Dag van de Aarde Earth Day

Dag van de Aarde Earth Day De Dag van de Aarde Earth Day is een dag met de aarde als middelpunt. De dag wordt internationaal gevierd op of rond 22 april en is een jaarlijks terugkerende dag. De dag staat bol van de activiteiten die de aardbewoners bewust wil maken van de bijzonderheid van de aardbol en het unieke van het leven daarop. Op de Dag van de Aarde zijn er tal van activiteiten waar mensen aan mee kunnen doen en van kunnen genieten, met altijd de Aarde in het middelpunt. Op het programma van de dag staan onderwerpen het milieu, de natuur, economie, overbevolking en duurzaamheid.

Dag van de Aarde

Op de Dag van de Aarde wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor de problemen op het gebied van milieu, klimaat, klimaatverandering en natuur. Het zijn problemen die de hele wereld aangaan.
De dag wordt in Amerika sinds 1970 gevierd als International Earth Day. Het is er een populaire dag. Frankrijk en België en meer landen kennen de dag ook al heel wat jaren en in Nederland wordt het in 2004 bekend. Activiteiten benadrukken positieve elementen om de wereldburgers positieve impulsen te geven. Zo werd er in Frankrijk in 1990 een menselijke keten gevormd van wel 500 kilometer lang om aandacht voor de staat van de aarde te vragen. Ook wordt kunst ingezet om op een positieve manier een voorzichtige en zorgvuldige omgang met de aarde onder de aandacht te brengen.

Er zijn bijvoorbeeld:
 • markten;
 • opruimacties;
 • exposities;
 • boomplantdag;
 • lezing;
 • affichewedstrijd;
 • natuurworkshop;
 • plantenruilbeurs;
 • symposium;
 • wandelingen;
 • vertoning van documentaires;
 • zingen voor de aarde.

Earth Day

In 1970 werd de Earth Day in de Verenigde Staten in het leven geroepen. Twee organisaties zijn actief met de Earth Day bezig: Earthday Network (earthday.net) en International Earth Day Organization (earthsite.org) en zij organiseren jaarlijks op of rond 22 april allerlei activiteiten.

Milieu en natuur op de agenda

Bron: NASABron: NASA
Niet alleen milieuproblemen staan op de agenda van de Dag van de Aarde. Naast het milieu is er ook aandacht voor natuur, ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, economie en overbevolking. Het doel van de dag is om een duurzame samenleving te stimuleren en de ontwikkeling van duurzaamheid. De duurzame ambities zijn in een handvest op schrift gesteld in 1992, in een ontwerp. Aan het ontwerp is verder gewerkt, maar een definitieve versie is er nog niet.

Boomplantdagen

In Nederland werden boomplantdagen georganiseerd. Sinds 2005 is er een Stichting Dag van de Aarde die de activiteiten coördineert. Er zijn vele partners die met de stichting samenwerking. Het is vooral een dag van bewustwording over het consumentengedrag en de invloed daarvan op de aarde. Verder wordt de nadruk gelegd op genieten van de aarde en op dankbaarheid voor al het moois dat de aarde biedt.
De activiteiten vinden in een maand tijd plaats, die dan de Maand van de Aarde wordt genoemd, met 22 april als hoogtepunt.

Lied van de Aarde

Urbanus maakte een toepasselijk Lied van de Aarde dat op de Dag van de Arde gezongen kan worden. Dit is het eerste deel:
De aarde is een grote bol, met planten en met bestjes vol
en ze draait al heel lang in het rond.
En wat ik haast niet kan geloven, soms hangen we ondersteboven
en toch blijven onze voeten aan de grond.
En alle wolkjes boven ons, die lijken wel een grote spons
ze brengen ons het water van de zee.
En als de aarde drinken wil, dan houdt de wind de wolkjes stil
en dan valt al dat water naar benee.

Ooh, grote wereldbol ik snap er niet veel van
het is gewoon een wonder wat ie allemaal kan.
Je vliegt maar en je vliegt maar zonder te verdwalen
je draait maar en je draait maar zonder motor of pedalen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wereld doet een uur het licht uit: Earth Hournieuws uitgelichtWereld doet een uur het licht uit: Earth HourEen uurtje het licht uit doen, heeft dat nou zin? Jazeker, wel als we het wereldwijd gaan doen! In 2016 is het alweer he…
Google Sky pimpt Google Earth verder opGoogle Sky pimpt Google Earth verder opTot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook…
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…
Edible earth, helende klei met ontgiftende werkingEdible earth, helende klei met ontgiftende werkingEdible Earth is een helende klei afkomstig uit Noord-Amerika. De klei heeft een aantal gezondheidsvoordelen zoals reinig…

Het ontstaan van Moederdag als internationale feestdagHoewel de oorsprong van Moederdag teruggaat tot de tijd van de oude Grieken en Romeinen, gaan er ook verhalen de ronde d…
Sociale gevolgen 9/11De terroristische aanslagen op de Twin Towers zijn niemand ontgaan. Honderdduizend Amerikanen hebben de aanslagen zien g…
Bronnen en referenties
 • www.beleven.org
 • www.dagvandeaarde.nl
 • www.wikipedia.org
 • Hwww.omslag.nl/dagvandeaarde
 • www.guitarfiles.be
 • Afbeelding bron 1: NASA
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.