Poppers, wat zijn het en wat doet het?

Poppers zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Vooral in de homogemeenschap is het populair, maar ook buiten die gemeenschap is het een erg populaire drug. In tegenstelling tot andere harddrugs denken de meeste mensen dat er geen gevaren aan poppers verbonden zijn, maar niets is minder waar. Hoewel poppers een onschuldige drug lijken zijn er toch gevaren en zelfs kans op verslaving!

Poppers


Wat zijn poppers?

Poppers is een groepsbenaming voor enkele verschillende drugs. Poppers zijn vloeibaar en erg vluchtig, ook is de werking ervan kort. Doordat poppers vloeibaar zijn worden ze steeds in kleine flesjes verkocht. Hoewel de verkoop van poppers in Nederland en België verboden is bestaan er toch verschillende gespecialiseerde zaken in poppers. Vooral sekswinkels verkopen ze, zei het dan wel onder een andere naam zoals een luchtverfrisser of power shot. Poppers zijn te herkennen door hun scherpe chloor-geur.

Wat betekend het woord poppers?

In tegenstelling tot vandaag werden poppers vroeger niet in flesjes maar in glazen ampules verkocht. Wanneer deze ampule opengebroken werd hoorde je een kleine knal, of in het Engels een 'pop'. Vandaar het woord poppers. Tegenwoordig zijn deze ampules aan de kant geschoven en worden poppers enkel nog verkocht in flesjes van 8 tot 12 milliliter.

Waarvoor worden poppers gebruikt?

Poppers worden meestal gebruikt als partydrug en vaak ook als lustverhogend middel. Vroeger werd het middel gebruikt als pijnstiller, maar omdat de werking niet lang genoeg duurt werd het aan de kant geschoven. Behalve een korte roes zouden poppers iedere aanraking gevoeliger maken en een orgasme intenser.

Hoe worden poppers gebruikt?

Zoals reeds eerder verteld zijn poppers een vloeibare stof die erg vluchtig is. Poppers worden dan ook niet opgedronken en ingeslikt. Nadat de gebruiker het flesje heeft opengedaan begint hij de damp van de vluchtige vloeistof op te snuiven. Een tiental seconden later zit de stof al in het bloed en wordt de gebruiker gedurende enkele minuten de werking ervan gewaar.

Wat zijn de neveneffecten van poppers?

Geen enkele drugs is goed en net zoals bij alle andere telt ook bij poppers, overdaad schaadt. Wie teveel poppers snuift kan last krijgen van verschillende neveneffecten zoals:
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Stoornissen aan het zicht

Zijn poppers verslavend?

Poppers zijn een drugs en dus verslavend. Vaak denken mensen dat ze niet verslavend kunnen worden. Maar wie al erg lang dezelfde drug gebruikt is dat onbewust toch. Wie al erg vaak en erg lang poppers heeft gebruikt ervaart na een tijdje niet meer hetzelfde effect en probeert dan meerdere poppers tegelijkertijd wat zeer gevaarlijk kan zijn.

Zijn er andere gevaren bij poppers?

Behalve het feit dat men verslaafd kan geraken en verschillende neveneffecten kan gewaarworden bij normaal gebruik. Zijn er ook bepaalde omstandigheden waar men rekening mee dient te houden indien men poppers zou gebruiken. Deze gevaren zijn:
 • Poppers zijn erg brandbaar, opgelet met vuur dus.
 • De vloeistof mag nooit aangeraakt worden aangezien het voor huidirritatie kan zorgen.
 • De vloeistof mag ook nooit ingeslikt worden aangezien het de zuurstof in het bloed verminderd.
 • Poppers kunnen fataal zijn voor mensen met hartproblemen.
 • Poppers in combinatie met speed of XTC kunnen fataal zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poppers, wat zijn dat?Poppers, wat zijn dat?Poppers zijn kleine flesjes gevuld met een heldere vloeistof. Door deze vloeistof via de neus op te snuiven ontstaat er…
De gevaren van drugsDe gevaren van drugsIedereen weet dat drugs niet gezond zijn. Velen weten niet dat drugs heel gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn eigenlij…
Waarom gebruiken mensen drugsBijna iedereen is wel eens in aanraking gekomen met drugs, al is het niet cannabis (de meest gebruikte drug in Nederland…
Help, mijn kind is verslaafd aan drugsHelp, mijn kind is verslaafd aan drugsAls ouders van een verslaafd kind staat u vaak machteloos. U wilt uw kind helpen, maar hoe? In veel gevallen moet u het…

De werking van wietWiet is een vreemd goedje want je kan de precieze werking niet van te voren voorspellen. Word je bang? Moet je lachen? M…
Nederlanders opgepakt voor drugssmokkel in 2011"Nederlandse Mandy Pijnenburg mag naar huis, nadat zij 5 jaar in een gevangenis op de Dominicaanse Republiek heeft vastg…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia.org
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.