Anna Marie Jarvis, oprichtster van Moederdag

Moederdag, zoals wij dat nu vieren op de tweede zondag in mei, is tot stand gekomen door de vastberadenheid van Anna Marie Jarvis om haar leven te wijden aan het oprichten van een officiële feestdag waarop alle moeders worden geëerd. De naam A. Jarvis is verbonden aan twee vrouwen: Ann Marie Reeves Jarvis en haar dochter Anna Marie Jarvis.

Anna Marie Jarvis

Anna Marie Jarvis werd geboren op 1 mei 1864 in Webster, Taylor County, West Virginia. Ze was de negende van de elf kinderen van Ann Marie en Granville Jarvis. Toen ze één jaar oud was verhuisde ze met haar familie naar Grafton. In 1881 schreef ze zich in bij de Augusta Female Academy – het huidige Mary Baldwin College - in Staunton, Virginia. Na het behalen van haar academische titel keerde ze terug naar Grafton, waar ze zeven jaar les gaf op een school.

Na het overlijden van haar moeder, Ann Marie Reeves Jarvis, is bij Anna Marie Jarvis de wens ontstaan om haar moeder te eren op een speciale Moederdag, nadat ze zich tijdens de herdenkingsdienst van haar moeders begrafenis een gebed herinnerde dat haar moeder ooit uitsprak:

"I hope that someone sometime will found a memorial mother’s day commemorating her for the matchless service she renders to humanity in every field of life. She is entitled to it."

Ann Marie Reeves Jarvis: de moeder van Anna Marie Jarvis

Ann Marie Reeves Jarvis kreeg dus elf kinderen, waarvan er slechts vier de volwassen leeftijd bereikten. Ondanks haar grote familie onderhield ze een actief leven waarin ze regelmatig deel nam aan activiteiten van de kerk en allerlei andere zinvolle burgerzaken. Ze was ondermeer een ijveraarster voor de gezondheid en veiligheid van de arbeiders. Maar haar meest opmerkelijke bijdrage aan haar gemeenschap was de vorming van ‘Mothers Day Work Clubs’ in de lokale kerken van Fetterman, Grafton, Philippi, Pruntytown en Webster. Samen met andere vrouwen bestreed ze de slechte gezondheid en sanitaire omstandigheden die volgens hen de oorzaak waren van het hoge kindersterftecijfer. Deze clubs waren erg populair en hun inzet om de problemen van de lokale gemeenschap een halt toe te roepen werd door vrijwel iedereen geëerd.

Tijdens de Burgeroorlog drong Ann Marie Reeves Jarvis er bij de alle vrouwen van de ‘Mother Day Work Clubs’ op aan om zich neutraal op te stellen en de militairen van beide legers te verplegen. In 1865, na de Burgeroorlog, organiseerde Ann Marie Reeves Jarvis een ‘Mothers’ Friendship Day’ bij het gerechtsgebouw van Pruntytown. Hiermee nam zij het initiatief voor bijeenkomsten voor moeders van militairen die deelnamen aan de voorbije oorlog. Dit evenement was een groot succes en werd daarom jarenlang jaarlijks opnieuw georganiseerd om de vriendschap en vrede te bevorderen. Deze ‘Mothers’ Friendship Day’ was min of meer de voorloper van Moederdag, al was het destijds nog gebaseerd op pacifistische en sociale activiteiten.

Ondertussen bleef Ann Marie Reeves Jarvis ook actief lid van de kerk. Ze nam leiding van de primaire afdeling van de Andrews Methodist Episcopal Church school toen de kerk in 1873 werd voltooid en ze onderwees er de kinderen twee decennia lang. Daarnaast was ze in die tijd ook een bekend spreekster en waren haar lezingen heel populair in de kerk.

Na de dood van haar man, Granville E. Jarvis in 1902, verhuisde Ann Marie Reeves Jarvis met haar dochters Anna en Lillie naar Philladelphia om bij haar zoon Claude te gaan wonen. Op 9 mei 1905 stierf Ann Marie Reeves Jarves op 72-jarige leeftijd. Op de dag van haar begrafenis in Philadelphia werd de bel van de Andrews Methodist Episcopal Church in Grafton 72 keer ter ere van haar geluid. Ze blijft altijd gewaardeerd als ‘de moeder van Moederdag’.

Anna Marie Jarvis’ strijd voor Moederdag

Na de dood van haar moeder in 1905 besloot Anna Marie Jarvis om haar moeder te eren. Toen ze ontdekte dat veel volwassen kinderen in de Verenigde Staten erg nalatig waren in het respecteren van hun ouders motiveerde dat haar nog meer om de wens van haar moeder – dat op een dag alle moeders, dood of levend, zouden worden geëerd voor de liefde voor hun kinderen en de toewijding aan hun gezin – in vervulling te laten gaan.

