Hoe Plato dacht over alcohol
Mannen en vrouwen mogen niet gedronken hebben als ze een kind willen verwekken. Overdag mag niemand drinken, behalve tijdens sportbeoefening of uit medisch oogpunt. Functionarissen mogen niet drinken tijdens een vergadering. Dat zijn zomaar wat situaties waaronder geen alcohol mocht worden gedronken volgens Plato.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Filosoferen over alcohol
In zijn boek “De Wetten” heeft Plato een groot deel gewijd aan het alcoholgebruik. Plato vond dat elke wetgever inzicht hoort te hebben in het verschijnsel dronkenschap. Hij legt in zijn boek de theorie uit aan een Spartaan. In Sparta was alcohol taboe. Plato beargumenteert dat soldaten en burgers hun zelfbeheersing kunnen toetsen als ze alcohol drinken. Dat is een prachtig argument om alcohol toe te laten terwijl men weet dat het negatieve invloeden heeft.
Miskraam of afwijkingen
Er zijn onlangs wetenschappelijke onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat er een grotere kans is op een miskraam of afwijkingen bij het kind als er gedronken is tijdens de verwekking van een kind. Plato schaarde deze kennis onder het gezond verstand wat iedereen heeft. Hij vond het nodig dat in de wet moest worden opgenomen dat mannen en vrouwen niet dronken mochten zijn op het belangrijke moment tijdens het ontstaan van een nieuw mensenleven.
Overmoed
Mensen vallen onder invloed van alcohol ten prooi aan overmoed waardoor er allerlei ongelukken kunnen gebeuren. De zintuiglijke waarneming neemt sterk af bij dronken mensen en hun lusten en driften worden alleen maar groter. Wanneer je al deze neigingen en overdreven gedragingen in toom kunt houden, zegt dat iets over je zelfbeheersing. Overigens kun je ook redeneren dat wie helemaal niet drinkt, het toppunt van zelfbeheersing ten toon spreidt.
Waarheid
Mensen die iets slechts in de zin hebben maar dat verbergen, zijn met behulp van alcohol wel bereid alles te vertellen. Nu zeggen we: dronken mensen spreken de waarheid. Het drinken van wijn kan worden gebruikt als experiment om iemand op de proef te stellen. Het is een instrument om mensenkennis te verkrijgen. Zo kan alcohol een nuttige functie vervullen in de maatschappij. Veel mensen zullen beamen dat je iemand beter leert kennen na hem of haar eens dronken te hebben gezien.
Dionysius
Plato vond dat in de wet moest worden vast gelegd dat mensen beneden de 18 geen alcohol mogen drinken. Kinderen moeten leren zingen, dansen, sporten, muziek maken en filosoferen. Beneden de 30 jaar mogen mensen drinken maar niet zoveel dat ze dronken worden. Mensen boven de 40 mochten automatisch meedoen aan de gemeenschappelijke maaltijden. Daarbij mocht men wijn drinken. Vanaf 40 mocht iedereen meedoen aan feesten. Op feesten van Dionysius werd gezongen, gedanst door een dronken menigte. Plato vindt het erg goed dat de mensen samen zingen als ze dronken zijn, dan worden vreemden vrienden.
Zelfrespect
Een gezelschap dat alcohol gebruikt moet onder het hoofd van een aanvoerder gesteld worden die nuchter blijft. Iemand die zichzelf beheerst verdient respect en krijgt zelfrespect. Samen zingen en in vervoering raken van elkaars verhalen onder het genot van een glaasje wijn. Daar komt het op neer. Plato was een tegenstander van wijn drinken om plezier te maken.