Feng Shui, de wereld van de vormen

Vormen en kleuren worden samen geassocieerd. Feng Shui, een filosofie, zegt dat het kiezen van kleuren van groot belang is om ervan zeker te zijn dat er een algehele harmonie van de energieën ontstaat. Huizen en andere gebouwen hebben kleur en vorm. Beide aspecten hebben een energieke eigenschap. Ieder mens heeft een respons in zich ten aanzien van kleuren. De laatste tijd is het gebruikelijk om onze kleurenrespons te verklaren door te verwijzen naar de vibrerende energie van het elektromagnetisch spectrum. Vormen hebben eveneens hun specifieke energie eigenschappen die van invloed zijn op de energieën die er doorheen en er omheen stromen. Net als met kleuren reageren we ook op verschillende wijze op hoekigheid of rondheid.

Volgens de leer van de vijf energieën worden specifieke vormen geassocieerd met Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Als het erop aankomt constructiematerialen te kiezen en te verven, is het kiezen van kleuren van groot belang om er zeker van te zijn dat er een algehele harmonie van de verschillende energieën ontstaat.

De vormeni

Vierkante vormen

Een vierkante vorm heeft betrekking op de Aarde. Het is een gebruikelijke vorm voor huizen, hetzij met een plat dak, of een dak met flauw hellende zijden. De vorm geeft uiting aan de ondersteunende, veilige en stabiele eigenschap van de Aarde. Warme, zachtgele en bruine tinten zijn hier ideeal.

Ronde vormen

Een ronde vorm, zoals van een watertoren, of een geodetische koepel heeft de energieke eigenschap van Metaal. De energie ervan is naar binnen gericht. Dergelijke structuren functioneren op de meest harmonische wijze als ze de kleur hebben die met metaal wordt geassocieerd, namelijk wit.

Driehoekige vormen

De inspirerende opwaartse onstuimigheid van Vuur energie maakt de driehoek de ideale vorm voor kerken en andere gebedsplaatsen. De kleur die hiervoor het mest geschikt is, is rood. Zoals rode baksteen en natuursteen die we vaak bij kerken zien. En het mooie rode schilderwerk op de zuilen van vele oosterse tempels.

Rechthoekige vormen

Gebouwen die sterke, rechthoekige vormen hebben, drukken groei, expansie en macht uit. Dit is typerend voor Hout energie. Groene tinten zijn hiervoor het best geschikt., waarbij ook groen getint glas hoort.

Gebogen, horizontale vormen

Een gebouw dat een gebogen, of golvende horizontale lijn heeft, geeft uitdrukking aan het vloeiende en voortdurend veranderende aspect van de Water energie. Dergelijke gebouwen functioneren optimaal wanneer ze geconstrueerd zijn van donkere materialen, of in de donkerblauwe of zwarte kleuren van de Water energie geverfd zijn.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui in de tuinFeng Shui in de tuinDe meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Da…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…

Feng Shui, licht en kleurLicht is energie in een van zijn duidelijkste vormen. En wat we als kleur ervaren is eveneens licht. Feng Shui beschouwt…
Hoe Plato dacht over alcoholMannen en vrouwen mogen niet gedronken hebben als ze een kind willen verwekken. Overdag mag niemand drinken, behalve tij…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 16-08-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.