Single in de kerstperiode

Single in de kerstperiode Single zijn in de kerstperiode is voor de een prima en voor de ander een ramp. De een heeft weinig met kerst en viert hem nauwelijks of pakt een goed boek en de ander gaat gezellig naar familie of vrienden. Maar er zijn ook singles die het vervelend vinden in die periode alleen te zijn en vinden het lastig om zichzelf ergens uit te nodigen … als ze nog niet ergens gevraagd zijn. Wat kan je allemaal doen om het voor jezelf leuk en gezellig te maken.

Vier het in je hart

Waar kerst voor staat is iets moois (een geboorte), maar ook gezelligheid, het goed hebben en elkaar het beste toewensen. Maar kerst vier je ook in jezelf. Datgene waar kerst voor staat, moet eerst en vooral in je eigen hart zitten. Daar begint het mee en daarna ga je pas kijken wat je er aan kunt doen om het zo in te vullen dat je ook een prettige kerst viert.

Waarbij het huidige kerstfeest nog weinig van doen heeft met het oorspronkelijke feest en heeft het soms een hoog gehalte 'we moeten het zo leuk hebben' ... en dat moet dan gerealiseerd worden met een opgedoft huis.

Je eigen huis

Ook al vier je kerst niet met vrienden en familie in je eigen huis, maak er wel wat van. Dit hoeft niet enorm uitgebreid zijn, maar een punt van herkenning in de sfeer van kerst, is wel leuk. Of dit nu een klein boompje, een mooie kerstster of gewoon wat wandversiering her en der aangebracht, het doet iets met je en daardoor kom je in de sfeer (de echte sfeer van kerst). De sfeer die voor veel mensen ‘samen’ zijn wil zeggen en daar kan je ook - als je dit echt wilt - wat aan doen.

Uitnodiging

Wat let je om wat mensen uit te nodigen? Er vanuit gaande dat iedereen wel iemand als vriend, kennis of wat familie heeft. Daarbij hoef je niet de beste kok te zijn, je kunt er ook een gezellige hapjes middag/avond van maken. Haal wat leuke typische kerstfilms in huis en met wat gezellige praat kan je zomaar een leuke kerst hebben.

Wil je er wat meer geld tegenaan gooien, nodig dan wat mensen bij je uit en neem ze na een aperitiefje mee uit eten of laat eten bezorgen. Wel tijdig regelen, want het is druk in deze periode. Eten hoort bij het samenzijn, maar overdadig heeft de mens zelf bedacht, dus dat hoeft helemaal niet.

Uitgenodigd worden

Voor al deze tips geldt, begin er bij voorkeur op tijd mee.
  • Ben je nog niet gevraagd, maar wil je wel uitgenodigd worden … begin dan te melden dat je een beetje opziet te tegen de kerstperiode (omdat je alleen bent).
  • Geef wat signalen (kan op ludieke wijze) dat je nog geen uitnodiging gehad hebt en deze nog wel verwacht.
  • Schrijf je in op een datingsite en als het nog niet tot een date heeft kunnen leiden tegen kerst, zorg dan dat je online bent.
  • Zet een advertentie in de krant voor singles die graag gezamenlijk de kerst doorbrengen. Zet er wat liefhebberijen bij (komen er mogelijk een beetje dezelfde types op af) en spreek ergens af. Kan heel verrassend zijn.
  • Als je kennissen, vrienden of familie hoort over samen zijn nodig hen dan allemaal uit (mogelijk hebben ze er niet eens bij stil gestaan om je te vragen) en doe thuis iets leuks met hapjes en spelletjes (zeker leuk als er kinderen bij zijn).

Niet bij de pakken neerzitten

Het is soms ook een kwestie van durven, want lang niet iedereen met een gezin of alleen partner staat er bij stil om een ander te vragen voor kerst. Dat iemand er wel eens alleen bij kan zitten, komt lang niet altijd bij iedereen op. Als jij tijdig in je omgeving meldt dat je er tegenop ziet, zet je mogelijk iets in werking wat tot een leuke uitnodiging leidt. Maar als dit nu niet het geval is, is het niet de bedoeling dat je bij de pakken neerzit.

Maak er voor jezelf wat van met lekkere hapjes, een goede film of een goed boek. Installeer je in comfortabele kleding op de bank en geniet er van. Zeker als je huisdieren hebt, zullen deze je gevoel oppikken en je kerstgevoel moet goed zijn. Geniet van het feit dat je er bent, dat je van de dagelijkse dingen kunt genieten, dat je lekkere hapjes hebt en kunt genieten van een film of een boek en van de dieren in je omgeving. Genieten zit in je hart en de een heeft dat mensen bij nodig en de ander niet.

Cadeau voor jezelf

Wil je ook jezelf nog verwennen, ga dan een dag of wat voor kerst naar een warenhuis en struin wat rond. Er is veel in de aanbieding (spullen die op het laatste moment toch niet meer verkocht worden) en neem wat voor jezelf mee. Of het nu iets lekkers is, een geurtje of een leuk jurkje, geef je zelf iets cadeau. Dat geeft een lekker gevoel en mensen die dit sneu vinden, realiseren zich niet hoe sneu zij zelf zijn door dit te denken of uit te spreken.
Maak er zelf wat van!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom Kerstmis niet voor iedereen een feest isWaarom Kerstmis niet voor iedereen een feest isDe kerstperiode is voor menigeen dé ultieme feestperiode. Mensen doffen zich op, halen meer eten (dan goed voor ze is) i…
Kerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalKerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalOp Kerstmis viert de katholieke gemeenschap de geboorte van Jezus Christus. Het feest wordt uitgebreid gevierd, meestal…
Je zaak of winkel aankleden voor de kerstperiodeDe eindejaarsperiode is voor veel detailhandels een lucratieve periode. Mensen zijn op zoek naar geschikte cadeaus voor…
Uggs: de voor- en de nadelenDe Ugg is ongetwijfeld de meeste populaire winterlaars van de afgelopen jaren. De Australische Uggboot wordt in veel ver…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 24-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.