Bezoek aan Auschwitz

Bezoek aan Auschwitz Bijna iedereen weet wel wat er gebeurd is in Auschwitz en het is een feit dat het één van de gruwelijkste plekken op aarde is. Honderdduizenden mensen vonden hier de dood. Auschwitz diende als vernietigingskamp en bestond uit meerdere kampen. Een van de grootste massamoorden uit de Tweede Wereldoorlog vond plaats in dit kamp: 400.000 joden werden in twee dagen vergast. Waarom blijven er jaarlijks toch miljoenen mensen deze afschuwelijke plek in Polen bezoeken? En waarom groeide Auschwitz uit tot het grootste vernietigingskamp van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog?
afbeelding 1: plattegrond van Auschwitz / Bron: Thomas Maierhofer, Wikimedia Commons (Publiek domein)afbeelding 1: plattegrond van Auschwitz / Bron: Thomas Maierhofer, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Auschwitz was een verzameling van drie vernietigingskampen. In deze kampen zijn meer dan 1,3 miljoen mensen gevangen gehouden. Hiervan zijn er ruim 1,1 miljoen van om het leven gekomen. Hiermee was Auschwitz het grootste en belangrijkste vernietigingskamp van Hitler. Afbeelding 1 geeft een plattegrond aan van het kamp en de omgeving.

Auschwitz Stammlager

Dit kamp was het eerste kamp en werd in 1940 opgeleverd. Op 5 mei 1940 werd Rudol Hoss kampcommandant. Vanaf die dag begon het kamp met uitbreiden. Er werden wachttorens gebouwd, prikkeldraad gelegd, hekken gebouwd en loopgraven. De eerste ‘vracht’ politieke gevangenen kwam aan op 14 juni 1940 van maar liefst 720 gevangenen. Onder deze gevangene bevond zich Wieslaw Kielar. Hij is de enige persoon waarvan bekend is Auschwitz vijf jaar lang te hebben overleefd. In december 1940 was het aantal van 10.000 gevangenen teveel. Daardoor werden meer dan 3.000 gevangenen vermoord binnen twee dagen. Na deze moordaanval kwam er een uitbreiding waardoor er meer dan 30.000 gevangen tegelijkertijd konden verblijven.

Maar ook dit aantal werd op een gegeven moment te klein. In 1941, toen het Duitse rijk maar bleef groeien, kwam Karl Fritzch met een doorslaggevend idee: het vergassen van de gevangenen in plaats van bloedbaden aan te blijven richten. Na een aantal experimenten met Zyklon B, het gas dat dodelijk is bij inademing, geslaagd was, werden er gaskamers gebouwd.

Medische experimenten

In blok 10, het meest beruchte blok van dit kamp, werden experimenten uitgevoerd. Het ging voornamelijk om bewust virussen of infecties in het bloed te spuiten om te kijken hoe lang het duurt voordat de virus fataal zou worden. Maar ook experimenten zoals het vergelijken van verdoofd en onverdoofd opereren aan de organen werd onderzocht. Nieuwe medicijnen werden ook getest. Deze hadden vaak als gevolg tot de dood. De meest gruwelijke experiment was het testen hoe sterk de stroomsterkte kon zijn zonder dat een mens eraan stierf.

Toegangspoort

Van de drie kampen heeft Auschwitz I de bekendste toegangspoort. Boven de ingang hangt namelijk de spreuk ‘Arbeit macht frei’. Hiermee lieten de Duitsers de Joden geloven dat hard werken beloond zou worden. De enige beloning die zij kregen was de dood.

In Auschwitz I zijn ongeveer 70.000 personen vermoord.

Bezoek

In dit kamp kan je de volgende dingen bezoeken:
  • Blok 1 t/m 4. Hier hangen de muren vol met alle overleden mensen.
  • Blok 5 t/m 9 en blok 11 t/m 23. Dit zijn barakken die eerst gebruikt werden als verblijfplaats van de gevangen. Later werden deze blokken het administratieve centrum van Auschwitz
  • Blok 10. Hier zijn verhalen te lezen van slachtoffers die experimenten van de SS hebben overleefd. Ook zijn foto’s te zien van kinderen die de experimenten niet hebben overleefd.
  • Gaskamers
  • Verbrandingsovens
  • Executieplaats
  • Wachttorens
  • Tentoonstelling. Hier liggen bakken vol met brillen, haren, botten, koffers, tassen en waardevolle spullen van omgekomen gevangenen

afbeelding 2: Birkenau / Bron: Dirgela, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)afbeelding 2: Birkenau / Bron: Dirgela, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Auschwitz Birkenau en Auschwitz III

Birkenau (afbeelding 2) is waar de meeste mensen, zonder te weten, aan denken bij het horen van Auschwitz. Birkenau werd geopend in 1942 en bood plaats aan ruim 120.000 Joden. Het kamp had een grootte van twee bij tweeënhalve vierkante kilometer. Het doel van dit kamp was om zoveel mogelijk Joden te vermoorden. Deze grootschalige vernietiging begon in het voorjaar van 1942.

