Moederdag, herkomst en traditie

Elke tweede zondag van mei wordt traditioneel Moederdag gevierd. Alle moeders van Nederland worden in het zonnetje gezet en krijgen van de kinderen een leuk aardigheidje om hun moeder te danken. Veel Europese landen vieren naast Amerika Moederdag, maar waar vindt de oorsprong van deze traditie?

2e zondag van mei, 1905

De eerste verhalen van het eren van een moeder doet zich voor in het oude Griekenland, alwaar men de moeder Rhea eerden. Rhea was de moedergod van de aarde en de Grieken eerden haar om die reden. Toch heeft de oorsprong van Moederdag een gehele andere afkomst.

Op de tweede zondag van mei (14 mei) 1905 overleed Ann Jarvis, een vroeg die betrokken was bij vele verenigingen voor de vrouwenbeweging. Omdat ze hiervoor strijde en goed werk deed, was haar dochter Anne Marie Jarvis (1864-1948) zo trots op haar moeder, dat ze op diens sterfdag een eerbetoon wilde houden voor haar moeder. Ze kreeg, na veel moeite, lokale kerken en zondagscholen in West-Viriginia zo ver dat men een herdenking hield voor haar moeder. Vanaf dat moment was dit elke tweede zondag van mei het geval.

Moederdag wordt internationaal

In 1914 werd nog steeds Moederdag gevierd en nu niet alleen door het westen van de staat, maar door geheel Viriginia. De Verenigde Staten kreeg te horen van deze feestdag en voerde het vervolgens overal in en maakte het tot een officiële feestdag. Vanaf dat moment werden alle moeders van de Verenigde Staten in het zonnetje gezet op de tweede zondag van mei.

Ook waaide de feestdag over naar Europa, zodat het een internationale feestdag werd. Denemarken, Italië, Turkije, België en Duitsland vierden deze feestdag en zelfs in Australië werd het een officiële dag. Frankrijk deed hieraan niet mee, zij vieren Moederdag op de eerste zondag van juli.

Enkele andere landen vieren ook Moederdag, maar zij vieren dit op 15 augustus. Dit is de Marie-ten-hemelopname en in veel Katholieke landen wordt het om die reden op die datum gevierd.

Moederdag in Nederland

Doordat Nederland bezet werd door de eerste wereldoorlog, vierde men daar geen Moederdag. Het Duitse nazi regime had echter Moederdag ingevoerd op de tweede zondag van mei om de Duitse moeders te eren dat zij voor kinderen zorgden. De moeders kregen een medaille voor elk kind en werden op deze manier geëerd. Om die reden werd Moederdag pas officieel ingevoerd in 1925 in Nederland. Nederland wilde niet meedoen de feestdag van het nazi regime en vierde het daarom veel later.

Traditie

Ondanks dat tegenwoordig Moederdag als commerciële dag wordt gezien, is de oorspronkelijke viering van Moederdag om een moeder te eren uit dankbaarheid. Een moeder staat voor het huishouden, is de schakel van het gezin en een belangrijke persoon voor de opvoeding. Een moeder is een multie-talentend vrouw die eigenlijk elke dag in het zonnetje gezet moet worden.
De traditie is om iets te maken voor moeder, een ontbijtje op bed, of een grote bos bloemen. Tegenwoordig worden er ook duurdere en grotere cadeaus geschonken door de commercialisering in de wereld. Maar moeder blijven danken voor al dat ze doet, kan op ieders eigen manier.
© 2012 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Wat is Moederdag? Het ontstaan en de tradities van MoederdagMet het begin van de lente, komt ook de dag waarop de hele wereld zijn moeder eert elk jaar weer langs. Deze traditie is…
15 augustus: moederdag in Antwerpen dankzij Frans Van Kuyck15 augustus: moederdag in Antwerpen dankzij Frans Van KuyckMoederdag vieren bestaat al sinds het Oude Griekenland. Traditioneel wordt Moederdag over de hele wereld de tweede zonda…
Anna Marie Jarvis, oprichtster van MoederdagMoederdag, zoals wij dat nu vieren op de tweede zondag in mei, is tot stand gekomen door de vastberadenheid van Anna Mar…

Het ware verhaal achter Amityville horrorHet ware verhaal achter Amityville horrorIedereen kent het verhaal van Amityville horror uit de filmreeks die vanaf de jaren 1970 werd gemaakt en in 2005 de rema…
De decembermoorden en Desi BouterseDe dag 8 december 1982 gaat de geschiedenisboeken in als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Op die da…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.