Consulaat, minder bevoegdheden dan ambassade

Consulaat, minder bevoegdheden dan ambassade De Nederlandse staat heeft over de hele wereld meer dan 150 officiële posten waar de belangen van het land en de burgers worden vertegenwoordigd. Tot die posten behoren ambassades, consulaten en consulaten-generaal. Naast die posten telt Nederland meer dan 350 consuls-honorair die als permanente vertegenwoordigers eveneens ergens in het buitenland opkomen voor onze belangen. De consulaten hebben binnen de officiële posten minder bevoegdheden dan de ambassades. Een belangrijke functie van een consulaat is de afgifte van paspoorten.

Diensten van een consulaat

De hoogste posten zijn de ambassades met daarna de consulaten en andere vertegenwoordigingen. Een consulaat is evenals een ambassade een organisatie die een bepaald land vertegenwoordigt in een ander land, hoofdzakelijk ten behoeve van de eigen burgers die in dat andere land zijn gevestigd, maar heeft beperktere bevoegdheden. De werkzaamheden van een consulaat betreffen voornamelijk de afgifte van reisdocumenten zoals paspoorten voor de burgers van het eigen land die in het andere land zijn gevestigd en visa voor de burgers van het gastland. Daarnaast levert een consulaat diverse diensten, op het gebied van:
  • Burgerlijke stand (huwelijk, echtscheiding, geboorte, overlijden)
  • Consulaire verklaringen
  • Hulp bij vervoer van stoffelijke overschotten
  • Identiteitsbewijzen
  • Informatie voor bedrijven
  • Nooddocumenten
  • Personenrecht en familierecht
  • Rijbewijzen
  • Voorlichting over wetgeving

Consulaten ook in handelssteden en havensteden

Een consulaat valt onder het ministerie van buitenlandse zaken van het land dat vertegenwoordigd wordt en heeft aan het hoofd een consul welke een lagere rang is dan een ambassadeur die de leiding heeft van een ambassade. Een consul is eigenlijk ook geen diplomaat zoals een ambassadeur maar wordt daar meestal wel tot gerekend. De bevoegdheden van consuls zijn vastgelegd in het Verdrag van Wenen inzake consulair verkeer (1963). Terwijl ambassades vrijwel altijd in de hoofdstad van een bepaald land zijn gevestigd kunnen consulaten ook gevestigd zijn in grote handelssteden en havensteden.

Meerdere consulaten onder een consulaat-generaal

Er kunnen in grotere landen ook meerdere consulaten van een bepaald land verspreid zijn gevestigd terwijl er slechts één ambassade kan zijn. Als er meerdere consulaten zijn vallen die vaak onder een zogenaamd consulaat-generaal met een consul-generaal aan het hoofd. Zo heeft Nederland in de Verenigde Staten onder meer consulaten-generaal in grote steden als Chicago, Miami, New York en San Francisco. Ook in onze buurlanden België en Duitsland heeft Nederland consulaten-generaal.

Geen diplomatieke post

Evenals aan de Nederlandse ambassades kan ook aan de consulaten hulp gevraagd worden bij problemen in het buitenland. Consulaire hulp kan overigens wel geld kosten. Nederland heeft in bijna alle landen op de wereld een ambassade of consulaat. Mocht er echter in een bepaald land geen diplomatieke post zijn dan kan altijd hulp worden gezocht bij de posten van een ander EU-land dat wel vertegenwoordigd is.

Consul-honorair met groot netwerk

Een aantal kleinere consulaten in de Verenigde Staten wordt geleid door een consul-honorair. Een consul-honorair of ereconsul kan een gewone burger zijn van het land waar het consulaat is gevestigd en wordt vaak aangesteld vanwege het grote netwerk dat hij heeft. Een dergelijke functionaris is dikwijls een zakenman die naast zijn werkzaamheden de belangen van Nederland in een bepaald gebied behartigd.

Adviezen voor zakenlieden

Een consul-honorair spreekt niet altijd Nederlands en is meestal geen Nederlands staatsburger. In totaal zijn er meer dan 350 consuls-honorair die ergens in het buitenland opkomen voor onze belangen. Een consul-honorair verleent diplomatieke diensten maar geeft vooral adviezen aan bedrijven en burgers die zaken willen doen in het land dat hij vertegenwoordigd. Zo zijn in Nederland een aantal consuls-honorair van België gevestigd in de steden Groningen, Maastricht, Nijmegen, Roosendaal, Rotterdam, Terneuzen, Vlissingen, en in Willemstad op Curaçao.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ambassades en Consulaten, waarmee kunnen ze ons helpenElk jaar gaan er miljoenen euro's naar het onderhoud en de werking van de verschillende Ambassades en Consulaten. Waarvo…
Napoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 BrumaireNapoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 BrumaireDe Staatsgreep van 18 Brumaire was een staatsgreep die plaatsvond op 9 november 1799. Volgens de Franse Republikeinse Ka…
Het Ministerie van Buitenlandse ZakenHet Ministerie van Buitenlandse ZakenHet ministerie met als taak het uitvoeren van het buitenlands beleid van Nederland, is het Ministerie van Buitenlandse Z…
Diplomaten: wat is hun taak in de diplomatie tussen landenDiplomaten: wat is hun taak in de diplomatie tussen landenDiplomatie betreft een geformaliseerde relatie tussen bijvoorbeeld twee lidstaten of landen, met als doel via overleg to…

Inburgeren wordt strenger: contract voor migrantenMensen die zich vanuit een ander land in Nederland willen vestigen moeten in het vervolg een participatiecontract tekene…
Brits staatsburger worden steeds moeilijkerBrits staatsburger worden steeds moeilijkerOm een inwoner van Groot-Brittannië te worden was voorheen gemakkelijker dan vanaf 2013. Wie Brits staatsburger wil word…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Rijksoveheid.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 02-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.