Dag van de Vrede International PeaceDay
Elk jaar wordt er wereldwijd een Internationale Dag van de Vrede georganiseerd op 21 september. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft deze dag uitgeroepen tot dag om nog eens extra bij wereldvrede stil te staan, een dag die gewijd is aan de versterking van vrede in en tussen alle naties en volkeren. Er is een Dag van de Vrede, Week van de Vrede en Zondag van de Vrede, allemaal om de vrede te eren en ontwapening te propageren.
Verenigde Naties
In 1981 stelden de Verenigde Naties de
Internationale Dag van de Vrede vast in resolutie 36/ 67, om jaarlijks aandacht voor de vrede te vragen. De VN wil uiteindelijk een wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid. De dag werd aanvankelijk op de openingszitting van de Algemene Vergadering gehouden op de derde dinsdag van september. De eerste keer dat de Dag van de Vrede werd georganiseerd was in september 1982.
Sinds 2001
Sinds 2001 vindt de dag elk jaar op dezelfde plaats, op 21 september, de kentering van zomer naar herfst. De Algemene Vergadering van de VN nam daarvoor resolutie 55/ 282 aan. De VN vindt bevorderen van vrede van vitaal belang. Elk volk heeft recht op vrede, maar dat doel is bij lange na nog niet gehaald.
Dag van de Vrede en International PeaceDay
De Verenigde Naties nodigt alle volken en mensen uit om in ieder geval die ene dag de vijandelijkheden te stoppen en Internationale Dag van de Vrede te eren. Wereldwijd wordt er aandacht geschonken aan vrede door educatie, festivals, seminars en gebed.
Op heel veel plekken in binnen- en buitenland vinden activiteiten plaats die het publiek proberen te raken met kwesties die verband houden met vrede. Iedereen kan meedoen, ook zonder je aan te sluiten bij een groep of in te schrijven voor een activiteit. De meest eenvoudige wijze om te laten zien dat je stilstaat bij de wereldvrede is door een kaarsje te branden op de Dag van de Vrede. Een andere actie waar iedereen wereldwijd zonder moeite bij kan aanschuiven is de minuut stilte om 12.00 uur in de middag: een minuut stilte voor de vrede.
PAX Vredesweek
Het Interkerkelijk Vredesberaad en de katholieke vredesbeweging PAX organiseren een
Vredesweek rond de Dag van de Vrede. Het is een week van bezinning en actie. Bij de organisatie zijn tientallen
Ambassades van Vrede aangesloten die vele activiteiten organiseren. Elk jaar staat de week in het teken van een thema. In 2014 is dat ontwapening en het motto van de Vredesweek is wapen je met vrede.
Vredeszondag
De
Vredeszondag maakt onderdeel uit van de Vredesweek. Het is de eerste of tweede zondag in september dat er in de kerken extra aandacht is voor vrede. De Vredesweek wordt sinds 1967 jaarlijks gevierd.
Nacht van de Vrede
Midden in de Week van de Vrede zit ook een
Nacht van de Vrede, waarin wordt stilgestaan bij wereldvrede. Er zijn dan op verschillende locaties optredens en sprekers die de aanwezigen willen inspireren.
Aansluiten van dorpen en buurten
Iedereen die dat wil kan zich aansluiten bij de Week van de Vrede en in eigen dorp of buurt een activiteit organiseren. Het kan gaan om een viering, een lezing, debat, filmavond of concert, met de vrede als centraal thema.
Ambassadeur van Vrede
Ambassadeurs van Vrede zijn mensen of organisaties die in vrede geloven en iets willen doen om dat uit te dragen. Lokale groepen werken ook als Ambassadeurs, door in hun dorp of buurt een vredesactiviteit te organiseren. De activiteiten kunnen ook buiten de Vredesweek plaatsvinden. Elk jaar is er ook een nationale Ambassadeur die door het land reist met een programma en bijvoorbeeld lezingen en concerten geeft.
Ontwrichting van gemeenschappen
Dagelijks komt het wereldwijde oorlogsgeweld via krant, radio, televisie en internet tot ons. Wereldwijd woeden tientallen oorlogen en zijn er vele gewapende conflicten. Hierbij raken honderdduizenden burgers ontheemd en vallen er vele slachtoffers. Samenlevingen raken ontwricht en het land raakt vervuild of wordt vernield. Gezinnen, gemeenschappen en samenlevingen krijgen een enorme terugslag te verwerken als kostwinners sterven, infrastructuur wordt vernield en onderwijs niet meer mogelijk is. Schendingen van mensenrechten en misdaden tegen de menselijkheid maken vele slachtoffers en versterken de ontwrichting van gemeenschappen.
Ontwapening
Bewapening en escalatie liggen op de loer en hoe meer er bewapend wordt hoe groter de kans dat de vlam in de pan slaat. De gevolgen voor burgers zijn rampzalig.
Elke minuut sterft er ergens ter wereld iemand als gevolg van een gewapend conflict. Dat zijn 1.440 mensen per dag en meer dan een half miljoen mensen per jaar.
Daarom vraagt de Vredesweek aandacht voor ontwapening.
Tegen kernwapens
PAX zet zich ook in tegen kernwapens. Vlak voor de Vredesweek voert PAX een campagne tegen kernwapens. Wereldwijd staan er 16.300 klaar om gebruikt te worden. Er is er maar één nodig om een ramp van ongekende omvang te veroorzaken. PAX voert actie om het onderwerp op de politieke agenda in Nederland te krijgen. In Nederland staan ook kernwapens.
Twitter
Je kunt ook meedoen met een van de
social media acties.
De internationale Dag van de Vrede vraagt om een
selfie te maken en de
hashtag PeaceDay te gebruiken:
#PeaceDay. De Internationale Dag van de Vrede,
International PeaceDay wil van #PeaceDay een
trending topic maken. Stuur een tweet met die hashtag.
Suggesties
Activiteiten suggesties zijn:
- organiseer een vredesmars;
- organiseer een eetfestijn met gerechten van over de hele wereld;
- vestig via je lokale radio station aandacht op de vrede;
- hou op 21 september een meditatiesessie, die wereldwijd door mensen wordt gedaan op 19.00 uur plaatselijke tijd;
- laat je vredesboodschap aan anderen zien;
- maak muziek voor de vrede en organiseer een muziekevenement;
- doe mee aan de PeaceCast, een webcast streaming video die online 48 uur zal draaien en alle tijdzones zal overspannen via www.peacecast.tv;
- hou een voetbal evenement onder het motto One Day One Goal;
- dans voor vrede onder het motto One Day One Dance;
- zing voor de vrede met anderen onder het motto One Day One Choir.
Lees verder