Het Adelaarsnest van Adolf Hitler in Duitsland

Het Adelaarsnest van Adolf Hitler in Duitsland Als Adolf Hitler een bonnetje had gehad zou hij het juweeltje op 1800 meter hoogte hebben geruild. Zodra hij in de lift stapte brak het zweet hem al uit vanwege de hoogte en het uitzicht kon hem maar weinig schelen. En dat terwijl Martin Bormann met omgerekend dertig miljoen euro en vierduizend arbeiders nog wel zo zijn best had gedaan. Ook al kwam Hitler er bijna nooit, toeristen blijven maar komen naar het vakantiehuis van Adolf Hitler. Tegenwoordig is het paleisje een ware trekpleister. Nadat het Amerikaanse leger het Adelaarsnest overnam en hier alle waardevolle spullen meenam, werd het in 1952 opengesteld voor publiek. Jaarlijks bezoeken nu meer dan een half miljoen het vakantiehuisje van Hitler. Daarmee is het één van de meest bezochte oorlogsplek/monument van Europa

Adresgegevens Adelaarsnest

Het Adelaarsnest is gelegen op de top van de Kehlstein in Zuid-Duitsland op een hoogte van 1834 meter. Het bezoekadres is:
Salzbergstraße 45
83471 Berchtesgaden

De bouw

Het was Martin Bormann, beter bekend als wandelende aktetas van Hitler, die besloot om Hitler een mooi cadeau te geven voor zijn vijftigste verjaardag. Hij besloot hem een vakantiehuis te geven dat tevens kon dienen als geheim onderduikadres en bunker. Als locatie koos hij de top van de Kelhstein die met haar 1800 meter hoogte een prachtig uitzicht geeft over de regio en de kans biedt om tientallen kilometers weg te kijken.

Maar de bouw verliep niet helemaal soepel. Om de top te bereiken moest er een weg worden aangelegd door het bosrijke berggebied. Een haast onmogelijke en levensgevaarlijke klus. Maar Bormann stelde meer dan vierduizend arbeiders beschikbaar om das Unmögliche mögliche zu machen. Het was dan ook een enorme klus om de uiteindelijk 2223 meter lange weg te bouwen. Tunnels en haarscherpe bochten werden aangelegd om uiteindelijk op een parkeerplaats terecht te komen. Bij de bouw van deze weg zijn zes arbeiders om het leven gekomen. Vanaf deze parkeerplaats werd er een tunnel en een 124 meter hoge liftschacht gebouwd. Voor het aanleggen van deze schacht kwamen nog zes arbeiders om het leven. De lift was voorzien van gestoffeerde banken, ventilatie en spiegels.

Gebruik

Dankzij de opnames van Leni Riefenstahl heeft het huis een grote wereldwijde bekendheid gekregen. Hitler moest echter niks van het huis hebben. Hij had last van hoogtevrees, claustrofobie en was bang voor aanslagen. Gedurende de opening van het huis tot zijn dood heeft hij het huis slechts tien keer bezocht en alleen in noodzaak. Zijn maîtresse Eva Braun en haar vriendinnen verbleven hier echter regelmatig.

Na de Tweede Wereldoorlog

In april 1945 waren er veel geallieerde bombardementen op de Obersalzberg. Deze berg ligt gelegen in de Duitse deelstaat Beieren. De berg heeft deze naam te danken aan de zoutmijnen die zich aan de voet van de berg bevinden. Toch is er nog steeds een discussie gaande over in welk land het Adelaarsnest ligt. Sommigen beweren namelijk dat het oorlogshuis in Oostenrijk ligt. Om weer even terug te gaan: naast het bombarderen van de Obersalzberg, hadden de Amerikanen ook het plan om het Adelaarsnest dat de bombardementen overleefde alsnog te slopen. Op aandringen van de gemeente Beieren bleef het huis bestaan onder de Amerikaanse voorwaarde dat alles wat aan het naziverleden gerelateerd was zou worden uitgewist. Daardoor is in en rond het pand niks over wat herinnert aan het verleden en daardoor puur een commerciële attractie. Alleen aan het beginpunt is een groot museum gebouwd waarin het complete verhaal rondom de bouw en gebruik van het Adelaarsnest wordt verteld.

