Een leuke kerst zonder veel geld

Een leuke kerst zonder veel geld Voor veel mensen is kerst een periode die erg duur is en als je niet veel geld hebt of je wilt er niet veel geld aan uitgeven, dan wil dat nog niet zeggen dat je geen leuke kerst kunt hebben. Sterker nog de sport om lekker scherp in te kopen en met enige creativiteit aan de slag te gaan, maakt het voor een groeiende groep mensen een sport. Wat zijn de mogelijkheden?

Algemeen

Voor de aankleding van het huis begint het eigenlijk al eerder in het jaar. De “dump” winkels die in grote partijen opkopen, stallen in oktober al kerstspullen uit. De materialen om een boom aan te kleden zijn juist vanwege die grote opkoop goedkoop. Er is dan nog genoeg te koop en dus is kwalitatief het kaf van koren scheiden wel zo handig. Maar in deze “dump” winkels is een maand of wat voor kerst ook nog genoeg te koop. De meest trendy kleuren, als je daar gevoelig voor bent, zal je er niet snel vinden. Maar het vergroot je mogelijkheden om juist heel creatief te zijn.
Qua eten en drinken kan je ook creatief te werk gaan en dat vergt meestal wat oplettendheid in de reclamefolders. Als het gaat om je outfit, heeft het meer met het feestelijk element te maken, dan met een nieuwe outfit.

Anders dan anders

De winkels en warenhuizen die kerstmaterialen verkopen hebben altijd de nieuwste trends in het schap liggen. Logisch, want dan kan er voor degene die ieder jaar iets anders wil, ook ieder jaar nieuw ingekocht worden. En daar leven de winkeliers dan weer van. Hoewel daar niets mis mee is, kan zich niet iedereen deze relatief dure kerstspullen veroorloven of wil je het geld er simpelweg niet aan uitgeven. Dat wil zeggen dat je op een andere manier aan de slag moet gaan en je creativiteit de ruimte moet geven … en mogelijk een kleine dosis lef. Ditzelfde geldt voor wat je gaat eten en drinken en dus is kort voor de kerst alles kopen niet de goedkoopste oplossing. Denk vooruit…

