Feng Shui, licht en kleur

Licht is energie in een van zijn duidelijkste vormen. En wat we als kleur ervaren is eveneens licht. Feng Shui beschouwt de verlichting en de kleuren als zeer belangrijk en waarschuwt tegen het verkeerde gebruik daarvan. Denk aan een zonsopgang en zonsondergang en u begrijpt hoe licht en kleur de wereld volledig transformeren en daarmee ook onze perceptie ervan, die op haar beurt weer ons leven bepaalt. Op dezelfde wijze vormen licht en kleur in ons huis een integraal deel van de kwaliteit van ons leven en zijn ze een belangrijk onderdeel van de wisselwerking tussen Yin en Yang. Verandert u lampen en verandert u de kleuren in uw interieur, verandert u uw hele huis.

Verlichting boven het bed

Een lamp boven het bed geeft het bed een ‘douche’ van energie. Een dergelijke plaats voor de lichtbron dient vermeden te worden, speciaal als het licht boven het hoofdeinde is geplaatst. Zelfs wanneer het licht is uitgeschakeld, heeft de elektrische bedrading ervan subtiele invloed op de energiebewegingen in dat gebied en wel in het bijzonder op de plaats eronder.

Leeslampen boven het hoofdeinde

Het plaatsen van twee lampen boven het hoofdeinde van het bed om te lezen, is erg praktisch. Echter in de ogen van Feng Shui wordt dit beschouwd als een potentieel gevaarlijke opstelling, die de gezondheid kan schaden. Leeslampen horen naast het bed te worden geplaatst.

Zachte tinten

Dit zijn de ideale kleuren voor uw slaapkamer: warme, zachte roze tinten en lichte perzikkleurige schakeringen. U kunt ze vinden in de buurt van het rode eind van het spectrum en ook gebroken witte tinten als: eierschaal kleurig, magnolia, beige en heel licht bruin. Heel licht paars en purper zijn eveneens geschikt voor de slaapkamer, zolang ze maar een zacht, ontspannend effect hebben. Fellere kleuren als rood en oranje zijn veel te sterk en niet geschikt voor het interieur.

Geel en krachtige aardkleuren

Deze kleuren zijn heel geschikt om in de keuken te gebruiken en komen goed overeen met het systeem van de vijf energieën, maar zijn bepaald niet geschikt voor een slaapkamer, huiskamer of badkamer.

Zuiver wit

Dit wordt niet aangeraden voor muren in woonhuizen. Neem crème of warm, gebroken wit. Licht beige tinten zijn ook geschikt voor bijna elke kamer. De warmere tinten zijn het best voor de slaapkamer, woonkamer en keuken. In de badkamer en allerlei bergruimten kunnen we koelere tinten gebruiken.

Blauwere tinten

In het algemeen wordt het gebruik hiervan voor kamers afgeraden: Donkere blauwe kleuren, de kleur van diep water, in het bijzonder. Soms kan men heel licht blauwe kleuren in een woonkamer gebruiken, maar die kunnen mensen soms door hun sterk effect teruggetrokken maken waarbij ze zich in zelfbeschouwingen verdiepen.

Lichte groene tinten

Dat zijn koele kleuren, die ontspannend en kalmeren voor de ogen zijn. U kunt ze in uw slaapkamer gebruiken en ook in de zitkamer en de badkamer. Maar donkergroene kamers zijn te zwaar en te sterk en worden in het algemeen niet aanbevolen voor in huis.

Dit zijn algemene adviezen en men moet ze niet beschouwen als bindende voorschriften. Feng Shui deskundigen stemmen de kleuren af op de persoonlijke omstandigheden en de situatie op een bepaald moment.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…
Feng Shui, plaats van bed en kamerdeurDe plaats van de slaapkamer in uw huis is belangrijk. Gaat u verhuizen, moet u zorgvuldig letten op de onderlinge verhou…

Feng Shui, de kracht van spiegelsSpiegels worden beschouwd als een nuttig gebruiksvoorwerp, handig stuk gereedschap. Echter, spiegels zijn voortdurend be…
Feng Shui, Yin en YangFeng Shui, Yin en YangYin en Yang kunnen we zien in alles rondom ons heen. Het moment dat er licht valt op een voorwerp, is er zowel verlichti…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.