GHB drug: gebruik, gevaren en effecten

GHB drug: gebruik, gevaren en effecten Er bestaat een grote kans dat je wel eens van GHB hebt gehoord. De drug komt vaak in het nieuws als partydrug in het uitgaansleven. Wat veel mensen niet weten is dat een te hoge dosering fataal kan zijn. In dit artikel bekijken we de gevaren van deze drug zodat je weet hoe je de drug het veiligst kan gebruiken en waar je op dient te letten. De gevaren die deze drug met zich kan meebrengen worden namelijk nog wel eens onderschat.

Wat is een partydrug?

Om te begrijpen wat GHB precies is moeten we eerst weten wat een partydrug precies is. Een partydrug wordt in het uitgaansleven vaak gebruikt om vrijer te zijn in je bewegingen. Wanneer je GHB gebruikt durf je meer en denk je ook meer te kunnen. De precieze bijwerkingen en effecten van GHB bespreken we verderop nog eens uitgebreid.

GHB als medicijn gebruiken

Wat je waarschijnlijk niet wist is dat GHB ook al medicijn gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het middeltje daar ook voor bedoeld: GHB werd in ziekenhuizen gebruikt om mensen onder narcose te brengen om te kalmeren. Tegenwoordig staat de drug echter bekend als een echte partydrug waarmee je goedkoop een nachtje kan feesten. Maar dat feest is niet zonder gevaar…

Toedienen

Je kan GHB gebruiken door het oraal in te nemen (drinken, slikken) Hierdoor kan de drug ook gemakkelijk in iemands drankje gestopt worden. Behalve drinken is het ook mogelijk om GHB in je ader te spuiten waarna het in je bloed komt. Wanneer je GHB gaat gebruiken is het van belang om je aan de dosis van 0,5 tot 1,5 gram voor een volwassen persoon te gebruiken, aangezien de gevolgen fataal kunnen zijn.

Positieve effecten

Wanneer je GHB in je systeem hebt verdwijnen je remmingen. GHB tast je centrale zenuwstelsel aan, waardoor je blijer bent. Je durft meer en de effecten zijn te vergelijken met die van alcohol, alleen dan sterker.

Negatieve effecten

Ook bij een goede dosering is het mogelijk om last te krijgen van de negatieve effecten. Denk bijvoorbeeld maar aan duizeligheid en geheugenverlies. Bij een te hoge dosering kunnen de effecten nog vervelender zijn: van bewusteloosheid tot een coma met de dood als gevolg. Bij welke dosering je last krijgt van deze effecten is lastig te zeggen, aangezien dit onder andere afhangt van je lichaamsgewicht.

Overdosis

Het verschil tussen een juiste dosering en een overdosis is erg klein. Gemiddeld is het zo dat je vanaf twee gram al bewusteloos kan raken en je ademhalingsproblemen kan krijgen. Doordat het centrale zenuwstelsel gekalmeerd wordt bestaat er een kans dat je stikt. Daarnaast bestaan er mogelijkheden dat organen er mee ophouden of dat je een hartstilstand krijgt.

GHB en alcohol

GHB mag in geen geval gecombineerd worden met alcohol. Wanneer je alcohol en drugs samen inneemt bestaat er een grote kans dat je in een coma raakt. Het is daarnaast erg onverstandig om meerdere drugs te combineren. Veel dodelijke incidenten hadden voorkomen kunnen worden door de dosering te handhaven en geen rare combinaties in te nemen!

Is GHB legaal?

Sinds 1996 is het niet meer toegestaan om GHB te nemen. Na meerdere incidenten heeft de overheid besloten om de drug te verbieden. Uiteindelijk heeft dit weinig effect gehad: nu wordt de drug alleen via drugshandelaren verkocht waardoor de kwaliteit moeilijk is na te gaan.

GHB vergiftiging: wat nu?

Bij een overdosis moet je meteen een ambulance bellen. In het ziekenhuis kunnen ze je in de gaten houden en de verzorging geven die vereist is. Er is geen tegengif tegen GHB waardoor alleen het drinken van veel water het geheel uit het systeem kan krijgen. Meestal duurt het vijf uur voordat GHB volledig verdwenen is, alhoewel dit kan verschillen per persoon.

Date rape drug

Theoretisch gezien kan GHB als date rape drug gebruikt worden. Toch gebruikt men eerder andere chemische drugs zoals XTC. GHB smaakt namelijk redelijk zout waardoor de drinker van het drankje dit snel zal opmerken. GHB is wel erg populair als uitgaansdrug: het neemt immers de remmingen weg waardoor het een prima methode is om sociale contacten op te bouwen. Binnen de dosering hoeft de drug ook niet direct gevaarlijk te zijn: toch verschilt dit per persoon en het is lastig om vast te stellen hoe je op GHB zal reageren.
© 2011 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van drugsDe gevaren van drugsIedereen weet dat drugs niet gezond zijn. Velen weten niet dat drugs heel gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn eigenlij…
Coke verslavingMensen met een coke verslaving of cocaïne verslaving zijn verslaafd aan de harddrug die we kennen als coke. Coke is een…
Flakka: de gevaarlijke werking en effecten van de zombiedrugFlakka: de gevaarlijke werking en effecten van de zombiedrugNederland heeft relatief gezien een erg soepel drugsbeleid. Softdrugs zoals wiet zijn hier legaal verkrijgbaar in coffee…
Spice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice, drug van kruidenmix met synthetische cannabisSpice is in landen als Amerika, Engeland en Duitsland een zeer populaire, legale party drug. Het is een kruidenmix waar…

Nederlanders opgepakt voor drugssmokkel in 2011"Nederlandse Mandy Pijnenburg mag naar huis, nadat zij 5 jaar in een gevangenis op de Dominicaanse Republiek heeft vastg…
Drugsgebruik: Heroïne, algemene informatieHeroïne behoort tot de groep harddrugs, omdat het gebruik ervan grote risico’s met zich meebrengt. Heroïne wordt gemaakt…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.