Zwanger zonder seks: de maagdelijke geboorte

Wanneer je op zoek gaat naar de betekenis van het begrip 'zwangerschap', kom je waarschijnlijk de volgende uitleg tegen. Een zwangerschap is de toestand waarin een vrouw - of zoogdier - een bevruchte eicel in zich draagt. Deze eicel zal zich later vormen tot 'embryo' en 'foetus'. Een wetenschappelijke en tevens 'plastische' omschrijving van een proces, dat door zowel vrouwen als mannen veelal wordt gezien als één van de meest bijzondere, geluk- en levenschenkende gebeurtenissen in het leven. De zwangerschap is bijzonder, ontroerend, emotioneel en bepalend. Dit proces en het daaruit vloeiende wondertje verandert alles en geeft het leven een nieuwe visie, brengt een roze wolk en is van een onbeschrijfbare waarde. Alvorens de zwangerschap moet geslachtsgemeenschap hebben plaatsgevonden. De zwangerschap begint na het samenkomen en verenigen van de uitverkoren zaad- en eicel. Gebeurt dit niet? Geen bevruchting: geen zwangerschap. Maar... daar denken sommige mensen anders over.

Onbevlekte Ontvangenis van Maria

Om te beginnen, reizen we terug in de tijd en doen we een beroep op het verleden. Of, beter gezegd: op het meest gelezen en verkochte boek binnen onze menselijke geschiedenis. De Bijbel. Deze vertelt over Maria, haar zwangerschap en de bevruchting die nooit zou hebben plaatsgevonden. We beginnen bij Maria. De zogenaamde 'Onbevlekte Ontvangenis' betreft een dogma van de Katholieke Kerk, dat wordt gevierd met een hoogfeest op 8 december. Dit dogma brengt een paar speciale gebeurtenissen. Zo wordt in deze de bijzondere status van Maria bevestigd, door te stellen dat zij verwerkt en geboren werd zonder met 'erfzonde' te zijn bevlekt. Anders gezegd: Maria zou 'zondeloos' ter wereld zijn gekomen.

Maagdelijke geboorte

Maria verblijdde de wereld met een minstens zo bijzonder kindje. Jezus Christus, ook wel 'Jezus' genoemd, zou zonder toedoen van een man uit Maria zijn geboren. Deze gebeurtenis wordt ook wel de 'maagdelijke geboorte' genoemd. Deze maagdelijke geboorte vieren wij met gevulde bomen en luxueuze maaltijden tijdens de kerst. Deze maagdelijke geboorte wordt veelal verward met de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, zoals hierboven omschreven. Echter, deze twee gebeurtenissen betreffen niet één en hetzelfde. Volgens velen hebben zij zelfs weinig tot niets met elkaar te maken. Toch zijn de meningen hierover verdeeld. Zijn er overeenkomsten te vinden en zo ja: waarom?

Feit of mythe?

De Bijbel vertelt ons veel symbolische verhalen en mythes. Het betreffen veelal gebeurtenissen welke met een bepaald doel de wereld in gebracht zijn en volgens velen moeten de verhalen niet letterlijk worden vertaald. Zo ook zouden de Onbevlekte Ontvangenis van Maria en de Maagdelijke geboorte van Jezus als symbolische en dus geen werkelijke waarheid moeten worden opgevat. Toch wordt vandaag de dag veel gespeculeerd over deze en dergelijke verhalen. Hebben we in deze te maken met een mythe, of misschien toch een kern van waarheid? Beschikt het fenomeen 'maagdelijke geboorte' wellicht over meer werkelijkheid dan we in eerste instantie zouden denken? Om meer duidelijkheid te creëren, zouden we ons oog kunnen laten rusten op onze omgeving en in het bijzonder hetgeen het momenteel het dichtst bij het 'goddelijke' staat: de natuur.

Parthenogenese: maagdelijke voortplanting

Iets waar niet iedereen bij stil staat, is dat maagdelijke geboorte vandaag de dag overal ter wereld voorkomt. In de natuur, welteverstaan. Dit proces wordt ook wel 'parthenogenese' genoemd en vertelt de gebeurtenis van een vorm van een ongeslachtelijke voortplanting die voorkomt bij zowel planten als dieren. Het is het verschijnsel waarin vrouwtjes van bepaalde dier- en plantsoorten nakomelingen kunnen krijgen zonder dat hier mannelijke dieren of planten aan te pas komen. Deze maagdelijke vrouwtjes leggen spontaan eitjes of baren jongen. Het woord 'parthenogenese' komt van een samenvoeging van de Griekse woorden 'maagd' en 'geboorte'. Wanneer we het hebben over maagdelijke voortplanting bij planten, spreken we over 'apomixie'. De nakomelingen van maagdelijke voortplanting bij dieren zijn vrijwel altijd vrouwtjes. Aan welke dieren we hierbij kunnen denken: de Indische wandelende tak, de bladluis, bepaalde kevers en zo ook sommige slangen, hagedissen en salamanders.

