Aristoteles, biografie
Aristoteles. De bekende filosoof. Iedereen heeft ooit wel eens van hem gehoord. Maar wie was hij nou eigenlijk? En wat heeft hij allemaal in zijn leven gedaan? Je kunt het hier lezen. Wat Aristoteles in welk jaar gedaan heeft, en welke werken hij heeft gemaakt.
Aristoteles werd geboren in 384 voor Christus, in Staigira (Macedonie, Griekenland). Zijn vader, Nichomachus, was de hofarts van de koning van Macedonië. Hij was de grootvader van Alexander de Grote. Toen Aristoteles nog vrij jong was, stierf zijn vader. Hij werd daarna opgevoed door een voogd genaamd Proxenus.
In 367 voor Christus, Aristoteles was toen 17 jaar, werd hij naar Athene gestuurd, om les te volgen aan de school van Plato, dat bekend stond als het intellectuele centrum van de wereld. Hij verbleef hier 20 jaar. Hij kreeg les van Plato, en ging uiteindelijk ook zelf lessen geven. Hij had echter niet altijd dezelfde mening als Plato over bepaalde punten, en hij liet zijn kritiek ook duidelijk merken.
In 347 stierf Plato en ging Aristoteles weg uit Athene. Samen met Xenocrates, een mede scholier die geloofde in de standpunten van Plato. Ze gingen eerst naar Assos (klein Azië). Hier maakte Aristoteles kennis met Theophrastos. Met hem zou hij verder reizen, en hij zou Aristoteles later ook op gaan volgen.
In 345 vertrokken Aristoteles en Theophrastos naar Lesbos. Hier ging Aristoteles veel biologische onderzoeken doen. Zijn waarnemingen werden later ook gebruikt in zijn Historia Animalium, waarin hij zijn onderzoeken beschreef.
In 343 keerde Aristoteles terug naar Macedonië om les te gaan geven aan Alexander de Grote. Na drie jaar, in het jaar 340, volgde Alexander zijn vader op. Als dank voor zijn hulp, mocht de geboortestad van Aristoteles, Staigira opnieuw opgebouwd worden. (Deze was namelijk verwoest door de Macedoniërs.)
Rond 335 werd de stad Thebe verwoest, en keerde Aristoteles samen met Theophrastos terug naar Athene. Hij ging dit keer niet terug naar de school waar hij eerder les had gehad, maar hij vestigde zelf een school; Lukeion (het Lyceum). Later stond deze school beter bekend als Peripatos. Deze school week veel af van de school waar Aristoteles vroeger gezeten had.
In 323 stierf Alexander de Grote. Er kwam er een grote anti-macedonische stemming in Athene. Aristoteles voelde zich niet veilig meer en vluchtte naar zijn familie erfgoed. Hij liet Theophrastos achter als zijn opvolger bij het Lyceum.
In 322 stierf Aristoteles.
De werken van Aristoteles
Aristoteles wordt gezien als een van de grootste filosofen die er zijn geweest. Hij werd zelfs weleens ‘de meester van het weten’ genoemd. Hij heeft veel boeken geschreven, ongeveer 150. Een aantal van deze werken heeft hij niet zelf gemaakt. Zijn ideeën die hij nog niet in boeken had verwerkt, werden na zijn dood opgeschreven door zijn opvolger, Theophrastos. Aristoteles wilde veel kennis verkrijgen. Hij heeft daarom veel onderzoeken gedaan. Hij was ook degene die als eerste besloot verschillende wetenschappen los van elkaar te onderzoeken. Hij heeft deze wetenschappen ook namen gegeven, die nu nog steeds gebruikt worden. Natuurkunde, economie, pshychologie enz. Ook heeft hij technische termen bedacht, bepaalde afleidingsvormen bepaald en benoemd en bedacht dat de fabel van een tragedie een logische volgorde moest hebben. Een begin, een midden en een einde.
Aristoteles was het niet met alle standpunten van Plato eens. Veel van de standpunten waar hij het niet mee eens was, heeft hij verder uitgezocht en uitgewerkt. Een van de belangrijkste punten waar Aristoteles het niet mee eens was, was dat voorwerpen van ware kennis zich niet in deze wereld bevinden. Aristoteles geloofde hier niet in, en vond ook dat we alleen konden filosoferen over voorwerpen die in deze wereld bestaan.
De belangrijkste vraag die Aristoteles stelde was: ‘Wat is zijn?’ Hij heeft hier verschillende theorieën op bedacht. Zijn belangrijkste theorie was dat voorwerpen niet de materie zijn, waar ze van zijn gemaakt. Je kunt iets niet alleen benoemen vanwege het materiaal waar het van gemaakt is. Aristoteles gaf zelf het voorbeeld van een huis; Als je alle voorwerpen hebt, die je nodig hebt om een huis te bouwen, heb je nog geen huis. Het huis is meer dan alleen de materie. Hij zegt dat je iets kunt vaststellen aan zijn vorm. Maar wat is een vorm precies?
Het begrip ‘vorm’ heeft Aristoteles dus ook helemaal uitgezocht. Hij heeft bedacht dat je het in vier oorzaken kunt verdelen:
- De materiële oorzaak (waar is het van gemaakt?)
- De efficiënte oorzaak (wat maakt of veroorzaakt het?)
- De formele oorzaak (wat geeft het de kenmerkende vorm?)
- De finale oorzaak. (Het uiteindelijke doel van het geheel)
Aristoteles vond het doel, de ziel van het voorwerp belangrijker dan het materiaal waar het van gemaakt is. Het wezen van het voorwerp is wat het doet, waar het voor bedoeld is. Pas als je dat begrijpt, begrijp je het voorwerp. Ook filosofeerde Aristoteles over veranderingen. Zijn conclusie was dat veranderingen zich voordoen als materie, die ergens deel van uitmaakt, een vorm krijgt die het niet eerder had.
Een van de bekendste theorieën van Aristoteles was De Gulden Middenweg. Deze theorie zegt dat iedere deugd een middenweg is tussen twee extremen. Deze extremen zijn dan ondeugden. De gulden middenweg is voor een harmonieuze persoonlijkheid, hiermee kun je gelukkig worden, volgens Aristoteles.
De invloed van Aristoteles is dus van grote invloed geweest. Hij heeft veel theorieën bedacht en veel boeken geschreven. Zijn ideeën over logica en manieren van redeneren worden nu nog steeds gebruikt.