Minimalisme: waarom wegdoen zo moeilijk is
Denk je erover om groter te gaan wonen omdat je huis uitpuilt van de spullen? Koop je liever een extra kastje dan dat je je volle kasten opruimt? Misschien is minimalisme dan iets voor je. De meeste mensen verlangen naar een opgeruimde en nette leefomgeving, maar zijn dagelijks zoveel tijd kwijt aan het opruimen van hun huis dat het lijkt alsof er nooit een einde aan komt. Leven met minder spullen kan echt, je moet alleen even een knop omzetten in de manier waarop je naar spullen kijkt. Waarom bewaren we zoveel?
Minimalisme, moeilijk?
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. In een opgeruimde kamer kun je je nou eenmaal beter ontspannen dan in een rommelige kamer. De meeste mensen hebben kasten en kamers die uitpuilen van spullen die ze eigenlijk niet nodig hebben, maar waarom?
Bewaren voor "je weet maar nooit"
Een slaapzak bewaren terwijl je nooit kampeert, maar misschien denk je ooit nog eens te gaan kamperen en dan heb je natuurlijk wel een slaapzak nodig. Bewaren dus! Een enorme stapel met extra handdoeken bewaren, want misschien komen deze ooit nog van pas. Eigenlijk is het zonde van de ruimte die deze spullen in beslag nemen. Als je dan toch ooit nog gaat kamperen, kun je die slaapzak vast wel van iemand lenen. Wil je meer ruimte in je huis voor de dingen die er echt toe doen, neem dan afscheid van de dingen die je alleen bewaart voor "je weet maar nooit".
Oorlogsmentaliteit
Mensen die de oorlog hebben meegemaakt kunnen vaak moeilijk dingen wegdoen. Ze weten hoe het is om weinig tot niets te hebben, dus verzamelen lijkt van levensbelang. Toch kan het in deze tijd geen kwaad om de voorraad blikvoer tot een minimum te beperken en spullen die je niet meer gebruikt weg te doen.
Gebruiksartikelen
Gebruiksartikelen zoals wc-rollen en shampoo zijn lastig om weg te doen, omdat je het nog kunt gebruiken. Als je de ruimte ervoor hebt, is er natuurlijk niets mis mee om veel in te slaan als het bijvoorbeeld in de aanbieding is, maar is je voorraadkast al vol en stapelt de voorraad zich op op andere plekken, dan kun je jezelf eens afvragen of het misschien wat minder kan. Een te grote voorraad is gevoelig voor bederf, want ook shampoo kan over de datum gaan. Ben je gewend om een flinke voorraad aan te leggen, stop dan gewoon eens een tijdje met kopen en gebruik wat je hebt tot je voorraad is gekrompen tot een handelbaar formaat. En dan bijhouden!
Bewaren omdat het "zo hoort"
Bijna iedereen bewaart te veel papieren. Denk aan brieven van instanties, bankafschriften, gebruiksaanwijzingen, etc. Bijna alles is digitaal op te vragen als je het nodig hebt, dus bewaren is helemaal niet nodig (op een paar uitzonderingen na). Brieven zijn bedoeld om te lezen, zodra je de inhoud hebt gelezen is het doel van de brief bereikt. Bankafschriften zijn bedoeld om je bij- en afschrijvingen te controleren. Zodra je hebt gecontroleerd of alles klopt, is er geen reden om het papiertje nog te bewaren. Veel mensen doen dit wel omdat ze het zo geleerd hebben, het "hoort zo". Hetzelfde geldt voor gebruiksaanwijzingen, die zijn online te vinden of desnoods op te vragen bij de fabrikant. Weg ermee dus!
Struisvogelpolitiek
Voor de meeste mensen is opruimen geen favoriete bezigheid, een rommelkamer is dan wel zo makkelijk. Je dumpt er al je rommel en als je de deur dichttrekt kun je het weer vergeten. Iets terugvinden is echter bijna onmogelijk, waardoor je de 'verloren' dingen soms opnieuw moet kopen en je in een vicieuze cirkel belandt. Haal je kop uit het zand en pak de rommelkamer aan. Wees selectief in wat je bewaart en geef alles een vaste plek in huis. Zo verbreek je de vicieuze cirkel.
Minder spullen geeft ruimte
Hoe minder spullen je hebt, hoe minder ze kunnen gaan rondslingeren in je huis en hoe minder tijd je kwijt bent aan het onderhouden, schoonmaken en opruimen van deze spullen. Omring jezelf met spullen waar je blij van wordt en doe al het andere weg. Dit maakt ruimte voor spullen die je echt graag bezit, de kern van minimalisme!
Wegdoen betekent niet automatisch weggooien
Spaar het milieu en gooi niet alles zomaar in de prullenbak. Je kunt je overbodige spullen bijvoorbeeld verkopen via advertentiesites voor tweedehands spullen, doneren aan een goed doel (kringloopwinkel) of weggeven aan anderen.