Moe van het werk? Rommel en chaos op de werkplek?

Moe van het werk? Rommel en chaos op de werkplek? Kom jij uitgeput thuis na een dag werken? Is jouw werkomgeving zo chaotisch dat het stress oplevert? Raak jij moe van alle rommel? Weet je door de onwerkbare chaos op het werk niet meer waar je mee moet beginnen? Liggen er enorme ongelezen stapels dossiers en papieren op je bureau of werkplek? Krijg je nooit iets af? Word je moe van de gedachte om naar je werk te moeten gaan? Hoe kunnen we slimmer werken zonder al te moet te worden?

Opruimen!

Hoe kunnen we orde scheppen in een werkomgeving dat zo chaotisch is dat het niet meer overzichtelijk is? Door te gaan opruimen! Opruimen kan een dag kosten, maar doorwerken in rommel duurt langer. Rommel maakt je werkplek onoverzichtelijk, je raakt uitgeput van al die rommel. Je bent veel tijd kwijt met dingen en zaken op te zoeken. Opruimen is de enige oplossing!

Overzichtelijk

Weet je niet hoe je die enorme stapel papier en dossiers moet opruimen? Door ze te gaan ordenen: leg al die stapels papier en dossiers op nette stapels met een label als:
  • Urgent: nu afhandelen,
  • Doorlezen!
  • Bewaren en de belangrijkste:
  • Onbelangrijk: weggooien of afdragen aan een collega.
Door dossiers direct op de juiste stapel te leggen, hoef je ze niet meer 6 keer door je handen te laten gaan. Je werkplek is overzichtelijk en je weet waar je aan toe bent.

Vervelende klussen

Moet je veel klussen doen waar je als een berg tegen op ziet? Doe deze vervelende klussen als eerste in de morgen: je bent dan fris en de rest van de dag kan je je gaan wijden aan de leukere klussen. Je voelt je tevredener als je de moeilijke en lastige klussen hebt afgehandeld: dat geeft moed voor de rest van de werkdag!

Beweeg!

Heb jij een zittend beroep? Moet je veel tijd zittend achter de computer doorbrengen? Blijf in beweging om de uitputting aan de eind van de werkdag tegen te gaan! Loop naar de printer, strek je benen! Je doorbloeding is beter wanneer je geregeld (minimaal ieder anderhalf uur) even achter je computer vandaan komt. Het voorkomt ook rugpijn en een muisarm. Bewegen doet je concentratie zeer ten goede!

Takenlijst

Gebeurd het jou geregeld dat aan het eind van de werkdag je herinnert dat je nog belangrijke zaken moet afhandelen? Niet slim en het kost je energie! Stel iedere dag een takenlijst voor jezelf op. Zet de belangrijke en urgente taken altijd bovenaan, met daaronder de moeilijke en lastige taken en de leukste taken bewaar je voor het laatst. Streep de taken af van de lijst zodat je ziet hoe je werk vordert! Hierdoor ontstaat rust in je hoofd, waardoor je minder vermoeid zal zijn.

Vroeg beginnen

Kom jij geregeld te laat aan op je werk? Heb je dan het gevoel dat je eigenlijk achter de feiten aanholt? Kom eerder, beter nog: kom vroeg op het werk (mits mogelijk!) want: een vroeg begin is het halve werk. Als het vroeg in de morgen nog rustig is op je werk, kan jij in alle rust je takenlijst opstellen en beginnen aan de moeilijke en urgente zaken. Door te laat te komen op je werk voel je je vaak gefrustreerd en dat is een negatieve emotie waar je moe van wordt. Door op tijd (vroeg!) te beginnen, heb jij geen last van een negatieve emotie!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…
Efficiënt werken: je werkplek optimaliserenEfficiënt werken: je werkplek optimaliserenDe omstandigheden op je werkplek kunnen zo zijn dat je er makkelijker last krijgt van hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en n…
Fysieke belasting: tips voor een goede werkhoudingFysieke belasting: tips voor een goede werkhoudingEen goede werkhouding is belangrijk voor lijf en ledematen. Je voorkomt er slijtage, blessures en arbeidsongevallen mee.…

De toekomst van de journalistiek: Verdwijnt de journalist?mijn kijk opDe toekomst van de journalistiek: Verdwijnt de journalist?Krimpende redacties en reorganisaties, maar tegelijkertijd meer opleidingen tot journalist. Studenten journalistiek merk…
Werk en carriere: het functioneringsgesprekWerk en carriere: het functioneringsgesprekBenut jij het functioneringsgesprek als een volgende stap in je carrière? Of ga je met knikkende knieën naar binnen, ban…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/60235-oorzaken-eenzaamheid.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/46081-symptomen-overspannen-vergelijkbare-burnout-symptomen.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.