Dag van de Vrede – International PeaceDay

Dag van de Vrede – International PeaceDay Elk jaar wordt er wereldwijd een Internationale Dag van de Vrede georganiseerd op 21 september. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft deze dag uitgeroepen tot dag om nog eens extra bij wereldvrede stil te staan, een dag die gewijd is aan de versterking van vrede in en tussen alle naties en volkeren. Er is een Dag van de Vrede, Week van de Vrede en Zondag van de Vrede, allemaal om de vrede te eren en ontwapening te propageren.

Verenigde Naties

In 1981 stelden de Verenigde Naties de Internationale Dag van de Vrede vast in resolutie 36/ 67, om jaarlijks aandacht voor de vrede te vragen. De VN wil uiteindelijk een wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid. De dag werd aanvankelijk op de openingszitting van de Algemene Vergadering gehouden op de derde dinsdag van september. De eerste keer dat de Dag van de Vrede werd georganiseerd was in september 1982.

Sinds 2001

Sinds 2001 vindt de dag elk jaar op dezelfde plaats, op 21 september, de kentering van zomer naar herfst. De Algemene Vergadering van de VN nam daarvoor resolutie 55/ 282 aan. De VN vindt bevorderen van vrede van vitaal belang. Elk volk heeft recht op vrede, maar dat doel is bij lange na nog niet gehaald.

Dag van de Vrede en International PeaceDay

De Verenigde Naties nodigt alle volken en mensen uit om in ieder geval die ene dag de vijandelijkheden te stoppen en Internationale Dag van de Vrede te eren. Wereldwijd wordt er aandacht geschonken aan vrede door educatie, festivals, seminars en gebed.
Op heel veel plekken in binnen- en buitenland vinden activiteiten plaats die het publiek proberen te raken met kwesties die verband houden met vrede. Iedereen kan meedoen, ook zonder je aan te sluiten bij een groep of in te schrijven voor een activiteit. De meest eenvoudige wijze om te laten zien dat je stilstaat bij de wereldvrede is door een kaarsje te branden op de Dag van de Vrede. Een andere actie waar iedereen wereldwijd zonder moeite bij kan aanschuiven is de minuut stilte om 12.00 uur in de middag: een minuut stilte voor de vrede.

PAX Vredesweek

Het Interkerkelijk Vredesberaad en de katholieke vredesbeweging PAX organiseren een Vredesweek rond de Dag van de Vrede. Het is een week van bezinning en actie. Bij de organisatie zijn tientallen Ambassades van Vrede aangesloten die vele activiteiten organiseren. Elk jaar staat de week in het teken van een thema. In 2014 is dat ontwapening en het motto van de Vredesweek is ‘wapen je met vrede.’

Vredeszondag

De Vredeszondag maakt onderdeel uit van de Vredesweek. Het is de eerste of tweede zondag in september dat er in de kerken extra aandacht is voor vrede. De Vredesweek wordt sinds 1967 jaarlijks gevierd.

Nacht van de Vrede

Midden in de Week van de Vrede zit ook een Nacht van de Vrede, waarin wordt stilgestaan bij wereldvrede. Er zijn dan op verschillende locaties optredens en sprekers die de aanwezigen willen inspireren.

Aansluiten van dorpen en buurten

Iedereen die dat wil kan zich aansluiten bij de Week van de Vrede en in eigen dorp of buurt een activiteit organiseren. Het kan gaan om een viering, een lezing, debat, filmavond of concert, met de vrede als centraal thema.

Ambassadeur van Vrede

Ambassadeurs van Vrede zijn mensen of organisaties die in vrede geloven en iets willen doen om dat uit te dragen. Lokale groepen werken ook als Ambassadeurs, door in hun dorp of buurt een vredesactiviteit te organiseren. De activiteiten kunnen ook buiten de Vredesweek plaatsvinden. Elk jaar is er ook een nationale Ambassadeur die door het land reist met een programma en bijvoorbeeld lezingen en concerten geeft.

