Poppers, wat zijn het en wat doet het?

Poppers zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Vooral in de homogemeenschap is het populair, maar ook buiten die gemeenschap is het een erg populaire drug. In tegenstelling tot andere harddrugs denken de meeste mensen dat er geen gevaren aan poppers verbonden zijn, maar niets is minder waar. Hoewel poppers een onschuldige drug lijken zijn er toch gevaren en zelfs kans op verslaving!

Poppers


Wat zijn poppers?

Poppers is een groepsbenaming voor enkele verschillende drugs. Poppers zijn vloeibaar en erg vluchtig, ook is de werking ervan kort. Doordat poppers vloeibaar zijn worden ze steeds in kleine flesjes verkocht. Hoewel de verkoop van poppers in Nederland en België verboden is bestaan er toch verschillende gespecialiseerde zaken in poppers. Vooral sekswinkels verkopen ze, zei het dan wel onder een andere naam zoals een luchtverfrisser of power shot. Poppers zijn te herkennen door hun scherpe chloor-geur.

Wat betekend het woord poppers?

In tegenstelling tot vandaag werden poppers vroeger niet in flesjes maar in glazen ampules verkocht. Wanneer deze ampule opengebroken werd hoorde je een kleine knal, of in het Engels een 'pop'. Vandaar het woord poppers. Tegenwoordig zijn deze ampules aan de kant geschoven en worden poppers enkel nog verkocht in flesjes van 8 tot 12 milliliter.

Waarvoor worden poppers gebruikt?

Poppers worden meestal gebruikt als partydrug en vaak ook als lustverhogend middel. Vroeger werd het middel gebruikt als pijnstiller, maar omdat de werking niet lang genoeg duurt werd het aan de kant geschoven. Behalve een korte roes zouden poppers iedere aanraking gevoeliger maken en een orgasme intenser.

Hoe worden poppers gebruikt?

Zoals reeds eerder verteld zijn poppers een vloeibare stof die erg vluchtig is. Poppers worden dan ook niet opgedronken en ingeslikt. Nadat de gebruiker het flesje heeft opengedaan begint hij de damp van de vluchtige vloeistof op te snuiven. Een tiental seconden later zit de stof al in het bloed en wordt de gebruiker gedurende enkele minuten de werking ervan gewaar.

Wat zijn de neveneffecten van poppers?

Geen enkele drugs is goed en net zoals bij alle andere telt ook bij poppers, overdaad schaadt. Wie teveel poppers snuift kan last krijgen van verschillende neveneffecten zoals:
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Stoornissen aan het zicht

Zijn poppers verslavend?

Poppers zijn een drugs en dus verslavend. Vaak denken mensen dat ze niet verslavend kunnen worden. Maar wie al erg lang dezelfde drug gebruikt is dat onbewust toch. Wie al erg vaak en erg lang poppers heeft gebruikt ervaart na een tijdje niet meer hetzelfde effect en probeert dan meerdere poppers tegelijkertijd wat zeer gevaarlijk kan zijn.

Zijn er andere gevaren bij poppers?

Behalve het feit dat men verslaafd kan geraken en verschillende neveneffecten kan gewaarworden bij normaal gebruik. Zijn er ook bepaalde omstandigheden waar men rekening mee dient te houden indien men poppers zou gebruiken. Deze gevaren zijn:
 • Poppers zijn erg brandbaar, opgelet met vuur dus.
 • De vloeistof mag nooit aangeraakt worden aangezien het voor huidirritatie kan zorgen.
 • De vloeistof mag ook nooit ingeslikt worden aangezien het de zuurstof in het bloed verminderd.
 • Poppers kunnen fataal zijn voor mensen met hartproblemen.
 • Poppers in combinatie met speed of XTC kunnen fataal zijn.

Lees verder

© 2011 - 2020 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De regels rondom softdrugsDe regels rondom softdrugsNederland heeft een in de wereld uniek beleid wat betreft softdrugs. Onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan om dru…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…
Stimulerende drugs: effecten en gevarenStimulerende drugs: effecten en gevarenStimulerende middelen zijn drugs met een oppeppende werking. Ze komen voor in alle lagen van de maatschappij. Zelfs mens…
Ons opgewonden stemgeluid versterkt genot en prestatieOns opgewonden stemgeluid versterkt genot en prestatieKeelgeluid produceren tijdens een opwindende actie geeft een extra impuls aan ons genot. Neem het kind dat meer plezier…

De werking van wietWiet is een vreemd goedje want je kan de precieze werking niet van te voren voorspellen. Word je bang? Moet je lachen? M…
Nederlanders opgepakt voor drugssmokkel in 2011"Nederlandse Mandy Pijnenburg mag naar huis, nadat zij 5 jaar in een gevangenis op de Dominicaanse Republiek heeft vastg…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia.org

Reageer op het artikel "Poppers, wat zijn het en wat doet het?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Harrys
Gepubliceerd: Augustus 2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!