Saoedi-Arabië: Land van olie, woestijn en gesluierde vrouwen

Saoedi-Arabië is een Arabisch land dat de tongen losmaakt of het nu gaat om oorlogen, geloof, burka's, olie of de woestijn. Maar wat weet je nu eigenlijk al over dit interessante land? Dit artikel geeft een spoedcursus Saoedi-Arabië voor dummies. Wanneer je dit artikel hebt gelezen weet je meer over de geografie, religie, economie, cultuur en bewoners van het Arabisch schiereiland. Want dit koninkrijk is traditioneel, zeer welvarend en kent inderdaad veel interessante woestijn geheimen.

Geografische ligging en kenmerken

Saoedi-Arabië is een koninkrijk, dat gelegen is op het Arabisch schiereiland. De populatie bestaat vooral uit bedoeïenen. Het land bestaat vooral uit woestijn, die rijke voorraden aan aardolie herbergt. Het land grenst in het noorden aan Jordanië en Irak, in het oosten aan de Perzische golf, in het zuiden aan Jemen en in het westen tenslotte aan de Rode Zee. De hoofdstad is Riyadh. Het inwoneraantal groeide vanaf het begin van de 20e eeuw van 1,5 miljoen naar meer dan 28 miljoen (2009).

Geschiedenis van Saoedi-Arabië in een notendop

Het schiereiland staat ook wel bekend als Arabië en wordt al sinds 3000 voor Christus bewoond door Semieten. Voordat de profeet Mohammed (570 tot 630 na Christus) zijn opwachting maakte, verkeerde het land in een staat van verval. Dit was vooral zo doordat de verschillende stammen van bedoeïenen voortdurend met elkaar in strijd waren.

Mohammed zorgde voor vrede en gemeenschappelijke doelen en begon aan een reeks veroveringen, die het grote Islamitische wereldrijk tot gevolg hadden.

Na de dood van Mohammed verloor Saoedi-Arabië snel de heerschappij aan Turkije. De Turken begonnen echter pas in 1841 echt gezag uit te oefenen. Groot- Brittannië maakte slim gebruik van de situatie door Saoedi-Arabië onafhankelijkheid te beloven, wanneer het zich zou mengen in de Eerste Wereldoorlog en zou strijden tegen het Turkse rijk. In 1926 liet Ibn Sa'oed, de imam van de Wahhabieten, zich tot koning kronen van Mekka.

In het begin van de 20e eeuw werden de olievelden ontdekt, wat ertoe leidde dat de VS sinds 1944 zeer sterk aanwezig was. Ibn Sa'oed richtte de Arabische Liga op maar raakte zelf verstrengeld in conflicten tussen de Arabische landen. In 1953 stierf hij en werd opgevolgd door zijn oudste zoon Abd al-Aziz, die echter veel zwakker was als koning. In 1964 kwam de relatief meer bekwame broer Faisal aan de macht, die aan de slag ging met een aantal moderniserende maatregelen.

Helaas werd Faisal vermoord in 1975, waarna de macht in handen kwam van zijn halfbroer Khaled met ondersteuning van Fahd als premier. Fahd wordt later ook zelf koning maar sterft in 2005. Sinds 2005 is de staat onder besturing van Abdoellah.

Economie van Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is een erg rijk land; maar liefst 90% van de staatsinkomsten is afkomstig uit olie. Dat is meteen ook vrij zorgwekkend, want de afhankelijkheid van olie is zeer groot. Er heeft al een moderniseringsproces plaatsgevonden en er wordt stevig geïnvesteerd in economie en onderwijs. Dit om te voorkomen dat de val van het olie-imperium en het fundamentalisme niet leiden tot werkloosheid en economisch verval.

Religie van Saoedi-Arabië

Mohammed (570-630 na Christus) is de stichter van de islamitische godsdienst. Vanaf ongeveer 610 na Christus begon hij als profeet op te treden in zijn geboortestad Mekka en week in 622 uit naar de tweede heilige stad Medina. Zijn leer werd opgetekend in het heilige boek van de Islam, de Koran. De Islam beschouwt de profeet Mohammed als afgezant van God en als de laatste en grootste van alle profeten. De islam wordt op de letter gevolgd en is zeer bepalend in het dagelijks leven.

Vrouwen mogen, op basis van wat voorgeschreven wordt in de Koran, niet overal komen en zijn beperkt in wat ze mogen dragen en zeggen. Vrouwen mogen bijvoorbeeld geen auto besturen en mogen niet onbegeleid over straat. Ook hier zie je echter al langzaam aan modernisering optreden, die in lijn lijkt te liggen met de ontwikkeling in naburige landen als Dubaï en Iran.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saoedi-Arabië - Feiten en CijfersSaoedi-Arabië beslaat het grootste deel van het Arabisch schiereiland. De Saoedische monarchie is aan het begin van de 2…
Bidden richting MekkaBidden richting MekkaVaak zijn moslims hier heel bedrijvig mee: het bidden tot Mekka. Dit gebeurt vijfmaal per dag. Wie dit niet doet, mag zi…
WK voetbal 1994Het 15e Wereld Kampioenschap voetbal werd in 1994 georganiseerd door gastland Verenigde Staten. Voor het eerst sinds de…
Overzicht van alle landen in het Midden-OostenHet Midden-Oosten is geen continent; het is een regio van Afrika-Eurazië met vage grenzen. De term is ontstaan in het Ve…

Het leven van Edward KennedyEdward Kennedy wordt ook wel de leeuw van de Senaat genoemd. De op 22 februari 1932 geboren laatste broer van de familie…
Vier eeuwen betrekkingen tussen Nederland en de VSVier eeuwen betrekkingen tussen Nederland en de VSIn 2009 word herdacht dat Henry Hudson, een Engelsman in dienst van de VOC New York vond. Hij wilde naar Indie, probeerd…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: Saoedi-Arabië
  • Mohammed: De profeet verklaard
  • Winkler Prins: Geschiedenis van Saoedi Arabië
  • Encyclopedie Delta: Het arabisch schiereiland
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 08-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.