In 1907 begon Anna Marie Jarvis een agressieve campagne voor het invoeren van een nationale Moederdag in de Verenigde Staten. Op de tweede sterfdag van haar moeder droeg ze een klein eerbetoon aan haar moeder op in de Andrew Methodist Episcopal Church in Grafton. Een jaar later werd deze Moederdag ook gevierd in haar woonplaats Philadelphia.

Om haar campagne meer kracht bij te zetten, schreef Anna Marie Jarvis samen met haar aanhangers honderden brieven aan mensen in allerlei machtposities om zo te pleiten voor een nationale Moederdag in de Verenigde Staten. Ondanks dat ze elke kans aangreep om te lobbyen, duurde het nog erg lang voordat haar acties succesvol begonnen te worden. Uiteindelijk bereikte ze een doorbraak toen ze steun kreeg van John Wanamaker, een groots koopman en filantroop uit Philadelphia, die haar campagne een nieuwe impuls gaf. In 1909 droegen mensen in vijfenveertig staten met inbegrip van Puerto Rico, Hawaii, Canada en Mexico witte en rode anjers om hun moeder te eren volgens de traditie van Moederdag die door Anna Marie Jarvis twee jaar eerder gestart was. Anna Marie Jarvis koos voor anjers omdat dit de lievelingsbloemen van haar moeder waren. Witte anjers waren haar meest favoriete, omdat dit de zuiverheid van het hart van haar moeder vertegenwoordigde. Uiteindelijk werd een witte anjer gedragen om de overleden moeders te eren en een rode voor de levende moeders.

In 1911 werd Moederdag in vrijwel alle staten gevierd en in 1914 deed President Woodrow Wilson de officiële aankondiging dat Moederdag voortaan een nationale feestdag was die elk jaar op de tweede zondag in mei gehouden zou worden.

Anna Marie Jarvis’ teleurstelling in de commercialisering van Moederdag

Het is een nogal verdrietige gewaarwording dat Anna Marie Jarvis die haar leven heeft gewijd aan de oprichting van de nationale Moederdag uiteindelijk erg teleurgesteld werd in de manier waarop dat gevierd werd. Zij had zich vooral beziggehouden met de oprichting van Moederdag, niet met het genereren van uitkomsten uit deze feestdag. Ze haatte de commercialisering van Moederdag zo erg, dat ze zelfs spijt kreeg dat ze ooit de traditie om Moederdag te vieren was begonnen. Rond 1920 raakte ze zo verbitterd dat ze het copyright op de tweede zondag in mei claimde. Samen met haar zus spendeerde ze het familiebezit voor het voeren van campagne tegen Moederdag, wat zelfs een keer resulteerde in een arrestatie voor orderverstoring.

Op 24 november 1948 stierf Anna Marie Jarvis op 84-jarige leeftijd. In haar doodsbericht in de New York Times stond geschreven dat zij verbitterd raakte omdat teveel mensen hun moeder een gedrukte ansichtkaart stuurden. Zij beschouwde een kaart als “een slecht excuus omdat men te lui is om een brief te schrijven”.

Toen zij naast haar moeder in Philadelphia werd begraven, luidde de bel van de Andrews Methodist Episcopal Church in Grafton 84 keer ter ere van haar. Ondanksde door haar getoonde teleurstelling in de wijze waarop Moederdag uiteindelijk werd gevierd blijft zij altijd gewaardeerd als “de oprichtster van Moederdag”. Het ‘Anna Jarvis Birthday Museum” ligt vier mijl ten zuiden van Grafton, aan de US Route 119/250.
© 2014 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Moederdag, herkomst en traditieElke tweede zondag van mei wordt traditioneel Moederdag gevierd. Alle moeders van Nederland worden in het zonnetje gezet…
Het ontstaan van Moederdag als internationale feestdagHoewel de oorsprong van Moederdag teruggaat tot de tijd van de oude Grieken en Romeinen, gaan er ook verhalen de ronde d…
15 augustus: moederdag in Antwerpen dankzij Frans Van Kuyck15 augustus: moederdag in Antwerpen dankzij Frans Van KuyckMoederdag vieren bestaat al sinds het Oude Griekenland. Traditioneel wordt Moederdag over de hele wereld de tweede zonda…

Julia Ward Howe, activiste en lobbyiste voor MoederdagJulia Ward Howe, activiste en lobbyiste voor MoederdagJulia Ward Howe was een liefhebbende vrouw en moeder, bekend als schrijfster, dichteres, toneelschrijfster, essayiste, s…
Andere landen, andere humorAndere landen, andere humorMensen uit verschillende delen van de wereld hebben een fundamenteel ander gevoel voor humor. Er bestaat geen universeel…
Bronnen en referenties
  • www.mothersdaycelebration.com
  • Nl.wikipedia.org
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.