Guantànamo Bay: ethisch en politiek onverantwoord

Guantánamo Bay is een Amerikaanse marinebasis gesitueerd in Cuba, en is vooral bekend vanwege het omstreden gevangenkamp dat het bevat. Er worden gedetineerden vastgehouden in een juridisch vacuüm, buiten het bereik van de Amerikaanse en andere wetten, en krijgen hierdoor niet het eerlijke proces wat iedere persoon verdient. Dit betekent dat het internationaal recht en mensenrechten worden geschonden. Daarnaast zijn er zeer sterkte aanwijzingen dat er martelingen en andere mensonterende praktijken plaatsvinden. (Amnesty.nl, n. d.). Ethisch en politiek gezien is deze behandeling van gedetineerden onverantwoord.

UVRM

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) is in 1948 opgesteld door de Verenigde Naties. In dit verdrag staan de dertig belangrijkste rechten die gelden voor ieder mens, ongeacht bijvoorbeeld huidskleur, politieke voorkeur of godsdienst. In Guantánamo Bay wordt een aantal van deze rechten geschonden. Het recht op vrijheid en veiligheid wordt geschonden, net als het recht op vrijwaring van foltering. Welk recht aantoonbaar herhaaldelijk wordt geschonden is het recht op een eerlijk proces. Het feit dat gedetineerden worden vastgehouden in een juridisch vacuüm, betekent dat zij dit eerlijke proces niet krijgen, terwijl zij hier volgens het UVRM wel recht op hebben (Rijksoverheid.nl, 2013). Amerika heeft het UVRM ondertekend, en dat het hier gaat om een Amerikaanse basis maakt het ethisch en politiek gezien onverantwoord om deze basis geopend te houden.

No harm principle

Het recht op vrijheid is al genoemd omdat het in het UVRM staat. Een toevoeging hieraan is het idee van de filosoof John Stuart Mill: het no harm principle. Dit principe houdt in dat je moet doen wat goed is voor jezelf zonder schade aan anderen te berokkenen (Miller, 2003). Dit principe wordt geschonden in Guantánamo Bay. Of de werknemers en opdrachtgevers van Guantánamo Bay doen wat goed is voor henzelf, is een heel apart verhaal, waar in dit artikel niet op wordt ingegaan. Maar het feit is dat er wèl schade aan anderen wordt berokkend omdat de gedetineerden voor onbepaalde tijd worden vastgehouden zonder vrijheid, een eerlijk proces, en hoogstwaarschijnlijk onmenselijk worden behandeld.

Politiek filosofische vragen

Voor politieke filosofie zijn er vier belangrijke vragen, welke in het geval van Guantánamo Bay niet duidelijk beantwoord kunnen worden (Berg, 2013). Door wie wordt Guantánamo Bay geleid? Het is van Amerika, maar president Obama is vóór de sluiting ervan. Voor wie wordt Guantánamo Bay open gehouden? Er wordt geclaimd dat er terroristen worden vastgehouden dus dat het voor anti-terrorisme is. Echter door gebrek aan een eerlijk proces, kan niemand werkelijk schuldig bevonden worden, en is iedereen die er vastzit zelfs (nog) onschuldig. Wat is het doel van Guantánamo Bay? Er wordt gestreefd naar anti-terrorisme, maar bovenstaande beschrijft al dat dit op deze manier niet werkt. Met welke middelen wordt er gewerkt? Dit is niet geheel duidelijk ondanks de wel sterke aanwijzingen van martelingen.

Conclusie

De Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay is ethisch en politiek filosofisch gezien een niet- verantwoorde gevangenis. Dit omdat er verschillende rechten uit het UVRM worden geschonden, er niet wordt voldaan aan het no-harm principle en omdat de vier belangrijkste vragen voor politieke filosofie niet met een duidelijk antwoord kunnen worden beantwoord.
© 2013 - 2024 Reneedehaas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ethiek en moraal?Het begrip ethiek definiëren is geen makkelijke opgave. Ethiek heeft namelijk door de eeuwen heen veel verschillende bet…
Charles Taylor, filosoofCharles Taylor is een Canadese filosoof, geboren in 1931. Hij is een van de meest vooraanstaande politieke filosofen van…
Filosofie studeren?Filosofie studeren?Zit je erover te denken om filosofie te gaan studeren? Vind je Plato en Socrates interessant, of Kant en Hume? Misschien…

Jose Mujica, president van UruguayJose Mujica, president van UruguayDe bijna 80-jarige president van het Latijns-Amerikaanse Uruguay is met zijn sobere levensstijl geen unieke persoonlijkh…
Cyberoorlog en cyberterrorisme. Moeten we ons zorgen maken?Oorlogen bestaan al sinds mensenheugenis. De laatste jaren lijkt er een nieuwe vorm van oorlogvoeren bij gekomen: Cybero…
Bronnen en referenties
  •  Amnesty (n. d.). Vraag en Antwoord: Crisiscampagne ‘Stop martelen in de strijd tegen terrorisme’. [Online]. Geraadpleegd op donderdag 12 december 2013. World Wide Web: http://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/vraag-en-antwoord-crisiscampagne-stop-martelen-in-de-strijd-tegen-terrorisme
  •  Berg, van den, F., (2013). College van woensdag 11 december 2013. Zaal Ruppert A, Ruppertgebouw, De Uithof, Utrecht.
  •  Miller, D., 2003. Politcal philosophy: a very short introduction. Oxford university press inc, New York.
  •  Rijksoverheid, (2013). Wat is het Universeel Verdrag van de Rechten van de Mens? [Online]. Geraadpleegd op woensdag 11 december 2013. World Wide Web: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mensenrechten/vraag-en-antwoord/wat-is-de-universele-verklaring-van-de-rechten-van-de-mens.html
Reneedehaas (12 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.