De werking van wiet

Wiet is een vreemd goedje want je kan de precieze werking niet van te voren voorspellen. Word je bang? Moet je lachen? Merk je niks? Het kan allemaal. Het heeft te maken met het feit dat wiet door het brein als neurotransmitter wordt gezien. Je brein schept zelf de condities om een wietervaring te verkrijgen en ieder brein is weer anders.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


THC

Er zijn meerdere werkzame stoffen in wiet maar de belangrijkste is THC, een afkorting van: delta-9-tetrahydrocannabinol. Onze hersens bestaan uit neuronen en neurotransmitters die samen een uitgebreid netwerk vormen van 100 miljard zenuwcellen. In onze hersens zitten receptors voor cannabinoïden. Ons brein maakt stoffen aan die gelijken op THC. Een bekende cannabinoïde die het brein aanmaakt is anandamide. Deze stof wordt normaal gesproken opgenomen door de cannabinoïden-receptors. Wanneer mensen wiet roken dan wordt de THC via de longen in het bloed opgenomen. Een paar sekonden later zit de THC in de hersens. THC gedraagt zich in ons brein als een neurotransmitter. Hierdoor nemen de cannabinoïde-receptors de THC op.

Lachkick

Wiet is een kruid met psycho-actieve eigenschappen. De precieze uitwerking van wiet verschilt bij ieder mens. Eigenlijk kun je met wiet alle kanten op; het versterkt namelijk de gevoelens en ervaringen die je hebt voor inname. Wanneer je ergens een beetje bang voor bent kun je een serieuze angstaanval krijgen van wiet. Als je in een jolige bui bent dan kun je een vreselijke lachkick krijgen waar je moeilijk uitkomt. Je vindt dan alles leuk tot ergernis van je omgeving. Hun verbaasde hoofden vind je eigenlijk nog het allerleukst. Je lacht je helemaal krom om de kleinste dingen.

Vreetkick

Het kan voorkomen dat je niet goed gegeten hebt voorafgaande aan het roken. Dan gaat het knorren van je maag buitenproportionele vormen aannemen. Je hebt de neiging om de hele ijskast leeg te eten. Als je in een snackbar staat, bestel je enorme hoeveelheden eten die je nog op krijgt ook. Dit wordt een vreetkick genoemd. Sommige mensen merken de eerste keer dat ze wiet roken helemaal niets. Het lichaam en de geest moeten als het ware leren om high te worden van wiet. De hersens moet geleerd worden dat THC opgenomen moet worden door de receptors.

Zielsgelukkig

Sexueel gezien kan wiet zeer opwindend werken. Het ligt er maar net aan wat je ermee wilt omdat het altijd je gevoelens versterkt. Je kunt in een hele filosofische bui zijn waardoor het erotische aspect helemaal niet aan de orde is. De anandamide die het brein zelf maakt is een stof die veel verschillende functies in het lichaam reguleert. Emoties, stemmingen, de zintuiglijke ervaring en het geheugen werken onder invloed van anandamide. De naam anandamide komt van ananda wat in het sanskriet gelukzaligheid betekent. Zalig komt oorspronkelijk van seelig, oftwel aangaande de ziel. Anandamide is dus een stof die ons zielegeluk reguleert. Anandamide wordt de marihuana van de ziel genoemd. Wanneer we zelf marihuana aanmaken, waarom zouden we dan nog onszelf vermoeien met naar de koffieshop toe sjokken en joints in elkaar friemelen?

Spacecakevrees

Zowel anandamide als THC kennen een neurologische gedragswerking. De bekendste zijn angst en pijn. Door het roken van wiet kan er minder fysieke pijn worden ervaren. Een voorbeeld is dat twee rokers naast elkaar fietsen. Door onhandigheid van beiden fietsen ze te dichtbij elkaar en raken hun sturen in elkaar gehaakt. Het gevolg is dat beiden vallen en op de grond onder hun fietsen in een lachkick uitbarsten. Pijn is totaal afwezig. Aan de andere kant kan grote vrees en angst worden ervaren. Op youtube staat een hilarisch fragment van een Amerikaanse politieagent die in beslag genomen wiet zelf had gebruikt. Hierdoor werd hij ontzettend bang. Hij hoorde zijn hart zo hard kloppen dat hij dacht dat hij dood ging. In paniek belde hij 911, de Amerikaanse variant van 112. Dat telefoongesprek is bij youtube te horen. Overigens had deze agent wiet brownies gemaakt, een soort spacecake. Het eten van spacecake werd veel sterker dan het roken van een joint. Doordat via het roken vele stoffen verloren gaan en het tabak de werking enorm vermindert, is het roken van wiet lang zo heftig niet als het eten van spacecake. Het eten van spacecake kan zelfs hallucinaties oproepen. De dag na het eten van spacecake wil je het liefst helemaal niets doen. Spacecake heeft een veel grotere impact op de geest dan een joint.