Een niet biologisch te verklaren wonder

Ondanks het feit dat de maagdelijke voortplanting in de natuur voorkomt, zou deze niet kunnen plaatsvinden bij de mens. Binnen het christendom zou de maagdelijke geboorte dan ook worden beschouwd als een magisch wonder, dat niet biologisch verklaard zou kunnen worden. Deze zou dus niet gelijkgesteld kunnen worden aan de maagdelijke voortplanting. En toch zijn er mensen die daar anders over denken. Zo noemt de filosoof Drunvalo Melchizedek, tevens schrijver van de boeken 'De geometrie van de Schepping' (vertaald uit het Engels, oorspronkelijke titel 'The Ancient Secrets of the Flower of Life') de maagdelijke geboorte is mogelijk geen onmogelijkheid. Zo ook spreekt de 265e en onlangs afgetreden paus Paus Benedictus XVI over een 'historische waarheid', wanneer hij zijn gedachten over de onbevlekte ontvangenis deelt. In deze geeft hij aan te neigen naar een letterlijke interpretatie van het verhaal. Volgens Paus Benedictus XVI is de Onbevlekte Ontvangenis van Maria een moment geweest waar op ''God op directe wijze intervenieerde in de materiële wereld''. Betreffen de Onbevlekte Ontvangenis en de maagdelijke geboorte wellicht toch meer waarheid dan mythe?

Eén op de tweehonderd vrouwen zwanger zonder seks

Interessant zijn de onlangs uitgegeven resultaten van een Amerikaans onderzoek. Zo beweert één op de tweehonderd Amerikaanse vrouwen zwanger te zijn geworden zonder hulp van een man. Het onderzoek, dat is geleid door de universiteit van Noord-Carolina, resulteert in opvallende beweringen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een specifiek opgestelde gezondheidsenquête, die werd afgenomen bij 7.870 Amerikaanse vrouwen tussen de 15 en 28 jaar oud. De enquête vond plaats van 1995 tot 2009 en tijdens dit onderzoek kwamen opvallende gegevens naar voren. Zo gaven 45 vrouwen aan dat zij minstens één keer zwanger zouden zijn geweest, zonder enkele geslachtsgemeenschap of zogenaamde 'ivf-behandeling' (de behandeling waarbij laboratorisch één eicel en meerdere spermacellen bij elkaar worden gebracht, met als doel zwangerschap van de vrouw op gang te helpen). Ook bleek uit de resultaten van het onderzoek, dat de vermeende 'maagdelijke zwangerschappen' bepaalde kenmerken gemeen hadden. Zo had 31 procent van de vrouwen vooraf een zogenaamde 'kuisheidsgelofte' afgelegd. Hierbij hadden zij vooral op religieuze grond seks afgezworen. Een ander opvallend feit dat vastgesteld werd aan de hand van het onderzoek, is dat de zwangere 'maagden' doorgaans zelden met hun ouders over seks of anticonceptie spraken. Zo'n 28 procent van de ouders van deze maagdelijke moeders gaf aan niet voldoende over seks te weten, om hun kinderen hierover voorlichting te kunnen geven.

Bewijzen blijven uit

Een conclusie? Die moeten we ons elk schuldig blijven. Voor nu zullen we het moeten doen met speculaties, aannames en meningen. Want wetenschappelijk bewezen feiten blijven nog altijd uit. Hoe het dan kan dat vrouwen aangeven toch maagdelijk zwanger te zijn geworden? Tot op heden staat de wetenschap voor een raadsel wanneer over dit fenomeen wordt gesproken. En ondertussen... blijven we genieten van de genotszalige momenten van voor, tijdens en na de zwangerschap.
© 2014 - 2024 Lijsterbes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent de 'Onbevlekte Ontvangenis van Maria'?Wat betekent de 'Onbevlekte Ontvangenis van Maria'?De term 'Onbevlekte Ontvangenis' is bekend bij velen, maar aan de manier waarop deze meestal wordt gebruikt, is te merke…
De Onbevlekte Ontvangenis en de Tenhemelopneming van MariaDe Onbevlekte Ontvangenis en de Tenhemelopneming van MariaOp 15 augustus wordt in katholieke landen de Tenhemelopneming van Maria gevierd, in België en Italië is het zelfs een vr…
Tips om zwanger te wordenZwanger worden: het is een wens van veel vrouwen. Maar wat nu als het niet direct lukt? Dit artikel geeft tips om zwange…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Zijn wij robots van de tijd?We hebben het gevoel dat we in ons dagelijks leven continu beslissingen nemen. En bij deze beslissingen hebben wij vaak…
De invloed van Leibniz op Baumgarten over kunstDe invloed van Leibniz op Baumgarten over kunstAlexander Gottlieb Baumbarten, Duits filsoof uit de achttiende eeuw, wordt gezien als de grondlegger van de esthetica, e…
Bronnen en referenties
  • www.knack.be
  • The Ancient Secrets of the Flower of Life (Drunvalo Melchizedek)
Lijsterbes (3 artikelen)
Laatste update: 17-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.