Feng Shui, de Vijf Dieren

Feng Shui, een oud Chinees geloof. Eén van de krachten van Feng Shui zijn de Vijf Dieren. De Draak, de Phoenix, de Tijger, De Schildpad en de Slang. De mens is altijd op zoek naar harmonie op lichamelijk en geestelijk vlak. Teneinde ons leven in harmonie te brengen met onze omgeving, vertrouwen Feng Shui beoefenaars op verschillende kaarten van de geest, die dan worden gebruikt om raad te verschaffen bij het nemen van de meest alledaagse beslissingen.

De principes van Feng Shui kunnen nauwkeurig als op een zeekaart worden afgebeeld, met één cruciaal verschil. Op een Feng Shui kaart bepaalt de plaats waar de mens zich op een bepaald moment bevindt de richtingen en de relaties ten aanzien van de rest van de hem omringende wereld. Een van de meest algemene kaarten is de kaart die gewoonlijk aangeduid wordt met de naam ‘De Vijf Dieren’. Hij lijkt mythologische eigenschappen te bezitten, maar bij nader onderzoek laat zien dat u hem als ‘model’ en richtsnoer kunt gebruiken om een opmerkelijke reeks verschijnselen van te kunnen begrijpen en te beoordelen.

Het uitgangspunt bij Feng Shui is de kant waar de spreker met zijn gezicht naar toe staat. De Vijf Dieren staan afgebeeld in een cirkel, met in het midden de Slang, omringd door de Draak, de Phoenix, de Tijger en de Schildpad.

Overzicht van de Vijf Dieren van Feng Shui

De Draak

De draak is een schepsel dat niet in de natuur voorkomt. Net als de phoenix ziet hij ver vooruit en bezit hij spirituele eigenschappen De draak ontvangt informatie die door de vogel wordt verzameld, denkt daar over na en neemt vervolgens belangijke besluiten. Hoewel hij zich hoog boven de grond verheft, is het kenmerkend voor hem dat hij in de wolken rust: een beeld van stabiliteit. Hij heeft verbazingwekkende kracht en is het zinnebeeld van het aspect van wijsheid.

De Phoenix

De onsterfelijke mythische vogel, die ver vooruit vliegt, waarbij hij voortdurend het landschap en de wijde verten afzoekt. Hij symboliseert ons vermogen om door middel van onze zintuiglijke informatie omtrent onze omgeving en de dingen die daarin gebeuren, visie op de toekomst te ontwikkelen. De prachtige phoenix schept intense opwinding en eeuwige inspiratie.

De Tijger

Door de enorme fysieke kracht en het geweld dat hij kan oproepen, kan de tijger zowel verdedigen als aanvallen. Dit is van wezenlijk belang om te kunnen overleven, maar dit vermogen moet zorgvuldig worden beheerst. Altijd paraat, kan hij elke dreiging ontdekken. Maar hij symboliseert het gevaar van het geweld dat we allen in ons hebben.

De Schildpad

Uitgerust met en enorm sterk schild, wordt de schildpad gekarakteriseerd door stabiliteit. Hij brengt een gevoel van grote veiligheid met zich mee. Zijn juiste positie is aan de achterzijde waar hij, net als een schelp, veiligheid, beschutting, lange levensduur en onbezorgdheid voor een aanval van achteren verschaft.

De Slang

In elkaar gerold in het centrum, op zijn hoede, standvastig en gereed direct in actie te komen, wordt de slang beschermd door de vier figuren om hem heen, maar is tegelijkertijd in staat hen te leiden. Als een generaal ontvangt hij informatie en kan daardoor een beroep doen op elke speciale kwaliteit van de legergroepen waarover hij het commando voert om tijdige en wijze beslissingen te nemen.

Kenmerken Vijf Dieren

DraakPhoenixTijgerSchildpadSlang
Richting Richting het oostenRichting het zuidenRichting het westenRichting het noordenIn het midden
Kleur GroenRoodWitZwartGeelachtig bruin
Seizoen LenteZomerHerfstWinterDraaide om de seizoenen
Element HoutVuurMetaalWaterAarde

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…
Feng Shui in de tuinFeng Shui in de tuinDe meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Da…

Feng Shui, licht en kleurLicht is energie in een van zijn duidelijkste vormen. En wat we als kleur ervaren is eveneens licht. Feng Shui beschouwt…
Hoe Plato dacht over alcoholMannen en vrouwen mogen niet gedronken hebben als ze een kind willen verwekken. Overdag mag niemand drinken, behalve tij…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 16-08-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.