Spice, drug van kruidenmix met synthetische cannabis

Spice, drug van kruidenmix met synthetische cannabis Spice is in landen als Amerika, Engeland en Duitsland een zeer populaire, legale party drug. Het is een kruidenmix waar synthetische cannabinoiden aan zijn toegevoegd. Het is een vervangend product van normale wiet. De effecten van de party drug kunnen echter 100 keer zo heftig zijn als die van reguliere wiet. Het is uiterst verslavend en in verschillende landen zijn al mensen overleden aan het gebruik van de drug.

Spice

Spice wordt verkocht onder meerdere namen, waaronder K2 en nep wiet. De drug bestaat uit een kruidenmix waar chemicaliën aan worden toegevoegd. Deze chemicaliën hebben een soortgelijk effect als marihuana. De chemicaliën die worden toegevoegd zijn synthetische cannabinoiden. Het effect dat wordt ervaren door spice wordt dus veroorzaakt door kunstmatige stoffen.

Producenten van spice proberen het product over te laten komen als natuurlijk door de kruidenmix die gebruikt wordt, maar dat is de drug beslist niet. Ook zeggen de producten dat het product eigenlijk niet bedoeld is voor fysiek gebruik, maar meer gebruikt dient te worden als wierook. Mensen die het product gebruiken als drug zouden misbruik maken van het eigenlijke doel van spice. Toch wordt spice veelal gebruikt als drug en nagenoeg niet in de vorm zoals producten zeggen het te bedoelen.

Gebruik van spice als drug

Spice is een groot probleem in Amerika, Engeland en Duitsland. De drug kan daar legaal gekocht worden in bijvoorbeeld tankstations. In Amerika is spice de tweede populairste drug die er is. In Engeland en Amerika zijn gevallen waar het gebruik van spice (mede) heeft gezorgd voor overlijden. Deze landen bezig met het maken van wetgeving rond het gebruik van deze drug, maar dit is erg lastig, omdat elke producent andere ingrediënten en chemicaliën gebruikt. Daarnaast is er nog relatief weinig bekend over de inhoud, het gebruik en de gevolgen van de drug. In Nederland is spice geen populaire drug, dit komt waarschijnlijk doordat het in Nederland legaal is om wiet te kopen in coffeeshops. De prikkel om op zoek te gaan naar een vervangend middel hiervoor is daardoor minder groot.

Spice wordt meestal op dezelfde manier gebruikt als normale, echte wiet, namelijk gerold in een joint. Wel is het zo dat de chemicaliën van producent tot producent verschillen en soms een veel sterker effect hebben dan gewone wiet. In sommige gevallen zelfs een effect dat 100 keer zo heftig is. Spice is in enkele gevallen gelinkt aan hartaanvallen van gebruikers. Veel vaker zorgt deze drug ervoor dat de bloeddruk stijgt en er minder bloed naar het hart stroomt.

Effecten van spice gebruik

De meest voorkomende ervaringen na het gebruik van spice zijn, gelijk aan normale wiet, een relaxed gevoel, verminderd waarnemingsvermogen en een opgeheven stemming. Wel kunnen bij sterkere spice deze effecten sterker zijn dan bij reguliere wiet. Mede door deze sterkere spice worden er ook regelmatig een paranoïde gevoel, angst en hallucinaties ervaren.

Verslavingsgevoeligheid

Spice is net als gewone wiet een verslavend middel. Gebruikers kunnen als ze stoppen met de drug afkickverschijnselen krijgen. Daarnaast hebben (veel)gebruikers een continue behoefte om de drug te gebruiken, veelal om hun pijn te onderdrukken. Mede door deze mate van verslaving is de drug zeer gevaarlijk en heeft het al meerdere slachtoffers geëist. Doordat de drug legaal is kunnen verslaafde er makkelijk aan komen, wat de kans op beginnen met afkicken kleiner maakt. Verder is er nog weinig over spice bekend, hierdoor kunnen ziekenhuizen en andere zorginstanties niet goed reageren op klachten naar aanleiding van gebruik van spice. De kennis hierover is nog niet voldoende aanwezig, mede doordat producten geen volledige openheid willen geven hoe het product tot stand komt.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Kruidenmengsels om zelf te makenKruidenmengsels om zelf te makenIn recepten voor koken en bakken vind de thuiskok steeds vaker kruidenmengsels die aan gerechten moeten worden toegevoeg…
Hits jaren 90: 1997In 1997 kregen we voor het eerst iets te horen van Jantje Smit. Ook werden er grote hits gescoord door artiesten zoals N…
Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…

Drugstest: jezelf testen op drugs in urine of speekselDrugstest: jezelf testen op drugs in urine of speekselEr zijn verschillende redenen denkbaar om een drugstest bij jezelf te willen afnemen. Zo kun je anticiperen op een 'echt…
Bewust vervuilde wiet is levensgevaarlijkBewust vervuilde wiet is levensgevaarlijkDoordat er veel geld te verdienen valt in de wiethandel gaan kwekers over lijken. Wiet wordt verkocht op gewicht waardoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lance Cpl. Damany S. Coleman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-spice/
  • http://www.vice.com/nl/video/spice-boys
  • http://teens.drugabuse.gov/drug-facts/spice
  • http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/k2spice-synthetic-marijuana
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_cannabis
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.