Bewust vervuilde wiet is levensgevaarlijk

Bewust vervuilde wiet is levensgevaarlijk Doordat er veel geld te verdienen valt in de wiethandel gaan kwekers over lijken. Wiet wordt verkocht op gewicht waardoor kwekers hun oogst proberen te verzwaren om meer geld te verdienen. Met het blote oog is het vaak niet goed te zien en mede daardoor soms zelfs levensgevaarlijk. Regelmatig worden er stoffen aangetroffen die bij verbranding kankerverwekkend zijn.

Vervuild

Zand, schoensmeer, kalk, glasbolletjes, verf, pesticiden, suiker, haarspray, vernis, kunstmest, fosfor, kalium, bijenwas en lijm. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gebruikt om de cannabis te verzwaren. In Amerika en Australië is er zelfs een product op de markt dat enkel bedoeld is om de wiet zwaarder te maken, namelijk Brix. Brix bestaat uit hormonen en vloeibaar plastic en bevat net als de andere bovengenoemde toevoegingen bij verbranding kankerverwekkende stoffen.

In Duitsland zijn er zelfs mensen direct na gebruik ziek geworden doordat ze waren blootgesteld aan vloeibaar lood in hun cannabis. Toen artsen de 124 patiënten onderzochten, werd ontdekt dat ze allemaal marihuana hadden gerookt. Een aantal patiënten had nog wat cannabis over voor nader onderzoek. Het bleek dus te gaan om loodvergiftiging door roekeloze kwekers.

Groene vingers

De groep buitenkwekers voor eigen gebruik is enorm gestegen sinds er meer vervuilde marihuana in de omloop is. Overal op het internet vind je fora over het eenvoudig kweken van het groene goud. Er ontstaan steeds meer webwinkels, gericht op het verkopen van cannabiszaden. Dit betekent helaas niet dat er minder verzwaarde wiet wordt geconsumeerd. Als de kwekers het in Nederland niet kwijt kunnen gaat het gewoon naar het buitenland. En ook hier wordt de vaak onwetende blower blootgesteld aan al de gezondheidsrisico's die dit met zich meebrengt.

Vertrouwd

In de coffeeshop vind je de verzwaarde cannabis minder dan op straat. Coffeeshophouders zien hun klanten graag terugkomen en kunnen dan ook geen slechte mond-tot-mondreclame gebruiken. Met name op toeristische plekken en in de grensgebieden wordt nog veel verzwaarde wiet verkocht. Straatdealers spreken voorbijgangers aan en proberen hun goedkope wiet voor de hoofdprijs te verkopen. Deze dealers zie je waarschijnlijk nooit meer terug waardoor ze geen kwaliteit hoeven te leveren. Probeer daarom altijd je cannabis op een vertrouwde plek te kopen.

Tips

Bewerkte wiet is na behandeling vaak lastig te onderscheiden van de schone voor de consument. Vertrouw je je wiet niet, dan zijn dit de zaken waar je op kunt letten:
 • koop je wiet op een vertrouwde plek
 • bewerkte wiet brandt vaak minder goed, waardoor je joint vaker en sneller uit zal gaan
 • wiet, verzwaard met haarlak, smaakt chemisch
 • voelt je top onnatuurlijk hard aan
 • voelt je wiet juist sponzig aan
 • voelt je wiet onnatuurlijk zwaar aan
 • knettert je joint
 • Wiet die is bewerkt met Brix is vaak onnatuurlijk groen doordat er bladgroenstimulerende hormonen in zitten

Politiek

In 2011 liet Kamerlid van der Ham van D66 weten zich om deze zaak te bekommeren. De partij gaf aan te willen, dat de teelt van cannabis wordt gereguleerd. Het plan is om de teelt en verkoop te laten plaatsvinden in een omgeving waaruit criminelen kunnen worden geweerd. Op die manier kan er controle worden uitgeoefend op de kwaliteit en de sterkte van de cannabis. Ook betekent dit dat er meer belastinginkomsten kunnen worden gegenereerd. Helaas is er tot op heden (december 2014) nog niets van deze plannen waargemaakt.
© 2014 - 2024 Jostosti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…

Spice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice is in landen als Amerika, Engeland en Duitsland een zeer populaire, legale party drug. Het is een kruidenmix waar…
Wat is en doet XTC met je?Wat is en doet XTC met je?Een klein pilletje dat je het gevoel geeft dat je niet meer te stoppen bent en de hele avond kan dansen en feesten. Dat…
Bronnen en referenties
 • Vraagde2ekamer.nl
 • Jointjedraaien.nl
 • Foodlog.nl
 • Onderzoek universiteit Leiden
 • Parool.nl
Jostosti (1 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.