De roes verlengen

Enkele mensen hebben met wiet zulke goede ervaringen dat ze die voortaan elke dag willen beleven. Dat kan echter helemaal niet. Wanneer je een aantal maanden geen wiet hebt gerookt en je rookt daarna wiet dan heb je een intense ervaring. Als je de volgende dag dit herhaalt dan is de ervaring een stuk minder intens. Door rokers wordt dit het verlengen van de wietroes genoemd. Je verlengt namelijk de high van gisteren. Na een paar weken dagelijks wiet roken is het effect tot nihil gedaald. Je kunt niet higher of stoneder worden dan na het je onthouden van wiet voor enkele maanden. Dagelijks gebruik heeft eigenlijk helemaal geen zin; je hebt dan een hele lichte roes die eigenlijk nooit ophoudt. Toch vinden sommigen deze lichte roes belangrijk genoeg om elke dag te beleven.

Korte termijn geheugen

Een bekende werking van wiet en hasj is de verandering in het korte termijn geheugen. Wietgebruikers moeten meer nadenken bij wat ze zeggen, anders vergeten ze wat ze ervoor hebben gezegd en raken ze de draad van het verhaal kwijt. Men heeft de neiging zich te verliezen in details en onbelangrijke zijwegen. Het komt voor dat twee wietrokers met elkaar praten, even een zijweg aanstippen, en vervolgens vergeten zijn waar ze het nu over hadden. Dat heeft ermee te maken dat wietrokers alles veel intenser ervaren. Op het moment van een zijsprong in een verhaal dan zit de aandacht voor 100% in de zijsprong. Zo is men daadwerkelijk vergeten wat het hoofdverhaal was. Om te hervinden waar je het over had kun je dan de zijsprong één voor één terug redeneren. Opeens wordt het weer duidelijk. Hiervoor moet je 100% de aandacht leggen op het terug redeneren. Wietgebruikers kunnen goed allerlei dingen herinneren die lang geleden zijn gebeurd; aan het lange termijn geheugen mankeert niks.

Wiet bij dagelijks gebruik

Het is af te raden om wiet dagelijks te gebruiken. Dat is voor sommigen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wiet heeft het imago onschuldig te zijn. Een roker kan zich daarom verleid voelen om het extra veel te gebruiken. Mensen die wiet dagelijks roken geven als argument dat ze dan intenser van het leven genieten. Men hoort de muziek anders en men ervaart films anders. Ook kleuren van een schilderij kunnen voor mensen in een wietroes heel indrukwekkend zijn. Dit zijn echter geen solide argumenten om wiet dagelijks te gebruiken. Waarom zou je elke dag weer intens van muziek willen genieten? Wanneer er zelden wiet gerookt wordt dan is het effect veel sterker omdat dan een groot verschil zit tussen het nuchter zijn en het high zijn.

Wietwoede

Wiet blijft lang in het bloed aanwezig. Soms is er na vier weken nog THC in het bloed meetbaar. De gebruiker is niet tijdens die 4 weken high. Zeker de eerste 2 dagen na het wiet roken is de gebruiker nog sterk onder de invloed. Dat uit zich niet alleen in relaxter zijn of van dingen genieten. Een wietroker kan de dag na het roken juist erg boos zijn of zich snel opwinden over iets. Zoals bekend versterkt wiet de gevoelens. Wanneer men zich ergert, wordt dat gelijk versterkt tot een kwaadheid of woede-aanval. De gebruiker zal zelden de drang krijgen om gewelddadig te worden maar men uit zich erg verbaal bot en lomp. Schelden, dingen stuk maken en een tirade houden zijn bekende kenmerken van iemand die vaak wiet gebruikt. Deze persoon is door een kleine teleurstelling snel van zijn stuk gebracht. Om dit nare gevoel weg te werken is het een makkelijke oplossing om een joint te draaien; maar dat helpt niet altijd. Als de gebruiker zich niet toelegt op het rustig worden dan kan de kwaadheid aanhouden.

