, Wikimedia Commons (Publiek domein)Militaire foto van de toenmalige Varkensbaai / Bron: USAF, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Voor de wereld zagen de Amerikanen af van een aanval tegen Cuba, maar achter de deuren van het witte huis werden andere plannen beraamd. Cubaanse bannelingen gesteund door de CIA zouden de Varkensbaai of Bay of Pigs aanvallen in 1961.
Het belangrijkste punt tijdens de Amerikaanse invasie van Cuba zou de controle over het Cubaanse luchtverkeer worden. Het originele plan van president Eisenhower zou een bombardement van Cubaanse vliegvelden worden, maar Kennedy schrapte deze plannen, wat uiteindelijk in het nadeel van de Amerikanen zou spelen. Verder weigerde hij ook grondtroepen in te zetten bij een eventuele mislukking van de Amerikaanse invasie.
Zoals verwacht verliep de Amerikaanse alles behalve zoals gepland. Gelukkig had de militaire macht dit voorzien en stond er een resem militaire vliegtuigen langs de kustlijn van Cuba, om de situatie te redden, onder leiding van generaal Charles Cabell. Kennedy weigerde echter toestemming te geven voor aanval met deze vliegtuigen en 3 dagen later won Castro de invasie. CIA topman Charles Cabell werd later door Kennedy ontslagen.
Een tweede conflict tussen Cuba en de Vereenigde staten volgde al snel in 1962. De voormalige Sovjet - Unie had een plan om raketten op Cuba te huisvesten om zowel het Castro regime als zichzelf veilig te stellen. De Vereenigde Staten hadden immers identieke raketsystemen op Italië en Turkije, gericht op de Sovjet.
Een reactie van de Vereenigde Staten kwam er in de vorm van, jawel, president Kennedy. Hij eiste onmiddellijke ontmanteling van de vijandige raketten op Cuba. Door de reactie van Kennedy stonden de Vereenigde Staten en de Sovjet - Unie slechts één stap verwijderd om een nieuwe wereldoorlog te ontketenen. Kennedy besloot verder om een militaire blokkade uit te voeren op Cuba, geen goederen konden het land binnen, maar ook niet verlaten. Dit conflict wordt in de geschiedenisboeken aangeduid als de Cubacrisis.
Een akkoord werd bereikt door aan beider zijden de raketten te ontmantelen, maar dit zette kwaad bloed bij de conservatieven in de Vereenigde Staten.

Het derde conflict deed zich voor tijdens de koude oorlog, waarbij de Amerikanen geheime aanslagen pleegden op Cuba. Met de bedoeling alsnog het regime omver te werpen. De Amerikanen gebruikten niet enkel bommen, ze voerden de varkensgriep in op Cuba, met als gevolg vele doden, en een tekort aan voedsel.

Motief

Cuba heeft een goed motief voor de moord op Kennedy, maar had het toenmalige Cuba het lef om de president van de Vereenigde Staten om te brengen? Een moord op een Amerikaanse president zou immers niet zonder gevolgen blijven, en een oorlog tussen Cuba en de Vereenigde Staten zou onafwendbaar zijn.

Er wordt gesproken over een link tussen Lee Harvey Oswald en voormalig president Fidel Castro. Oswald zou Kennedy hebben vermoord in opdracht van Castro. Oswald werd ook eerder gelinkt aan pro - Castro bewegingen. Of een ontmoeting tussen Castro en Oswald is voorgevallen is een groot raadsel, doch enkelen spreken van echte bewijzen, wordt in de media niets vermeld.

Was er misschien een link tussen de KGB, Oswald en Castro? Deze optie is de meest waarschijnlijke in het moordcomplot dat Kennedy het leven kostte. Voor de regering van de halve waarheid is dit een weet, voor ons een vraag.
© 2009 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invasie van de varkensbaai: poging om Fidel omver te werpenOp 17 april 1961 moesten speciaal opgeleide Cubaanse mannen het bewind van Fidel Castro omver werpen. Dit mislukte jamme…
Fidel Castro, schurk of staatsman?Fidel Castro, schurk of staatsman?De guerrillastrijder Fidel Castro heerste van 1959 tot 2008 als opperbevelhebber van Cuba, sinds 1976 ook als staatsman.…
Cuba Crisis (1962)Achteraf gezien was het ongetwijfeld de meest spannende gebeurtenis tijdens de Koude Oorlog; Amerikaanse en Russische sc…
Dwars door Cuba: de zuidkust van MatanzasAan de zuidkust van de Cubaanse provincie Matanzas slaan natuur en geschiedenis de handen in elkaar: een project om de C…

Coaching binnen het bedrijf of ondernemingCoaching binnen het bedrijf of ondernemingVoor wie is coaching geschikt binnen een bedrijf of onderneming? Is coaching geschikt voor medewerkers met burn-out en w…
Glazen plafond voor vrouwen: Mythe of toch werkelijkheid?De meeste mensen hebben wel intuïtief een idee wat het glazen plafond voor vrouwen in het bedrijfsleven inhoudt. Wat vro…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fidel_Castro http://nl.wikipedia.org/wiki/Invasie_in_de_Varkensbaai http://nl.wikipedia.org/wiki/Cubacrisis
  • Afbeelding bron 1: Warren K. Leffler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: USAF, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.