Wiet, wat doet het met je?

Veel mensen hebben in hun jeugd wel eens een jointje gerookt. Onschuldig als het bij een enkele blijft. Maar wat als het daar niet bij blijft? Wat als wiet een verslaving wordt? En wat kan je daar dan aan doen? Vaak is er meer hulp voorhanden dan men weet. In dit artikel gaan we in op de gevolgen van cannabisgebruik en over hulp bij het afkicken.

Wat doet het met je?

Als je wiet rookt, word je "high". Afhankelijk van je stemming word je dan blij, vrolijk, melig maar je kan ook angstig, lui en sober worden. Dat komt omdat cannabis je stemming op dat moment versterkt. Als je "stoned" wordt betekent dat dat je de effecten van het wietgebruik lichamelijk voelt. Je benen worden zwaar, het kost je moeite je in te spannen. Je voelt je vaak heel erg ontspannen, zonder besef van tijd en dingen worden anders ervaren. In cannabis zit de stof "thc" (tetrahydrocannabinol). De thc is eigenlijk de daadwerkelijke stof waardoor je high of stoned wordt. Hoe lang de effecten van één joint blijven aanhouden is ook afhankelijk van het percentage aan thc. De stof thc breekt suiker af in je bloed waardoor je honger of trek krijgt. Dit zijn de alom bekende "vreetkicks". Niet iedereen krijgt een vreetkick, hoe je reageert op cannabis is bij iedereen anders.

Gevolgen

Er zijn een aantal gevolgen te onderscheiden. De gevolgen bij kortdurig gebruik en bij langdurig gebruik. De gevolgen bij kortdurig gebruik zijn te onderscheiden in fysiologische verschijnselen, cognitieve verschijnselen en psychische verschijnselen en vinden plaats direct na gebruik van cannabis. Hieronder volgt een opsomming.

Fysiologische verschijnselen

  • Ataxie
  • Droge mond
  • Wazig zicht
  • Verhoogde hartslag
  • Verhoogde eetlust
  • Slappe spieren

Cognitieve verschijnselen

  • Geen tijdsgevoel
  • Geen gevoel voor ruimte
  • Minder alert
  • Vertraagde reactietijd
  • Moeite met wiskundige vragen

Psychische verschijnselen

  • Euforisch gevoelens
  • Ontspannen
  • Depersonalisatie
  • Het zien van illusies of waanbeelden
  • Paniekaanvallen

Gevolgen bij langdurig gebruik

Bij jongeren kan regelmatig cannabisgebruik ernstige concentratieproblemen opleveren. Op den duur kan men zelfs afhankelijk worden van de werkzame stof thc. En men kan serieuze schade aan de longen krijgen, maar er zijn weinig tot geen gevallen bekend van psychologische of neurologische afwijkingen op lange duur. Uit de praktijk blijkt echter dat een veelvuldig cannabisgebruiker wel de volgende effecten verwachten;
  • Concentratie, reactievermogen en geheugen kunnen verminderen
  • Psychische problemen kunnen ontstaan
  • De kans op depressie wordt groter
  • Men kan paniekaanvallen krijgen
  • Men kan in een sociaal isolement raken

Afkicken

Afkicken van wiet is moeilijk, maar niet onmogelijk zonder hulp. Vaak ervaart een ex- cannabis gebruiker rusteloosheid en gebrek aan eetlust als afkickverschijnsel. Daarnaast horen ook slecht slapen en snel geïrriteerd zijn bij die verschijnselen. Zelfstandig afkicken is mogelijk maar vereist een sterke wilskracht en zelfdiscipline. Het afkicken gebeurt vaak in stappen en in sommige gevallen met hulp van een psycholoog. Wil je hulp bij het afkicken dan zou je met je zorgverzekeraar kunnen bellen. In sommige gevallen wordt een behandeling vergoed en kan er doorverwezen worden. Daarnaast is hulp bij eigen huisarts zoeken ook een goede optie. Men kan dan in overleg kijken wat de beste methode is om af te kicken. Het is ook mogelijk om via internet hulp te krijgen. Er zijn bepaalde programma's waar een deelnemer aan mee kan doen, bijvoorbeeld op de site Cannabis onder controle. Ook is er is veel informatie beschikbaar over diverse afkick-klinieken.
© 2012 - 2024 Cath2504, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…

Wat moet u weten over opiaten?De Duitse scheikundige Prõser heeft in 1898 heroïne uit morfine bereid. Heroïne bleek in de praktijk een zeer krachtig e…
Wat doet cocaïne met je lichaam?Wat doet cocaïne met je lichaam?Wat doet cocaïne met je lichaam? Wat zit er allemaal in cocaïne? Kunnen cocabladeren ook voor andere doeleinden worden g…
Cath2504 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.