Enkele ideeën

  • Koop allemaal verschillende kleuren en materialen, zoveel mogelijk. Zorg dat je de rest van je huiskamer niet overvol hebt staan, maar maak er een bonte boom van met al die verschillende kleuren en materialen. Aangezien het waarschijnlijk een druk spektakel is, is het niet aan te raden nog veel meer andere kerstspullen op te hangen of neer te zetten. Mogelijk is naast een grote boom nog een klein boompje (voor bijv. op een tafeltje) een optie. Dit kleine boompje kan weer wel een druk geheel zijn. Door het op deze ene of twee plaatsen te concentreren, wordt je boom ook een echte eyecatcher. Heb je nog kerstspullen liggen, combineer deze dan ook rustig mee.
  • Zoek alles juist in één kleur uit en verdeel alle spullen gezellig over je woning. Als je veel hebt kan je je zelfs afvragen of een boom de sfeer nog meer verhoogd. Dit is heel persoonlijk, want waar de een kerst zonder boom geen kerst vindt, gaat het de ander om de gezellige aankledingen kan dit ook zonder boom.
  • Koop eens een boom die er niet uit ziet zoals een boom er uit hoeft te zien. Deze zijn altijd een stuk goedkoper en mogelijk kan er je er nog wat geld afkrijgen bij de verkoop. Deze bomen blijven doorgaans toch over. Maar het leuke van een niet standaard boom is dat als je deze boom lekker vol hangt het of net zo’n mooie boom is als die veel duurdere perfecte boom, of door die aankleding zie je de vreemde “kronkel” van een boom niet eens. Wil je het heel gewaagd maken, dan benadruk je de “kronkel” in de boom. Loopt de boom een beetje scheef, zijn de takken gek verdeeld of is er een deel een beetje kaal. Benadruk het gekke aan boom met iets leuks. Bijvoorbeeld op een beetje kale plek hang je iets relatiefs groot en op een kromming naar een bepaalde kant benadruk je door iets in de boom te bevestigen wat wijst naar de kant van de kromming.
  • Geen boom maar wel groen? Neem dan enkele grote takken en hang daar wat kerstspullen is. De takken hang je op of leg je neer. Goedkoop en heel gezellig.
  • Als het gaat om lekker eten, wil dat niet zeggen dat er per se duur vlees op tafel moet komen. Je kunt ook al enkele weken eerder kijken wat er in de reclame is en gaan invriezen. Kijk wat je met verse en diepvriesgroenten kan doen (en let ook hier weer op de aanbiedingen). Verder kan je een eenvoudige schotel met simpel rundergehakt lekker gekruid ook helemaal aankleden. Het gaat niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook hoe je het brengt.
  • Een vrolijk of chique gedekte tafel, leuke servetten (die zijn het hele jaar door in allerlei leuk printjes te koop) en een eenvoudige kandelaar (eventueel met wat kerstspullen voor in de boom aangekleed) maken een tafel al snel feestelijk.
  • Eenvoudige pudding of vla maak je feestelijk met wat zelf gemaakte slagroom en de aankleding voor een taart. Leuke chocolade blaadjes, vrolijk gekleurde balletjes of wat poedersuiker over chocolade vla, maken het meteen feestelijk. Een verse aardbei met de groene blaadjes er nog aan maakt het af.
  • Soep maak je van een kippetje eerder gekocht (toen het in de aanbieding was) met wat je over hebt van de groenten voor bij de hoofd maaltijd en maak je en dag van te voren klaar. Giet de kip/groentesoep in vuurvaste bakjes, leg een bladerdeeg “kapje” overheen en zet het in de oven. Een feestelijk aangekleed kopje soep. Hier hoef je geen stokbrood o.i.d. meer bij te serveren.
  • Kijk wat je aan nette kleding in de kast hebt hangen, zoek alles van een kleur bij elkaar en koop er alleen een accessoire bij in een contrasterende kleur. Heb je in die kleur toevallig ook nog een schoentje, dan ben je meteen helemaal klaar.
  • Het feestelijke effect van je kleding kan je ook halen door ergens een nadrukkelijk accent op te leggen. Bijvoorbeeld eenvoudige kleding met een opvallend sieraad of iets aparts in het haar. Legio mogelijkheden om er feestelijk uit te zien zonder dure kleding te kopen.

Tot slot

Laat last but nog least … het is niet de nieuwe en vooral dure spullen die een gezellige kerst maken, met het samen zijn met de mensen waar je graag mee samen bent. Het voorwerk in de vorm van koopjes opsporen en creatief zijn, is vaak al zoveel voorpret dat je ook bewuster naar kerst toeleeft. Heel veel plezier!
© 2011 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorKerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorDe decembermaand is vaak een dure maand. Het begint al bij het sinterklaasfeest, wat vaak het nodige geld kost aan cadea…
Gezellige kerstdagen, maar dan andersGezellige kerstdagen, maar dan andersWat zijn gezellige kerstdagen eigenlijk? Wat is voor ons 'gezellig' en hoe geven we dat vorm? We wensen het elkaar toe e…
Waarom Kerstmis niet voor iedereen een feest isWaarom Kerstmis niet voor iedereen een feest isDe kerstperiode is voor menigeen dé ultieme feestperiode. Mensen doffen zich op, halen meer eten (dan goed voor ze is) i…
Single in de kerstperiodeSingle in de kerstperiodeSingle zijn in de kerstperiode is voor de een prima en voor de ander een ramp. De een heeft weinig met kerst en viert he…

Relaxed de feestmaand doorRelaxed de feestmaand doorVoor velen is de kerstperiode een hectische periode. Er moet zoveel en kan niet anders dan in de normale week gepropt wo…
Alle vlaggen van de twaalf Nederlandse provinciesAlle vlaggen van de twaalf Nederlandse provinciesIedereen weet wel hoe de Nederlandse vlag eruit ziet maar hoe de vlaggen van onze twaalf provincies eruit zien wordt voo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.