Psychische verslaving

Het grootste gevaar aan wiet is dat je er psychisch verslaafd aan wordt. Je lichaam vraagt er niet om maar je geest wel. Je hersens worden als het ware lui gemaakt; ze produceren zelf minder cannabinoïden omdat je het toch wel via het roken binnen krijgt. Hierdoor word je onrustig als je niet rookt. Het is een werkdag lang goed onder controle te houden maar ´s avonds moet je toch een joint opsteken. Op deze manier lijkt het alsof wietrokers goed functioneren en het lijkt erop dat wiet een normaal leven niet in de weg staan. Als je bij wietrokers er dieper op in gaat dan zullen ze het zelf altijd als een nadeel ervaren dat ze ´iets´ nodig hebben om gelukkig te zijn. Veel mensen en dus ook wietrokers zijn ervan overtuigd dat het belachelijk is dat je stoffen nodig hebt om je rustig te voelen.

Lichamelijke aftakeling bij overmaat

Het stoffelijke lichaam is niet het enige lichaam dat we meedragen. We hebben onder andere ook een levenslichaam dat veel ijler van aard is. Door het roken van marihuana wordt het levenslichaam losser gemaakt van het stoffelijke lichaam. Hierdoor worden remmingen weggenomen; allerlei bezwaren en verdrongen gedachten vallen weg van het bewustzijn. Energiestromen die in feite een soort subtiele elektrische kracht zijn worden onbelemmerd ervaren en versterkt. Zowel goede als slechte krachtstromen worden ervaren. Dit kan tot verrassende zelfinzichten leiden maar het lichaam gaat er bij dagelijks gebruik sterk door achteruit omdat het veel levensenergie vergt.

Pubers

Dagelijks wiet roken is nooit goed voor een mens. Wietrokers zullen het dagelijks roken na enkele jaren opgeven. Sommige doen er 10 of 20 jaar om de gewoonte va het dagelijks roken op te geven. Er bestaat na het stoppen met dagelijks gebruik de kans dat eens per week of eens per maand wiet wordt gerookt. Het is immers relatief ongevaarlijk en niet verslavend, zo lezen we in kranten en tijdschriften. Nee, af en toe iets gebruiken is nooit erg gevaarlijk voor het lichaam. Het lichaam herstelt zich snel. Dagelijks gebruik kan na een aantal jaar het lichaam doen aftakelen en het eerste wat aangetast wordt bij lichamelijke uitputting zijn de tanden. Wiet heeft tegenwoordig het imago dat het veel door pubers wordt gebruikt. Dat is voor dertig plussers een extra stimulans om ermee te stoppen; ook al gebruiken ze het al van hun pubertijd.

Wanneer je teveel wiet hebt gebruikt kun je angstaanvallen en hartkloppingen krijgen; deze zijn te verhelpen door zoete dingen te eten of zoete thee te drinken. Dan neemt de werking van THC weer af.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
De feiten over wietDe feiten over wietDe werking van wiet op het lichaam kan allerlei effecten hebben. Het veranderd in de eerste plaats het bewustzijn. Wiet…
Marihuana: wat is het en wat doet het met je?Marihuana: wat is het en wat doet het met je?Marihuana wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de cannabisplant en is dus hetzelfde als wiet. Hasj komt ook van de…
De werking van Cannabis op de hersenenWat is cannabis eigenlijk, en hoe kan nou weer een plant ervoor zorgen dat ik me high voel? In dit artikel wordt er op d…

Verschillen tussen Crystal Meth XTC en AmfetamineVerschillen tussen Crystal Meth XTC en AmfetamineCrystal Meth, XTC en Amfetamine worden vaak met elkaar verward en op een 'hoop' gegooid. Dat komt voornamelijk doordat h…
Poppers, wat zijn het en wat doet het?Poppers zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Vooral in de homogemeenschap is het populair, maar ook buiten die…
Bronnen en referenties
  • Boek: lexicon der kruiden van Mellie Uyldert
  • http://addiction-dirkh.blogspot.com/2008/01/anandamide-brains-own-marijuana.html
  • http://www.youtube.com/watch?v=hnZb5wi_jsU
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.