Dag van Nederland Schoon - Stichting NederlandSchoon

Dag van Nederland Schoon - Stichting NederlandSchoon Stichting NederlandSchoon besteedt elke dag van het jaar aandacht aan een opgeruimd en schoon Nederland, maar op één dag in het jaar zet ze dat nog eens extra aan. Met de Dag van Nederland Schoon levert de stichting een bijdrage aan een schone, zwerfafvalvrije leefomgeving. Dat doet de stichting samen met bedrijven, de overheid, scholen, vrijwilligers en de Nederlander op straat.

Stichting NederlandSchoon

De stichting organiseert activiteiten waarmee ze steeds weer laat zien dat rommel op straat gooien onzin is. Laten zien dat het anders kan geeft een positieve prikkel. Al die positieve prikkels bij elkaar moet Nederlanders zover brengen dat ze Nederland Schoon houden. Wat schoon is hoef je niet op te ruimen en het ziet er nog mooi uit bovendien. Een opgeruimd land is veel mooier dan een rommelige omgeving. Het leeft prettiger in een omgeving zonder zwerfafval, propageert Stichting NederlandSchoon.

Schoon en opgeruimd is veiliger

Daarbij meent de stichting ook dat het schoonhouden van het land een verantwoordelijkheid van ons allemaal is. Een schoon en opgeruimd land is veiliger en daarom zeer waardevol. Mensen voelen zich nu eenmaal prettiger in een omgeving zonder rommel, in een schone leefomgeving. Het gekke is ook dat iedereen meer zijn best doet om de omgeving schoon te houden als de omgeving opgeruimd is. Rommel maakt rommel en een opgeruimde buurt stimuleert om het zo schoon te houden. Het belangrijkste van de stichting is om mensen bewust te maken van de waarde van een schone omgeving.

Zwerfafval

Zwerfafval hoort er niet te zijn. Afval gooi je in de afvalbak of je neemt het mee naar huis en gooit het daar in de vuilnisbak. De meeste mensen zijn het daar over eens. Het is de norm dat je rommel niet op straat gooit of in de natuur. Stichting NederlandSchoon staat achter die norm en brengt die ook onder de aandacht. Op een enthousiasmerende manier wordt het minder leuke onderwerp van rommel en opruimen en afvalbak onder de aandacht gebracht. Daardoor wordt het steeds normaler om rotzooi weg te gooien, daar waar het hoort: in de afvalbak. Aansprekende acties worden ingezet, waarna het tussen de oren komt dat rommel niet op straat thuishoort.

Peuken en kauwgom

Peuken en kauwgom horen ook niet op straat of in het park. Er is heel gemakkelijk een oplossing te vinden om de resten mee te nemen en weg te gooien op het moment dat je een prullenbak ziet. Peuken en kauwgom worden nog te gemakkelijk en achteloos weggegooid op straat.

Nederland Schoon

Niet iedereen is even zorgvuldig. Treinstellen vol hebben geen weet van de norm of willen er geen weet van hebben. Ze laten hun afval vallen daar waar ze staan, letten niet op afvalbakken en laten hun troep slingeren zonder erbij na te denken. Stichting NederlandSchoon zet zich in voor bewustwording van deze achtelozen. Ze staan misschien niet eens achter hun achteloze gedrag, maar denken er gewoon niet bij na. Daar is voor de stichting werk aan de winkel.

Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak

De slogan 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak.' is daar op gericht. Als iedereen gewoon zijn eigen rommel opruimt, dan ziet Nederland er een stuk schoner uit.

Acties in dorp en buurt

Scholen, bedrijven, organisaties en overheden melden zich met acties aan bij NederlandSchoon. Ze houden opruimdagen, schoonmaakweken, juttersdagen, opschoonacties op de sportclubs en in de buurt en nieuwjaarsvegen.

Scholenactie

Scholen die het belangrijk vinden om aandacht te schenken aan het voorkomen en opruimen van zwerfvuil en het onderhouden van een schone buurt kunnen zich aanmelden op de website van NederlandSchoon. Scholen kunnen hun leerlingen leren dat prullen in de prullenbak thuishoren. Ook zijn er muziekacties voor de scholen, die opruimen van de buurt nog veel leuker. Deelnemers maken bijvoorbeeld kans op een schoolpleinconcert met de winnaar van The Voice Kids.

Opruimpakket

Een school kan een Supporterslied instuderen, een opruimactie organiseren en daarmee meedoen aan de opruimactie. Als de school van de actie een filmpje maakt en dat opstuurt, dan maken de scholieren kans op een prijs. De school ontvangt na aanmelding tevens een opruimpakket, met daarin vuilniszakken en voor iedere leerling die meedoet een rugzak, een paar handschoenen en Supporter van Schoon diploma’s.

Supporterslied

NederlandSchoon heeft een superswingend Supporters-lied geschreven. Fabienne Bergmans en rapper JayWay zingen het voor. De kinderen van de deelnemende scholen krijgen ook nog eens volledig verzorgde muziekles aangeboden volgens de methode van 123ZING.

Filmpje

Het filmpje dat de school maakt van het echte concert samen met de opruimactie kan op de website van Nederland Schoon geüpload worden. De school met het leukste filmpje wint een schoolpleinconcert. Er zijn ook nog eens tien Dunkinbin afvalbakken met de naam van de school erop te winnen.

Afvalfonds

Om een organisatie draaiende te houden en om activiteiten te kunnen organiseren en propageren is geld nodig. Stichting Nederland Schoon wordt sinds januari 2013 gefinancierd uit het Afvalfonds verpakkingen. Dat fonds is ontstaan na afspraken tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de Rijksoverheid. Zij zijn het eens dat de verpakkingsketen verduurzaamd moet worden, met bijvoorbeeld aandacht voor hergebruik en voorkomen van verpakkingszwerfafval.

Afvalbeheersbijdrage

De afspraken tussen bedrijven en overheid zijn in de Raamovereenkomst verpakkingen 2013-2022 vastgelegd. Producenten en importeurs betalen een afvalbeheersbijdrage. Uit dat fonds worden een paar organisaties gefinancierd. Een daarvan is Stichting Nederland Schoon. De stichting krijgt elk jaar, op basis van het jaarplan, een budget voor de activiteiten.

Elk jaar is er in maart een Week van Nederland Schoon. Op Nieuwjaarsdag stimuleert de stichting het Nieuwjaarsvegen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?McDonald's heeft veel klanten over de hele wereld. Dit geeft bulten afval met zich mee. Hoe gaat McDonald's daar mee om?…
Plastic opruimen in het werelderfgoed Waddenzee - richtlijnPlastic opruimen in het werelderfgoed Waddenzee - richtlijnHet strand is een heerlijk weids landschap met vooral zand en zee, maar daar spoelt van alles aan. Dat afval wordt tijde…
Nieuwjaarsvegen – nieuwe Nederlandse traditieNieuwjaarsvegen – nieuwe Nederlandse traditieStichting Nederland Schoon introduceert een nieuw goed gebruik in Nederland dat uit kan groeien tot een traditie: Nieuwj…
Zwerfafval in de natuur: milieuvervuiling of valt het mee?Zwerfafval in de natuur: milieuvervuiling of valt het mee?We gooien over het algemeen allemaal wel eens een appel of een bananenschil in de bosjes of langs de kant van de weg. Le…

Koper en de koperdievenKoper en de koperdievenHet is een plaag, een kostbare zaak en nog gevaarlijk bovendien. Koperdieven slopen de bliksemafleiders en koperen regen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nederland Schoon
  • www.nederlandschoon.nl
  • www.supportervanschoon.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.