Komt er oorlog in Nederland?

Komt er oorlog in Nederland? De vraag die velen zich stellen: komt er oorlog in Nederland? Om te weten te komen of er ooit nog oorlog in Nederland komt moeten we eerst weten waarom er oorlog ontstaat en of Nederland een veilig land is wanneer er oorlog uitbreekt. Hoe groot is de kans dat er weer oorlog komt? Wordt dit een derde wereldoorlog of misschien een burgeroorlog? Dit hangt af van vele factoren, maar de kans op een oorlog is voor Nederland zeker aanwezig.

Definitie van oorlog

Er is geen duidelijke definitie van oorlog. Wel kan er van oorlog worden gesproken wanneer er de volgende gebeurtenissen plaatsvinden:
 • Een conflict tussen twee of meerdere landen, volken of culturen
 • Er vallen hierbij minstens 1.000 doden in het slagveld
 • Het gaat hier niet om massamoord maar om een opgezette oorlog, geleid door een regering of politiek leider
 • De oorlog is voorbereid en georganiseerd

Waarom oorlog?

Oorlog is ontstaan vanuit ons instinct om het eigen volk te beschermen en bezit toe te willen eigenen. Onder dieren zien we het vaak voorkomen: vechtpartijen om een territorium, om eten of om een partner. Hierbij vallen er soms doden: alleen de sterkste heeft recht op bezittingen of eigendommen. Onder mensen is het niet veel anders, maar toen de mensen wapens begon te maken was men ook in staat een medemens sneller te doden. Nu worden grote en sterke wapens gebruikt om massaal burgers of tegenstanders te doden tijdens een oorlog. Oorlog is iets dat alleen bij mensen voorkomt: dieren doden alleen datgene wat hun direct bedreigd en hun kans op voortplanten verkleind of in de weg staat. Een oorlog heeft verschillende redenen maar vaak zijn dit de meest voorkomende:
 • Conflict over geloof of cultuur
 • Verzet tegen belastingen of wetten
 • Oorlog om grondgebied
 • Gevecht om bezittingen zoals olie, goud of andere materialen

Nederland

Nederland was in het verleden bij verschillende oorlogen betrokken, ook wanneer de oorlog niet op Nederlands grondgebied plaatsvond. De vroegste oorlog op Nederlands grondgebied die bekend is was die in 28 na Christus, waarbij de Frisii (Friezen) in opstand kwamen tegen de Romeinen. De Frisii protesteerden tegen belastingverhogingen en vielen de Romeinen aan. De Fries-Hollandse oorlogen van het jaar 993 tot 1524 bestond uit meerdere kleine oorlogen tussen Friesland en Holland. Andere bekende oorlogen zijn de Tachtigjarige Oorlog, Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, Hollandse oorlog en natuurlijk de Eerste Wereldoorlog en Tweede wereldoorlog.

Golfoorlog

De Golfoorlog van 1990 was spannend voor Nederland: in 1990 nam Nederland deel aan deze oorlog. Veel Nederlanders dachten dat in Nederland een oorlog zou uitbreken hierdoor. Winkeliers merkten dit doordat er massaal voedingsmiddelen werd ingekocht. In supermarkten kreeg men zelfs de vraag naar gasmaskers, en ook andere winkeliers kregen die vraag. Gelukkig kwam het nooit zover. Andere recente oorlogen waar Nederland aan deelnam was de Irakoorlog (2003-2005), de Opstand in Libië (2011) en de Oorlog in Afghanistan (2001-heden).

De kans op een oorlog in Nederland

Nederland is meerdere keren betrokken geweest bij oorlogen tussen andere landen en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Niet zozeer om direct te gaan strijden maar om onschuldige burgers te beschermen. Nederland is lid van de NAVO, wanneer de NAVO besluit om te helpen in een oorlog dan zal Nederland hieraan meehelpen en strijdkrachten en/of materialen toesturen. Een land dat lid is van de NAVO en in conflict komt met een ander land dat geen lid is, kan op steun rekenen van andere lidstaten.

