Wat is en doet XTC met je?

Wat is en doet XTC met je? Een klein pilletje dat je het gevoel geeft dat je niet meer te stoppen bent en de hele avond kan dansen en feesten. Dat kleine pilletje wat hier voor kan zorgen kennen we als XTC. XTC is te verkrijgen in pillen, kristallen of poedervorm. XTC staat ook wel beter bekend als een partydrug, maar wat is deze drug nou precies en wat doet het met je?

Wat is XTC?

XTC is een afkorting van het woord ecstasy, een drug die veel gebruikt wordt in het nachtleven en daarom ook wel bekend staat als een partydrug. XTC werd ooit in Amerika gebruikt als medicijn, maar toen het op feesten verscheen en er ongelukken mee gebeurden werd het verboden in heel Amerika. Toch wist XTC de wereld rond te reizen en Nederland binnen te komen.

De stof die er voor zorgt dat je helemaal los kunt gaan bij het gebruik van XTC is 3,4-methyleendioxymethamfetamine, beter bekend als MDMA. De hoeveelheid MDMA zorgt ervoor hoe zwaar een pil is, de afgelopen jaren bevatte een XTC pil gemiddeld 80 mg MDMA. Anno 2014 is dit gestegen naar 140 mg per pil.

Wat doet matig XTC gebruik met je lichaam?

Onder matig gebruik verstaan we één pilletje in de drie maanden. Dit geeft meestal het gewenste effect. XTC stimuleert een aantal stoffen in de hersenen waardoor je stemming verandert. XTC zorgt ervoor dat je lichaam meer serotonine aanmaakt. Door serotonine voel je je blij en wil je graag contact maken. Door de adrenaline word je actief en wil je graag bewegen.

Als je niet vaak gebruikt is het verstandig om altijd te beginnen met een kwart van het pilletje. Het kan ongeveer 15 minuten tot een uur duren voordat je iets voelt. Vaak begint het met kleine symptomen zoals je mond bewegen of niet stil kunnen blijven staan. Na een tijdje voel je je blij en actief. Als je meer wil innemen, wacht dan minimaal een uur na de inname van de vorige dosis. Geef je lichaam de tijd om het pilletje op te kunnen nemen.

Wat doet overmatig XTC gebruik met je lichaam?

Onder overmatig XTC gebruik verstaan we meer dan één pilletje in de drie maanden. Doordat je vaker XTC gebruikt komt het vaak voor dat je niet de gewenste effecten krijgt. Je serotonine raakt als het ware op, je bent steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te ervaren als een matige gebruiker. De kans dat je paniek aanvallen krijgt en gaat hallucineren is bij overmatig gebruik ook erg groot. Door overmatig gebruik van XTC heb je op langer termijn grote kans op hersenschade, nierfalen en ook je lever wordt er door beschadigd.

XTC in combinatie met alcohol en andere drugs

Ook al wordt het sterk afgeraden om XTC te gebruiken in combinatie met alcohol of andere drugs, toch zijn er veel mensen die dit toch doen. De combinatie van XTC en alcohol kan er voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en/of een kater krijgt. De combinatie van XTC en alcohol zorgt voor een overbelasting van het hart met als gevolg kans op oververhitting.

XTC wordt vaak samen genomen met speed, deze combinatie zorgt voor overbelasting van het hart met als gevolg enkele dagen later een levenloos en uitgeblust gevoel. De schade aan je hersenen is bij deze combinatie ook groter aangezien je hersenen een dubbele tik krijgen. XTC in combinatie met cocaïne zorgt ook voor overbelasting van het hart én organen. De kans dat je lever problemen krijgt bij deze combinatie is groter. De cocaïne breekt namelijk de XTC af.

Gebruik je medicijnen zoals antidepressiva dan wordt het sterk afgeraden om XTC te gebruiken. Deze combinatie kan namelijk lijden tot een fatale serotonine vergiftiging.

XTC dip

Heb je XTC gebruikt, dan is de kans groot dat je last krijgt van een dip. Deze dip komt altijd een of twee dagen later na het gebruik en is bij iedereen verschillend. De ene heeft last van moeheid, de ander kan niet naar het toilet. Sommige kunnen een hele dag niks eten of drinken. Toch is het belangrijk om te blijven drinken, ook op het moment dat je XTC gebruikt. Drink per uur 2 glazen water, zo zorg je ervoor dat je niet uitdroogt.

Vragen en informatie

Heb je vragen over XTC, of wil je er meer informatie over?
Kijk op drugsinfoteam of stel je vraag hieronder.
© 2014 - 2024 Brittb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stimulantia: XTC (ecstasy)Ecstasy is een stimulantia: het stimulerend je zenuwstelsel. Hierdoor wordt je druk (je adrenaline gaat omhoog) en wordt…
De gevaren van ecstasyDe gevaren van ecstasyEcstasy is een van de meest gebruikte drugs in Nederland. Veel jongeren vinden het de ideale partydrug. Aan de ene kant…
Stimulerende drugs: effecten en gevarenStimulerende drugs: effecten en gevarenStimulerende middelen zijn drugs met een oppeppende werking. Ze komen voor in alle lagen van de maatschappij. Zelfs mens…
GHB drug: gebruik, gevaren en effectenGHB drug: gebruik, gevaren en effectenEr bestaat een grote kans dat je wel eens van GHB hebt gehoord. De drug komt vaak in het nieuws als partydrug in het uit…

Bewust vervuilde wiet is levensgevaarlijkBewust vervuilde wiet is levensgevaarlijkDoordat er veel geld te verdienen valt in de wiethandel gaan kwekers over lijken. Wiet wordt verkocht op gewicht waardoo…
De voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïdenDe voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïdenAnabole steroïden zijn veelgebruikte supplementen in de sportwereld. Het zorgt voor verbeterde sportprestaties en het zi…
Bronnen en referenties
  • www.spuitenenslikken.nl
  • www.drugsinfoteam.nl
Brittb (13 artikelen)
Laatste update: 16-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.