Kort vrijwilligerswerk

Kort vrijwilligerswerk Veel mensen staat het idee van vrijwilligerswerk wel aan, echter is vrijwilligerswerk (in het buitenland) vaak slechts een verre droom van velen. Of dit nou komt door de kosten van sommige projecten, die op kunnen lopen tot een paar honderd euro voor slechts enkele weken, of dat mensen simpelweg niet genoeg tijd hebben om er echt werk van te maken. Daarom hier een kort en bondig lijstje van hoe jij je steentje bij kan dragen, zonder dat je er flink wat tijd en een hoop geld aan kwijt bent.

Donaties

Een donatie doen is heel simpel en snel gedaan, en hoeft niet groot te zijn. Elk klein beetje wordt gewaardeerd. Je kunt er een vaste donatie van maken, veel organisaties bieden de mogelijkheid tot het doneren van slechts enkele euro’s per maand. Ook kan je eenmalig een grotere donatie doen, of dit nou geld of een donatie in andere vorm is.

Een kledingdonatie is namelijk ook al een donatie. Zoek je kledingkast een keer uit, en doe al je nog bruikbare kleding die jij niet meer wilt in een zak en lever die in bij een kledingcontainer.

Veel scholen hebben wel eens meegedaan aan de zogeheten '’schoenendoos’’ actie. Hierbij wordt door de kinderen oud speelgoed en andere leuke kleine dingetjes verzameld, totdat de doos goed gevuld is en opgestuurd kan worden naar een arm land. De ontvangers zijn jonge kinderen, die zelf vaak geen speelgoed hebben en hier dus erg blij van worden! Als de school van je kinderen hier nog niet bekend mee is, is het misschien de moeite waard om zelf te informeren/overleggen wat de opties zijn om zo’n actie op te zetten.

Natuurlijk kan je ook doneren aan de lokale voedselbank, of een andere lokale organisatie zoals een daklozenopvang. Loop eens langs en vraag wat je kunt doen, ze kunnen altijd wel wat hulp gebruiken.

Stuff Your Rucksack

Stuff Your Rucksak is altijd wel opzoek naar reizigers met een plekje vrij in hun koffer/tas. Het doel van deze organisatie is de minderbedeelde mensen en projecten te helpen aan de spullen die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld; veel schooltjes in Azië en Afrika hebben een groot gebrek aan schoolspullen, en hebben zelf de financiën niet om dit aan te schaffen. Wat de Stuff Your Rucksack organisatie vraagt is, als jij toch van plan was op reis te gaan, om te kijken of je dicht bij een van deze projecten zit en om dan wat spullen van de lijst met benodigdheden in je koffer te stoppen. Zodra je op vakantie gaat kost het je slechts een middagje van je reis om even langs het project in kwestie te gaan om de spullen af te leveren en daar zijn een hoop mensen mee geholpen! Stuff Your Rucksack heeft meer dan 100 verschillende projecten, per continent/land opzoekbaar. Het kan gaan om schooltjes, die graag stapeltjes schriften en potloden krijgen, maar ook weeshuizen die kinderkleertjes nodig hebben. Maak een plekje vrij in je koffer, zoek een leuk project bij jouw vakantie in de buurt en help een hoop mensen! Het is een kleine moeite, maar hard nodig en veel projecten kunnen niet zonder zulke donaties.

Flight Escort

Indien je van plan bent veel en/of verre vluchten te maken zou je kunnen kijken naar vluchtbegeleiding. Veel dieren organisaties kunnen je hulp goed gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de betreffende organisatie te laten weten wanneer en welke vluchten je gepland hebt, en dan kijken zij of een dier die kant op moet. Vaak is het zo dat er in de armere landen honden en katten vanuit het buitenland geadopteerd worden. Als voor ieder dier nog een apart ticket voor een begeleider geboekt moet worden rijzen de kosten de pan uit en wordt deze manier van adopteren onmogelijk. Help hen kosten te besparen door je aan te bieden als begeleider, het kost je zelf niets! Het enige dat jij hoeft te doen is naar het vliegveld komen en het dier meenemen, en bij aankomst op het vliegveld het dier afgeven aan zijn/haar nieuwe familie. Nogmaals, het kost je helemaal niks en al het papierwerk voor de dieren wordt door de organisaties zelf geregeld!
© 2012 - 2023 Sokje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk, een dankbare hobbyMeer dan een miljoen mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk, de meeste zijn boven de 45 maar vrijwilligerswerk kan e…
VrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf va…
Niets om handen? Doe vrijwillig thuiswerk!Niets om handen? Doe vrijwillig thuiswerk!Vrijwilligers zijn eigenlijk altijd en overal nodig. veel werkzaamheden moeten worden gedaan, zonder dat er een budget v…

Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?De bloedverwantschap en de aanverwantschap zegt iets over de relatie die tussen mensen aanwezig is. In hoeverre mensen m…
Hoe zorg je voor een leuk en origineel cadeau?Hoe zorg je voor een leuk en origineel cadeau?Er zijn heel wat gelegenheden waarbij het netjes is om een cadeautje mee te nemen. We hebben allemaal wel eens moeite me…
Bronnen en referenties
  • http://stuffyourrucksack.com
  • http://www.gapdaemon.com
Sokje (4 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.