Een maand later dan de opening van het kamp kwamen de plannen om een spoorlijn aan te leggen. Hiermee konden de Joden meteen naar Birkenau worden gebracht. Dit scheelde tijd en geld. Vier maanden later lag het spoor er en konden er per dag meer dan 2000 Joden binnenkomen. Na een aantal maanden was dit aantal vergroot naar 30.000 per dag.

Deze Joden werden meestal meteen naar de gaskamers gebracht. Vervolgens werden de levenloze lichamen naar de verbrandingsoven gebracht. Joden die in het kamp werkte en gestraft werden moesten met hun hoofd boven de pijp van de oven hangen. Hier kwam een aanzienlijke hitte vanaf, maar ook de lucht die ze inademden zou een langzame dood betekenen.

De grootste massamoord in het kamp vond plaats op 28 en 29 april 1943. Op deze twee dagen kwamen er maar liefst 151 treinen binnen die samen goed waren voor ruim 400.000 Hongaarse Joden. Voor zover bekend heeft geen enkele Jood uit deze treinen het overleefd. Zij werden namelijk allemaal meteen naar de gaskamer verplaatst.

In 1943 werd het kamp uitgebreid. Dit deel was voornamelijk als werkplaats bedoeld.

Bezoek

  • Bij een bezoek aan dit park kan je de volgende dingen bezoeken:
  • Gaskamer
  • Verbrandingsplaats
  • Bunkers
  • Barakken
  • Gedenkplaats
  • Toegangspoort
  • Wagon van trein
  • Werkplaats
  • Tentoonstelling waarbij o.a. het verhaal van Anne Frank voorbij komt en verhalen van ontsnapte Joden

Algemene informatie

  • De openingstijden zijn van 08.00 tot 19.00
  • Het is verplicht je aan de regels te houden. Deze regels zijn terug te vinden op de site en bij het park zelf
  • Heb respect en wees in stilteruimtes ook echt stil
  • Huisdieren zijn niet toegestaan
  • Foto's en video's maken alleen toegestaan wanneer dit staat aangegeven
  • Voor het bezoeken van het kamp moet je rekening houden met minstens één dag
  • Prijzen verschillen per seizoen. Kijk hiervoor op de site

Denk goed na of je Auschwitz gaat bezoeken of niet. Het is een heftig bezoek en past niet thuis in een fijn vakantiegevoel. Sommige mensen krijgen nachtmerries of kunnen de vreselijke verhalen maar niet vergeten. Auschwitz is goed te combineren met een stedentrip naar Warschau.

We were told we would take a nice shower and we would see eachother soon again. When I smelled the dead people I knew we would see eachother again soon indeed - Unkown

Lees verder

© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auschwitz BirkenauAuschwitz -Polen. Voor een ieder onlosmakelijk verbonden aan de terreur van de Nazi's en het grote vernietingskamp bedac…
Auschwitz – van Joods stadje naar vernietigingskampTen zuidwesten van Krakau (Zuid-Polen) ligt een mooi, uit de middeleeuwen stammend stadje: Oświęcim. Vroeger h…
Doorgangskamp Westerbork, de transportenDoorgangskamp Westerbork, de transportenTijdens de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nazi’s meer dan 107.000 Joden, Sinti en Roma vanuit Nederland naar kampen…
Concentratiekampen in de Tweede WereldoorlogConcentratiekampen in de Tweede WereldoorlogIn Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan…

Bloody Sunday: wat gebeurde er op deze dag?Bloody Sunday: wat gebeurde er op deze dag?Bloody Sunday, iedereen heeft wel eens gehoord van deze benaming voor een bloederige zondag in Ierland. Het meest bekend…
Syrië in oorlogSinds maart 2011 is het onrustig in Syrië. In het begin waren er (vreedzame) demonstraties, nu is er een burgeroorlog. H…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.