De Schaakbordmoordenaar: Alexander Pitsjoesjkin

Alexander Pitsjoesjkin wilde net zoveel mensen vermoorden als er vakken waren op een schaakbord. Hoewel het hem niet is gelukt, is hij veroordeeld voor 49 moorden. Het wordt vermoed dat hij wel 62 moorden kan hebben gepleegd. Hij vermoordde voornamelijk oudere mannen die hij op brute wijze afslachten nadat ze dronken waren geworden met hem.

Biografie

Alexander Yuryevich Pitsjoesjkin werd geboren op 9 april 1974 in Moskou, Rusland. Zijn vader verliet de familie toen hij jong was. Toen Pitsjoesjkin 4 jaar was werd hij hard op zijn hoofd geraakt door een schommel. Zijn moeder denkt dat dit incident verband houdt met zijn moordlust. Hij raakte depressief toen zijn grootvader overleed die ook bij hem en zijn moeder woonde. Hij nam het zijn grootvader kwalijk dat hij hem alleen had achtergelaten. Op het moment van zijn arrestatie in 2007 woonde hij nog steeds bij zijn moeder en werkte hij als vakkenvuller in een supermarkt.

Misdaden

Pitsjoesjkin pleegde zijn eerste moord toen hij 18 was. Hij duwde een buurjongen uit het raam. Hoewel hij toen ondervraagd werd door de politie, werd het uiteindelijk als een zelfmoord bestempeld. Jaren pleegde hij geen moorden tot 2001. In de 5 jaar die daarop volgden, vermoordde hij tot wel 62 slachtoffers. De meeste slachtoffers waren bekenden die hij had leren kennen in Bittsevsky park waar hij vaak schaak speelde met oudere mannen. Na een spelletje schaak nodigde hij deze oudere mannen uit om samen met hem een glaasje wodka te drinken. Hij vertelde meestal dat hij erg verdrietig was dat zijn hond was overleden en een vriend zocht om samen een glaasje wodka te drinken. Als het slachtoffer eenmaal dronken was sloeg hij hem dood met een hamer of pijp. Hij sloeg de schedel in en stak er vervolgens een lege wodkafles in. Hij verkrachtte zijn slachtoffers niet, maar hij zei wel seksueel opgewonden te raken van zijn moorden. Hoewel het merendeel van zijn slachtoffers oudere mannen waren, vermoordde hij ook 3 vrouwen en een kind. Veel slachtoffers werden nooit meer gevonden, omdat hij ze in het riool gooide. Sommige slachtoffers leefden dan nog en 1 persoon kan zijn beproeving navertellen.

Pitsjoesjkin werd uiteindelijk gepakt doordat hij een vrouw vermoordde die met hem werkte in de supermarkt. Ze had een briefje achtergelaten voor haar zoon dat ze met Pitsjoesjkin ging wandelen. In juni 2006 werd hij gearresteerd.

Proces

Na zijn arrestatie vond de politie een schaakbord waarop op 62 vakjes data stonden. Het lukte de politie niet om alle data te verbinden aan slachtoffers en Pitsjoesjkin werd uiteindelijk aangeklaagd voor 51 moorden. Zelf vond hij dat hij ook voor de andere 11 slachtoffers zou moeten worden aangeklaagd. Volgens hem was dat wel zo eerlijk voor de slachtoffers. In oktober 2007 werd hij schuldig bevonden aan 49 moorden en 3 pogingen tot moord. Hij werd veroordeeld tot levenslang.

Pitsjoesjkin heeft nooit berouw getoond voor zijn misdaden. Hij verklaarde aan een journalist: "Voor mij is een leven zonder moorden, als een leven zonder voedsel voor jou". Na zijn arrestatie leidde hij de politie naar meer lijken van slachtoffers en speelde met trots een aantal moorden in groot detail na. Het wordt gesuggereerd dat Pitsjoesjkin probeerde om meer slachtoffers te maken dan Tsjikatilo, een Russisch seriemoordenaar die werd veroordeeld voor 52 moorden. Pitsjoesjkin zelf beweert dat hij altijd was doorgegaan met moorden als hij niet was gepakt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Lovesgreens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)Om te onthouden wie de laatste zes Russische tsaren waren is een handig ezelsbruggetje bedacht: panaan. Dit staat voor P…
Koninklijke vernoemingen in NederlandKoninklijke vernoemingen in NederlandHet is gebruikelijk dat in Nederland de namen van de leden van het koninklijk huis gebruikt worden voor de naamgeving va…
De tegenstelling tussen oost en west in 'Iskander'De tegenstelling tussen oost en west in 'Iskander'Een verhandeling over de manifestatie van de bij Couperus terugkerende thematiek van de tegenstelling tussen het oosten…
De dief op blote voeten: Colton Harris-MooreColton Harris-Moore was pas 17 toen hij wist te ontsnappen uit een internaat waar hij zat vanwege verschillende inbraken…
Bronnen en referenties
  • Alexander Pichushkin biography: http://www.biography.com/people/alexander-pichushkin-396824
  • The Guardian: The animal lover who killed humans to let them into another world: http://www.biography.com/people/alexander-pichushkin-396824
Lovesgreens (19 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.