Wat is en wat doet de voedsel- en landbouworganisatie of FAO
De voedsel- en landbouworganisatie van de verenigde naties, in het kort FAO, is een internationale organisatie die zich richt op voedselzekerheid en voedselveiligheid. De FAO is al in 1945 opgericht als een orgaan van de VN ter bescherming van het voedsel en de grondstoffen. De FAO is onderverdeeld in zeven compartimenten, van agricultuur beschermen en bosbouw tot financiën. De organisatie krijg fondsen van verschillende landen en private donoren.
Wat is de FAO?
De FAO of voluit Food and Agriculture Organisation of the United Nations is een organisatie die zich bezighoud met het wereldwijd bestrijden van honger. In het Nederlands vertaald is het de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
De FAO is een organisatie die met verschillende overheden samenwerkt. In totaal zijn 191 landen lid. In 130 landen heeft de FAO een kantoor, met het hoofdkantoor in Italië.
Oprichting
De FAO is in 1945 opgericht om de voedselzekerheid en voedselveiligheid te garanderen. De FAO is opgericht als een gespecialiseerd orgaan van de Verenigde Naties, gericht op voedsel. Sinds de oprichting heeft de FAO tal van programma’s opgezet en conventies georganiseerd.
Wat doet FAO?
De activiteiten van de FAO zijn onderverdeeld in 4 compartimenten.
- Informatie beschikbaar maken De FAO functioneert als een kennisnetwerk. Informatie beschikbaar bij experts wordt verzameld, geanalyseerd en verstrekt zodat deze beschikbaar wordt voor meer mensen. Daarbij geeft de FAO nieuwsbrieven, rapporten, boeken en tijdschriften uit. De organisatie is online actief op haar eigen site (www.fao.org) en beheerd diverse fora.
- Beleidskennis delen De FAO heeft veel ervaring met lidstaten over beleid op het gebied van agricultuur. Deze kennis delen ze met landen die hier behoefte aan hebben. Hierbij helpt FAO met het opstellen van strategieën voor een land om de ontwikkeling van het platteland te stimuleren en honger te bevechten.
- Ontmoettingsplaats voor landen FAO biedt neutrale plaatsen waar verschillende landen met elkaar kunnen praten, ongeacht of het om rijke of arme landen gaat. Op deze manier kunnen de landen zelf tot begrip komen en gezamenlijk afspraken maken.
- Kennis brengen waar het nodig is alleen kennis vergaren en beschikbaar stellen is niet genoeg. Voor veel mensen op de wereld blijft de kennis ontoegankelijk. Daarom heeft de FAO duizenden projecten wereldwijd, waarin de organisatie de technische kennis levert.
Departementen
De FAO is onderverdeeld in 7 departementen, elk met hun eigen functie.
- Agricultuur en consument bescherming: dit departement richt zich onder andere op het bestrijden van besmettelijke ziekten, bijvoorbeeld mond-en-klauwzeer.
- Economische en sociale ontwikkeling: richt zich op het ontwikkelen van betere omstandigheden voor mensen, vooral in arme gebieden.
- Visserij: dit departement probeert vooral de visserij duurzaam te maken en overbevissing tegen te gaan.
- Bosbouw: bosgebieden en de producten die uit bossen komen moeten duurzaam beheerd worden, ook voor toekomstige generaties.
- Zakelijke dienstverlening en financiën: voornamelijk binnen de organisatie en tussen de organisatie en haar leden
- Natuurlijke hulpmiddelen en milieu: grondstoffen zijn overal om ons heen. Dit departement richt zich onder andere op al deze natuurlijke hulpmiddelen om hier zoveel mogelijk uit te halen, zonder ze te beschadigen.
- Technische samenwerking: in veel arme gebieden is de technische ontwikkeling laag, waardoor weinig voedsel wordt geproduceerd. Dit departement helpt de mensen die meer technische ontwikkeling nodig hebben deze te verkrijgen
Wat doet de FAO – concreet
Onderzoek
Een belangrijk punt van de FAO is het doen en publiceren van onderzoeken. Deze onderzoeken zijn via hun website toegankelijk, voor iedereen. Onderzoeken gaan onder andere over besmettelijke dierziektes en plantenziektes, maar ook naar manieren voor een verhoogde productie in de landbouw en over duurzame visvangst.
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een belangrijk speerpunt van de FAO. Voedsel wordt de hele wereld over verscheept, dus als er ergens een ziekte uitbreekt kan dat enorme gevolgen hebben. Daarom stelt de FAO regels op voor de export van producten, zodat voedsel veilig wordt. In de Europese Unie gelden soms strengere eisen dan dat de FAO stelt, maar op veel gebieden zijn de richtlijnen hetzelfde. Wanneer producten ziektes over kunnen brengen, mogen ze in geen van de staten verbonden aan de FAO worden verkocht. De meeste producten moeten worden vernietigd. Op het gebied van voedselveiligheid werkt de FAO nauw samen met de WHO, de World Health Organization, of Wereldgezondheidsorganisatie.
Voedselproductie
Wereldhonger bestrijden is toch wel het belangrijkste punt van de FAO. Een nobel streven, maar hoe pakt de organisatie aan? Onderzoek en ontwikkeling zijn hierin sleutelwoorden. Onderzoek naar nieuwe manieren om een hogere voedselproductie te verwezenlijken en om de efficiëntie te verhogen. Ontwikkeling richt zich op het verplaatsen van de kennis van het onderzoek naar de praktijk.
Fondsen
Al dat onderzoek en de verspreiding van kennis kost veel geld. Dat moet ergens vandaan komen. In 2010 kosten alle programma’s en projecten van de FAO gezamenlijk 903 miljoen Amerikaanse dollar. Het merendeel van deze kosten word gefinancierd door contributies door overheden, zowel verplicht als vrijwillig, en trust funds.
De voedsel- en landbouworganisatie van de verenigde naties, kortweg FAO, richt zich om voedselproductie en voedselveiligheid. De FAO heeft een breed concept van voedsel. Het richt zich niet alleen op landbouw of veehouderij, maar ook op visserij en producten uit bos- en natuurgebieden.
Lees verder