Stimulerende drugs: effecten en gevaren

Stimulerende drugs: effecten en gevaren Stimulerende middelen zijn drugs met een oppeppende werking. Ze komen voor in alle lagen van de maatschappij. Zelfs mensen die een hoge functie bekleden grijpen soms naar deze illegale substanties door de hoge presteerdruk op hun schouders. Desondanks is er weinig geweten over deze categorie drugs. Welke stimulerende middelen zijn er en welke effecten hebben ze op ons bewustzijn?

Stimulerende middelen

Deze drugs worden ook wel uppers genoemd, de tegenpool van verdovende middelen oftewel downers. Ze hebben een oppeppend effect op de gebruiker. Ze geven je een boost van energie die vaak gepaard gaat met toegenomen alertheid en een gevoel van onvermoeibaarheid. Naast de hieronder beschreven drugs behoren ook de legale stoffen cafeïne en nicotine tot deze groep.

Drugs die behoren tot de stimulerende middelen

MDMA en XTC

MDMA wordt vaak gebruikt op feestjes. Het komt voor in poeder- en kristalvorm. Deze wit tot lichtbruine substantie kan op vele manieren genomen worden. Meestal wordt ze ingeslikt of opgelost in een drankje. XTC is eigenlijk MDMA in de vorm van een pil. Deze pillen zijn in de vorm van kleurrijke figuurtjes gesneden.

Duur
Een halfuur na inname treden de eerste effecten op, na zes uur is de drug volledig uitgewerkt.

Effect
MDMA geeft je een gelukzalig gevoel. Geregeld word je overspoeld door golven van warmte. Je krijgt een enorm veel energie en indien je je bevindt op een feestje dus geweldige zin om uitbundig te dansen. Een heel kenmerkend effect van dit stimulerend middel is dat het je plots enorme behoefte hebt aan sociaal contact. Mensen die onder invloed zijn kunnen zich ook smoorverliefd voelen op een persoon die ze net hebben ontmoet.

Gevaren
Bij het gebruik van MDMA kan misselijkheid en hoofdpijn uitbreken. Na inname kan ook oververhitting optreden, de persoon onder invloed is zich hier vaak niet van bewust. Daarnaast kunnen er in het geval van XTC enorm veel stoffen aan de pil zijn toegevoegd waar je geen idee van hebt. Deze gevaarlijke mix van allerlei drugs maakt het onmogelijk voor de inname te voorspellen welke effecten er zullen optreden. Vaak zijn deze 'aangelengde' XTC-pillen ongelooflijk schadelijk voor de gezondheid. De ochtend na een stevige avond trippen op MDMA kan voor velen tegenvallen aangezien er sprake is van een kater in de vorm van een slecht humeur, hoofdpijn, vermoeidheid en een reeks andere kwaaltjes. Op lange termijn kan mogelijk permanente hersenschade optreden.

Verslavend?
MDMA is niet fysiek verslavend. Psychologisch kan het dat men de effecten van de drug zo leuk vindt dat men meer en meer naar de drug zal teruggrijpen en zal vergeten hoe ze zich moeten vermaken zonder MDMA.

Cocaïne

Cocaïne bestaat in poeder- en kristalvorm, in het laatste geval wordt het crack genoemd. Cocaïne, een wit poeder, wordt bijna uitsluitend opgesnoven. Crack wordt voornamelijk opgerookt met een pijpje.

Duur
Als cocaïne gesnoven wordt treden de eerste effecten op na enkele minuten, na een halfuur is de drug volledig uitgewerkt. De effecten na roken zijn vrijwel meteen voelbaar en duren maximaal een kwartier, wat dus een snellere maar intensievere trip teweeg brengt dan snuiven.

Effect
Gebruikers voelen een enorme toename aan zelfvertrouwen. Je wordt vrolijk en het lijkt alsof de wereld aan je voeten ligt. Dit zorgt ervoor dat ook mensen die hoge functies bekleden en goed moeten presteren vaak naar cocaïne grijpen. Het gevoel van honger of dorst verdwijnt en inspanningen kunnen langer dan gewoonlijk volgehouden worden.

