Oorlog: welke soorten zijn er?

Oorlog. Misschien zijn we ons er niet bewust van, maar elke dag heerst er ergens op de wereld oorlog. Maar elke oorlog is niet hetzelfde. Ze vinden vaak plaats om verschillende reden, met verschillende personen en tussen verschillende staten. Welke soorten oorlog bestaan er eigenlijk, en welke kenmerken hebben deze oorlogen? De term oorlog is eigenlijk niet precies te beschrijven. Vele verschillende activiteiten krijgen vaak de stempel ‘oorlog’. Er is vaak ook niet precies te zeggen hoeveel oorlogen er op dit moment op aarde plaatsvinden. Toch zijn er enkele criteria waaraan een oorlog moet voldoen, om ook echt oorlog genoemd te worden. Een voorbeeld hiervan is een minimum van duizend oorlogsslachtoffers. Wanneer dit niet het geval is wordt het vaak een opstand genoemd.

Hegemonie oorlog (Wereldoorlog)

Een oorlog om de hegemonie in de wereld is een oorlog die gevoerd wordt om de macht in de gehele wereld te verkrijgen. Dit noemen we ook wel een wereldoorlog. De laatste hegemonie oorlog was de Tweede Wereldoorlog. Dit type oorlog zou in deze tijd niet meer kunnen plaatsvinden zonder het vernietigen van de gehele samenleving. De wapens zijn inmiddels zo geavanceerd dat dit type oorlog de gehele wereld zou vernietigen.

Totale oorlog

Een totale oorlog is een oorlog gevoerd door een staat met als doel een andere staat te veroveren en in te nemen. Het doel is de hoofdstad in te nemen en de regering te dwingen tot aftreden. Hierna kan de overwinnaar de plaats van de regering overnemen. De totale oorlogen begonnen in de tijd van Napoleontische Oorlogen. Nog een kenmerk van de totale oorlog is dat de gehele economie van een land in dienst komt te staan van de oorlog, zoals dit ook het geval was met Frankrijk in de tijd van Napoleon. Ook alle burgers zijn betrokken bij de oorlog. Ze worden gemobiliseerd voor de oorlog en zijn zowel het slachtoffer.

Beperkte oorlog

Deze oorlog heeft niet als doel de volledige overgave en vernietiging van de vijand, maar een kleiner doel. Dit kan zijn het innemen van een stuk land. Een voorbeeld van een beperkte oorlog is de Verenigde staten in Eerste Golfoorlog. De Verenigde Staten hernam het territorium van Koeweit, maar ging niet naar Bagdad om de regering van Irak omver te werpen. Vele grensoorlogen hebben hetzelfde karakter als een beperkte oorlog; het doel is slechts het innemen van een stuk land.

Burgeroorlog

Een burgeroorlog is een oorlog tussen groepen of volkeren binnen een staat. Deze oorlog heeft vaak als doel het creëren van een nieuwe regering of juist voorkomen dat een nieuwe regering aan de macht komt. Ook kan het zijn dat de burgers het gehele regeringsysteem willen veranderen of een eigen staat willen. Vaak zijn etnische conflicten de oorzaak van zulke oorlogen. Een voorbeeld hiervan is de oorlog in Tsjaad in 2007, waarbij rebellen een staatsgreep wilden plegen.

Guerrilla (-oorlog)

Het Spaanse woord ‘guerra’ betekent oorlog. Het woord ‘guerrilla’ is een verkleining daarvan. Letterlijk betekent een guerrilla dus een kleine oorlog, of een oorlogje. Bij een guerrilla wordt er een oorlog gevoerd zonder frontlinies. De troepen verbergen zich vaak of worden beschermd door de burgerbevolking. Het doel van een guerrilla is niet een directe confrontatie met de vijand, maar het geleidelijk aanvallen en straffen van de vijand. Door onverwachts aan te vallen kunnen de guerrillastrijders territorium herwinnen. Een voorbeeld van zo’n oorlog is de Vietnamoorlog in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw. De Verenigde Staten moest in deze oorlog tegen de Vietcong guerrilla’s strijden. Dit mislukte totaal.

Natuurlijk is elke oorlog niet zo makkelijk in een categorie te plaatsen. Oorlogen hebben vaak uiteenlopende karakters en soms ook kenmerken van meerdere soorten oorlog. Maar met deze indeling kan toch een idee gevormd worden hoe verschillend een oorlog soms kan zijn.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saddam HoesseinSaddam HoesseinOp 30 december 2006 is Saddam Hoessein Abdu al-Majid al-Tikriti in Bagdad opgehangen. Wie was deze man?
Komt er oorlog in Nederland?Komt er oorlog in Nederland?De vraag die velen zich stellen: komt er oorlog in Nederland? Om te weten te komen of er ooit nog oorlog in Nederland ko…
WO II - 13. Een wereld in oorlogWO II - 13. Een wereld in oorlogDe Tweede Wereldoorlog. Na de onverwachte aanval van Japan op Pearl Harbour verandert de oorlog ineens in een wereldoorl…
De Golfoorlog: Analogieën en buitenlands beleidDe Golfoorlog: Analogieën en buitenlands beleidDe invloed van analogieën (een overeenkomst tussen twee zaken gebruiken als grondslag voor een redenering) in het buiten…

Internationaal vrouwendag 8 MaartInternationaal vrouwendag 8 MaartInternationale vrouwendag op 8 Maart. Wat is een vrouwendag precies? Wat was de directe reden om een vrouwendag te hebbe…
Auschwitz BirkenauAuschwitz -Polen. Voor een ieder onlosmakelijk verbonden aan de terreur van de Nazi's en het grote vernietingskamp bedac…
Bronnen en referenties
  • International Relations Atlas bij de Wereldgeschiedenis Wolters Woordenboek
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 25-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.