Bron: Allie Caulfield, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Allie Caulfield, Flickr (CC BY-2.0)

Een bezoek aan het Adelaarsnest

Ondanks dat het verleden haast niet terug te zien is, is een bezoek aan het Adelaarsnest en de omgeving zeker een bezoek waard, want vooral de omgeving heeft nog een aantal belangrijke bouwwerken die uit de nazitijd komt. Het huis van Bormann is daar een voorbeeld van. De reis naar het Adelaarsnest wordt ten sterkste afgeraden aan mensen met hoogtevrees of claustrofobie. De locatie van het Adelaarsnest (A) en het beginpunt van de busroute en tevens de plek waar de tickets gekocht moeten worden (B) zijn weergegeven in kaart 1. De tocht omhoog gaat via de Kehlsteinstraβe en de tocht terug gaat via Eck.



Het bezoek begint onderaan de berg waar je kaartjes kan kopen voor de busreis naar boven. Hier kan je ook kaartjes kopen voor een bezoek aan het hierboven genoemde museum waarin het één en ander verteld wordt over het verleden van het Adelaarsnest en omgeving. Vervolgens ga je de reis aan naar 1800 meter hoogte. Deze reis verloopt niet helemaal zonder spanning en zenuwslopende momenten. Op sommige punten is de weg zo smal dat de bus er net op past en op deze punten kijk je vaak recht naar beneden. Het hoogtepunt is halverwege waar je ongeveer 600 meter recht naar beneden kijkt. De buschauffeur is wel zo vriendelijk om te waarschuwen voor degene die liever even de andere kant op kijken.

Lift en uitzicht

Eenmaal bovenaan op de parkeerplaats kan je al een mooi stukje in de verte kijken, maar het loont om zo snel mogelijk de tunnel in te gaan. Eenmaal in de lift zal je mond openvallen van verbazing. Waarschijnlijk heb je nog nooit een lift gezien die zo mooi, luxe en sjiek is ingericht. Binnen enkele seconden ben je 120 meter hoger en loop je via een pad naar het Adelaarsnest. Vanaf het balkon aan de voorkant heb je een prachtig uitzicht. Vanaf hier kan je bij helder weer dorpjes zien liggen die ruim 1800 meter lager liggen.

Bron: Florian S., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Florian S., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het uitzicht is ook prachtig wanneer de bergen verbogen zijn in de wolken. Vaak komt de laatste veertig meter en dus ook het Adelaarsnest net boven de wolken uit. Het enige wat je dan ziet is een prachtig wolkendek en de bergtoppen van andere bergen. Helaas wordt er beneden niet verteld wat voor weer het boven is. Het kan dus ook zijn dat je in dichte mist terecht komt.

Film en TV

Over het Adelaarsnest zijn veel documentaires gemaakt. Daarnaast komt het Adelaarsnest ook voor in documentaires over Adolf Hitler en Martin Bormann. In de serie Band of Brothers komt in de laatste aflevering het Adelaarsnest ook voor.

Lees verder

© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Adolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler is een belangrijke persoon in de Europese geschiedenis. Hij heeft een rumoerige jeugd gehad en dit zeker in…
Adolf Hitler: tijdens de Eerste WereldoorlogNaast dat Adolf Hitler vooral veel invloed heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij ook betrokken bij de Eers…
Adolf Hitler: Mein KampfAdolf Hitler: Mein KampfHet boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van…

Brits staatsburger worden steeds moeilijkerBrits staatsburger worden steeds moeilijkerOm een inwoner van Groot-Brittannië te worden was voorheen gemakkelijker dan vanaf 2013. Wie Brits staatsburger wil word…
Hoe zien inburgeringsexamens in andere landen eruit?Hoe zien inburgeringsexamens in andere landen eruit?Hoe de inburgeringsexamens in Nederland uit zien weten we wel ongeveer. In Nederland is naast beheersing van de taal ook…
Bronnen en referenties
Reactie

Julien de Mol, 30-04-2014
Goede beschrijving van personen verantwoordelijk voor de bouw. Informatief verloop van bunker OK. Neutrale opstelling t.o.v. personen prachtig. Mis enkel een ding in uitleg/beschrijving: waar is de Obersalzberg ( stad, gemeente of dergelijke) gelegen in Duitsland? Reactie infoteur, 03-05-2014
Bedankt voor de opmerking. Heb de ontbrekende info in de tekst bijgevoegd. De Obersalzberg ligt in Beieren. Het Adelaarsnest ligt echter volgens sommigen in Oostenrijk, net de grens over. Officieel ligt het in Duitsland.

Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 01-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.