Gevaren
Er kunnen enkele ongewenste effecten optreden bij het gebruik van cocaïne, daarvan zijn gevoelens van angst en paranoia de meest voorkomende. Gewelddadig gedrag is ook een niet ongewone bijwerking. Hartkloppingen zijn een vaak voorkomend kwaal op vlak van lichamelijke effecten en ook misselijkheid is niet ongehoord. Bij herhaaldelijk gebruik kan men last krijgen van schade aan het hart en andere organen. Op psychologisch vlak kunnen zich psychoses ontwikkelen. Het seksueel vermogen kan daarbovenop verwateren. Niet minder belangrijk: een persoonlijkheidsverandering, in de negatieve richting, komt bij frequente gebruikers ook regelmatig voor.

Verslavend?
Ja, de drugs is psychisch enorm verslavend. Frequente gebruikers kunnen er maar heel moeilijk van af stappen en komen na het stoppen met cocaïne terecht in een lange periode waarin ze zich neerslachtig voelen of zelfs in een depressie belanden. Op fysiek vlak is er weinig tot geen sprake van ontwenningsverschijnselen.

Speed

Speed is een overkoepelende term voor illegale substanties die amfetamines bevatten. Het komt voornamelijk voor in poedervorm maar kan ook ingeslikt worden. In het geval van methamfetamine, de krachtige amfetaminevariant, kan het ook in kristalvorm gerookt worden.

Duur
Indien speed gesnoven wordt zijn de effecten na enkele minuten waarneembaar. Bij orale inname begint men het te voelen na een halfuur. De effecten kunnen tot acht uur blijven aanslepen. Door de lengte van de effecten onderscheidt speed zich van zijn duurdere tegenhanger cocaïne.

Effect
De gevoelens die speed bij je losmaakt lopen grotendeels parallel met die van cocaïne: je kan de wereld aan, bent onvermoeibaar en wordt vrolijk.

Gevaren
Er is ook sprake van eventuele onaangename gevoelens bij het gebruik van speed. Net als bij cocaïne kan de gebruiker zich paranoïde en angstig voelen. Daarnaast worden amfetaminen vaak versneden met andere drugs, je weet dus nooit zeker of je wel de juiste substantie hebt gekocht en welke additieven er bij het poeder zitten. De fysieke gevaren komen eveneens grotendeels overeen met die van cocaïne.

Verslavend?
Ja, geestelijk ongelooflijk verslavend. Er is, net zoals bij cocaïne, sprake van een dip vol slapeloosheid en concentratieproblemen na het stoppen met speed. Deze kan zich uiteindelijk omvormen tot een heuse depressie. Fysische afkickverschijnselen zijn onbestaande of zeer beperkt.

Opmerking

De effecten van drugs kunnen anders zijn van persoon tot persoon. Je kan altijd op onverwachte situaties stuiten en het nemen van drugs hangt dus altijd samen met risico's. Hoewel jezelf informeren over drugs je helpt meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van gebruikers is het aangeraden jezelf te distantiëren van illegale substanties.
© 2017 - 2024 Infoton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Effecten van drugsgebruikDrugsgebruik is wijdverbreid. Steeds meer mensen gebruiken drugs en ook het combineren van verschillende soorten drugs n…
Verslaving en de gevolgen ervanVerslaving en de gevolgen ervanEen verslaving (aan alcohol, nicotine en/of drugs) is zowel geestelijk als lichamelijk. Hoe werkt een verslaving? Wat ge…
Wat zijn en doen partydrugs?Wat zijn en doen partydrugs?Partydrugs is een verzamelnaam van verschillende soorten drugs die voornamelijk gebruikt worden tijdens het uitgaan. De…

Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Misbruik van middelenDrugsverslaving en medicatiemisbruik: Misbruik van middelenBuiten een verslaving aan alcohol en nicotine, zijn mensen mogelijk verslaafd aan bepaalde stoffen. Dit gebeurt met ille…
XTC-gebruik: wat zijn de effecten?XTC-gebruik: wat zijn de effecten?Ecstasy wordt afgekort tot XTC, maar soms ook MDMA (3,4-methyleendioxy-metafetamine) genoemd. Het valt onder de syntheti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DEA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cocaine
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Amphetamine
  • https://www.druglijn.be/drugs-abc/xtc
  • https://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/xtc/xtc-feiten/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/MDMA
  • http://www.webmd.com/mental-health/addiction/cocaine-use-and-its-effects#1
  • https://www.druglijn.be/drugs-abc/cocaine/effecten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Speed_(drug)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Stimulant
Infoton (9 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.