De kans op een derde wereldoorlog is ook aanwezig. Wanneer een derde wereldoorlog zou uitbreken kan dit te maken hebben met religieuze opvattingen of schaarste. Een wereldoorlog is een oorlog waarbij een groot aantal landen betrokken zijn, verspreid over de wereld. Het gaat dus niet om een oorlog tussen een regio, land of werelddeel. De derde wereldoorlog zal naar verwachting een kernoorlog worden. Tijdens de Koude oorlog leek het er even op dat deze een kernoorlog zou worden, maar dat bleef gelukkig uit. Tijdens een kernoorlog worden kernwapens tegen elkaar ingezet. Een wereldwijde kernoorlog zou zoveel branden met zich meebrengen dat het stof de atmosfeer zal verduisteren. Als gevolg daarvan treedt er een zogenaamde nucleaire winter op. De temperatuur daalt in veel landen met 20 tot 30 graden. Veel dieren sterven uit en landbouw is niet mogelijk. De ozonlaag wordt afgebroken waardoor er veel ultraviolette straling op aarde komt. Om die reden probeert men een kernoorlog af te wenden, maar of dit altijd zo zal blijven, is maar de vraag.

Er is een grotere kans dat er een burgeroorlog uitbreekt in Europa, waaronder ook Nederland valt. Dit zal dan ontstaan door politiek en banken. De burgers moeten steeds meer en vaker opdraaien voor de mislukt politiek en de financiële crisis die daaruit is voortgekomen. Er zijn veel werkelozen in 2014 en er heerst sociale onrust. Eurolanden in de crisis zouden volgens sommigen uit de eurozone moeten stappen. Pas wanneer Duitsland en een aantal andere sterkere landen uit de eurozone zullen stappen, kunnen de zuidelijke eurolanden de euro afwaarderen en daardoor uit de crisis komen en kost het de noordelijke eurolanden veel minder.

Ook is er een kans op een derde wereldoorlog door een conflict tussen Syrië en Amerika. Syrië heeft gezegd de handdoek niet in de ring te zullen gooien, zelfs niet als dit tot een derde wereldoorlog zal leiden. (update september 2013)
Sommigen verwachten een oorlog naar aanleiding van het neerhalen van vliegtuig MH17 in Oost-Oekraïne, waarbij 196 Nederlanders omkwamen. (2014)

Veilige landen

Tijdens oorlog zoeken veel burgers een veilig onderkomen, desnoods in het buitenland. Er wordt regelmatig bekeken welke landen het meest veilig zijn om te verblijven tijdens oorlog. Nieuw-Zeeland blijkt het meest veilige land te zijn. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleine eilandjes. Het deelt geen landsgrenzen en kent een ongeschreven grondwet. Wanneer we Nieuw-Zeeland simpel op de landkaart zouden zoeken dan vinden we het rechtsonder Australië. Het is dus geen land waar je even heen rijdt met de auto. Ook andere veilige landen liggen ver van Nederland verwijderd. Het dichtstbijzijnde veilige land dat op nummer 10 staat is Zwitserland. Met de hoge bergen is er veel schuilmogelijkheid. Ook gebeurt er op politiek gebied weinig in Zwitserland en is redelijk neutraal. Bedenk dat er tijdens een kernoorlog weinig mogelijkheid tot schuilen is: een wereldwijde kernoorlog zal al het leven verwoesten.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorlog: welke soorten zijn er?Oorlog. Misschien zijn we ons er niet bewust van, maar elke dag heerst er ergens op de wereld oorlog. Maar elke oorlog i…
WO II - 13. Een wereld in oorlogWO II - 13. Een wereld in oorlogDe Tweede Wereldoorlog. Na de onverwachte aanval van Japan op Pearl Harbour verandert de oorlog ineens in een wereldoorl…
Koreaanse OorlogEen belangrijk twistpunt tijdens de Koude Oorlog was de strijd in Korea. Van 1950 tot 1953 werd er een hevige strijd uit…
Soorten kampen in Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog is de grootste oorlog van de laatste 100 jaar. Door de Duitsers werden er in ons land verschillen…

Mijn droom voor ons land - Het boekMijn droom voor ons land - Het boekHet werd Nederlanders voorafgaand aan de troonswisseling van koningin Beatrix naar koning Willem-Alexander beloofd door…
Homoseksualiteit: genetisch bepaald of aangeleerd gedrag?Wanneer iemand zich tot hetzelfde geslacht voelt aangetrokken noemt men dat homoseksualiteit. Wereldwijd is ongeveer 1 o…
Bronnen en referenties
 • Expatify.com
 • http://www.alletop10lijstjes.nl/10-veiligste-landen-wanneer-er-oorlog-komt/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Frisii
 • http://www.vanderkaap.org/
 • Wikipedia.org/wiki/Oorlog_in_Afghanistan
 • Xandernieuws.punt.nl
 • Wikipedia.org/wiki/Noord-Atlantische_Verdragsorganisatie
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.