De geschiedenis van Guantanamo Bay

De Gevangenis die iedereen kent, Guantanamo Bay. Gevangen terroristen worden hier naartoe geplaatst. De gevangen en worden meestal met terroristische daden of Osama Bin Laden geassocieerd. Maar wat is deze gevangenis precies? Hoe zijn de amerikanen aan deze gevangenis gekomen en waarom is deze gevangenis zo bekend geworden na elf september? In 1934 tekent de toenmalige Amerikaanse president Hoover een contract met Cuba wat betreft een marinebasis, voor enkele duizenden dollars per jaar. In de jaren daarna werd mede door de politieke spanningen tussen Cuba en Amerika, Guantanamo Bay omgetoverd tot een onneembare vesting. 75.000 mijnen werden geplaatst om opstandige cubanen op afstand te houden. Fidel Castro plantte in 1961 zijn versie van het ijzeren gordijn om Guantanamo Bay, namelijk een 13 kilometer lange rij cactussen.

Het Begin van de huidige gevangenis

Daarna raakte Guantanamo Bay eigenlijk in de vergetelheid, totdat in begin 2002 de eerste gevangenen naar Guantanamo Bay werden gedeporteerd. Dit waren door het Amerikaanse leger gevangengenomen verzetsstrijders. Op dit moment wonen erin deze gevangenis 625 personen, die door het Amerikaanse leger het stempel ‘terrorist’ op hun voorhoofd hebben gedrukt. Het probleem is echter dat zij nooit een proces zullen krijgen. Zij zullen niet officieel aangeklaagd worden, zitten voor onbepaalde tijd vast, en hebben geen juridische bijstand. Als zij een advocaat willen dan kunnen ze alleen een Amerikaanse krijgen.

Mensenrechten

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af, waarom in hemelsnaam naar Guantanamo Bay, waarom niet ergens in Texas, of in Californie, en is dit niet illegaal, gaat dit niet tegen de mensenrechten in? Het antwoord op de eerst vraag werd duidelijk toen in begin 2003 een aantal advocaten van de gevangenen een proces had aangespannen om duidelijk te krijgen waarvan hun cliënten precies werden beschuldigd. Een Amerikaanse rechtbank verklaarde dat daarop dat de gevangenen niet onder het Amerikaanse rechtsysteem vallen omdat zij op Cubaans grondgebied worden vastgehouden, wat op zich al een dubieuze beslissing is, immers je huurt een stuk grond, en daarmee word het een stuk van jouw grondgebied, maar goed lang leve het Amerikaanse rechtsysteem.

Conventie van Geneve

De conventie van Geneve is in 1929 getekend betreffende de rechten van krijgsgevangenen. Volgens dit verdrag heeft elke krijgsgevangene het recht:
  • het recht om niet gemarteld te worden
  • ze moeten menselijk behandeld worden
  • er mogen geen represailles tegen ze worden uitgevoerd door de officiers

Kleine Lettertjes

Wat de VS doet is niet illegaal omdat het de gevangenen weigert de status van krijgsgevangene te verlenen. De VS bestempelt ze als terrorist. Waarom de VS dit pertinent weigert werd op 6 maart 2003 duidelijk. Een woordvoeder van het Amerikaanse leger meldde toen dat twee gevangenen waren overleden aan hun met geweld toegebrachte verwondingen tijdens een verhoor.

Martelen

Amerikaanse ‘ondervragers hebben inmiddels toegegeven dat zij bij de ondervraging van Taliban gevangenen op Guantanamo Bay gebruik maken van methoden als het heel lang uit de slaap houden van gevangenen, door middel van constant lawaai. Ook het slaan en schoppen van gevangenen die met een kap over hun hoofd urenlang moeten knielen behoort tot de orde van de dag.

Situatie Nu

Zit er verbetering in de situatie? Volgens de Belgische senator Anne Marie Lizin wel. Zij bezocht de gevangenis twee weken geleden, en volgens haar is de veiligheid sterk verbetert, de cellen zijn volgens haar zelfs groter dan die in Belgie. Zij mocht een dag rond kijken in het kamp, ze mocht echter niet met gevangenen praten, ook mocht zij verhoren op een
beeldscherm volgen, maar zonder geluid.

Sinds het aantreden van President Obama is een van zijn eerste daden het sluiten van Guantanmo Bay. Er worden in ieder geval geen nieuwe gevangenen meer in Guantanamo geplaatst. Een probleem blijft echter de opvang van de gevangen, geen land ter wereld wil zijn vingers branden aan deze identiteitsloze mensen..

Omar

Ter afsluiting van dit artikel wil ik jullie het verhaal van Omar laten horen. Omar was een 16 jarige jongen uit Canada die besloot om naar Afghanistan te gaan om tegen de amerikanen te gaan vechten. Tijdens een gevecht tussen de amerikanen en de Taliban raakt Omar ernstig gewond. Ook werd tijdens dat gevecht een soldaat van de amerikanen vermoordt. Omar wordt gevangen genomen, onder het mom dat hij de soldaat heeft vermoordt. Hij wordt naar Guantanamo Bay overgebracht, en wordt daar voor onbepaalde tijd vastgezet. Verschillende protest-acties om Omar vrij te krijgen, en hem nog enige kans op een normaal leven te leiden, worden opgezet. Washington zwijgt. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of Omar nog steeds in leven is, en in wat voor conditie hij verkeert. Een ding is echter wel zeker, hij is niet de jongste gevangene in Guantanamo Bay, die is 13 jaar…
© 2009 - 2024 Teajay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guantànamo Bay: ethisch en politiek onverantwoordGuantánamo Bay is een Amerikaanse marinebasis gesitueerd in Cuba, en is vooral bekend vanwege het omstreden gevangenkamp…
Nostradamus en Osama Bin LadenNostradamus en Osama Bin LadenNostradamus was een profeet uit de 16e eeuw, die in staat was om heel wat schokkende en onthullende situaties te voorspe…
Terrorisme in de luchtTerrorisme in de luchtTerrorisme is een begrip waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Op de televisie, in de krant en op nieuwswebsites…
Dwars door Cuba: de Guantanamo baaiDe naam Guantanamo is bij het grote publiek vooral gekend omwille van de infame Amerikaanse marinebasis die zich op het…

1968, het jaar dat de verbeelding aan de macht kwam1968, het jaar dat de verbeelding aan de macht kwam843, 1453, 1492, 1789, 1815, 1848: jaartallen die, vaak om militaire, soms economische redenen, het aanschijn van de wer…
Autoband aan je voeten: plakkiesHet lijkt wat raar, want wie heeft nu een autoband aan zijn voeten. Sinds de productie van de Afrikaanse Plakkies zijn d…
Teajay (6 artikelen)
Laatste update: 05-07-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.