Ontwrichting van gemeenschappen

Dagelijks komt het wereldwijde oorlogsgeweld via krant, radio, televisie en internet tot ons. Wereldwijd woeden tientallen oorlogen en zijn er vele gewapende conflicten. Hierbij raken honderdduizenden burgers ontheemd en vallen er vele slachtoffers. Samenlevingen raken ontwricht en het land raakt vervuild of wordt vernield. Gezinnen, gemeenschappen en samenlevingen krijgen een enorme terugslag te verwerken als kostwinners sterven, infrastructuur wordt vernield en onderwijs niet meer mogelijk is. Schendingen van mensenrechten en misdaden tegen de menselijkheid maken vele slachtoffers en versterken de ontwrichting van gemeenschappen.

Ontwapening

Bewapening en escalatie liggen op de loer en hoe meer er bewapend wordt hoe groter de kans dat de vlam in de pan slaat. De gevolgen voor burgers zijn rampzalig.
Elke minuut sterft er ergens ter wereld iemand als gevolg van een gewapend conflict. Dat zijn 1.440 mensen per dag en meer dan een half miljoen mensen per jaar.
Daarom vraagt de Vredesweek aandacht voor ontwapening.

Tegen kernwapens

PAX zet zich ook in tegen kernwapens. Vlak voor de Vredesweek voert PAX een campagne tegen kernwapens. Wereldwijd staan er 16.300 klaar om gebruikt te worden. Er is er maar één nodig om een ramp van ongekende omvang te veroorzaken. PAX voert actie om het onderwerp op de politieke agenda in Nederland te krijgen. In Nederland staan ook kernwapens.


Twitter

Je kunt ook meedoen met een van de social media acties.
De internationale Dag van de Vrede vraagt om een selfie te maken en de hashtag PeaceDay te gebruiken: #PeaceDay. De Internationale Dag van de Vrede, International PeaceDay wil van #PeaceDay een trending topic maken. Stuur een tweet met die hashtag.

Suggesties

Activiteiten suggesties zijn:
 • organiseer een vredesmars;
 • organiseer een eetfestijn met gerechten van over de hele wereld;
 • vestig via je lokale radio station aandacht op de vrede;
 • hou op 21 september een meditatiesessie, die wereldwijd door mensen wordt gedaan op 19.00 uur plaatselijke tijd;
 • laat je vredesboodschap aan anderen zien;
 • maak muziek voor de vrede en organiseer een muziekevenement;
 • doe mee aan de PeaceCast, een webcast streaming video die online 48 uur zal draaien en alle tijdzones zal overspannen via www.peacecast.tv;
 • hou een voetbal evenement onder het motto One Day One Goal;
 • dans voor vrede onder het motto One Day One Dance;
 • zing voor de vrede met anderen onder het motto One Day One Choir.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betty Williams, VredesactivisteBetty Williams was een gewone katholieke vrouw in Noord-Ierland, tot de dag dat ze voor haar ogen drie kinderen zag ster…
Emily Greene Balch - VredesactivisteEmily Balch was een zeer actieve vrouw. Ze zette zich in voor de armen en vrouwen in haar samenleving en ging ze vervolg…
Imagine Peace Tower: Een lichtzuil voor vredeZovele mensen hebben zich voor de vrede op de wereld ingezet gedurende de geschiedenis, maar een van de meest beklijvend…
De Verenigde NatiesDe Verenigde NatiesDe Verenigde Naties (VN) zijn een internationale organisatie, opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Ze werkt op het gebie…

Waarom Belgen Nederlanders niet begrijpen en omgekeerdWaarom Belgen Nederlanders niet begrijpen en omgekeerdBelgië en Nederland verschillen weinig in afstand. Veel Nederlanders die zich in België vestigen of er zaken mee doen, m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wilfried Huss Anonymous, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.v-fonds.nl/overzicht-evenementen/internationale-dag-van-de-vrede-2/ geraadpleegd op 6 september 2014
 • http://ambassades.paxvoorvrede.nl geraadpleegd op 6 september 2014
 • http://www.un.org/en/events/peaceday/ geraadpleegd op 6 september 2014
 • http://www.beleven.org/feest/internationale_dag_van_de_vrede geraadpleegd op 6 september 2014
 • http://internationaldayofpeace.org geraadpleegd op 6 september 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Interkerkelijk_Vredesberaad geraadpleegd op 6 september 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 29-04-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.