Relaxed de feestmaand door
Voor velen is de kerstperiode een hectische periode. Er moet zoveel en kan niet anders dan in de normale week gepropt worden. Dat maakt dat voor een grote groep mensen de kerstperiode in plaats van een gezellige maand vol samenzijn, meer op een straf maand lijkt. In januari uitgeput en met een lege portemonnee terugkijken op de afgelopen kerst is niet nodig. Je moet er alleen een rechte rug voor houden … maar dat is op zich al een uitdaging.
”Moeten” we zoveel?
Met deze vraag zou je feitelijk kunnen beginnen, want van wie “moeten” we alles wat we doen. Vaak “moeten” we dit van onszelf of leggen we onszelf dit juk op, omdat de “buitenwereld” dit van ons verwacht. Wie die “buitenwereld” is, is maar een schimmig geheel, maar er ligt schijnbaar een verwachtingspatroon buiten je invloedsfeer. Het begint met de vraag of het werkelijk zo is, of dat je het zelf in het leven geroepen hebt. Je wilt naar buiten toe iets uitstralen en dat wil dus ook zeggen dat je daaraan moet blijven voldoen, wil je dit “imago” in stand houden. Een behoorlijke opgaaf.
Je kunt je hierbij de vraag stellen wat er zal gebeuren als je niet aan dat beeld voldoet en of dit je werkelijk raakt? Als je heel erg met de buitenkant van je leven bezig bent, is dit best een lastige. Maar je hebt het zelf het lastigste en dus is de vraag of het je dit wel waard is, zeer valide. Het imago?
Imago
Die imago aspecten spelen zich juist vaak in een kerstperiode af, want als je alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben, trekt dat in de periode voor de feestelijkheden natuurlijk een enorme wissel op je (en mogelijk op je omgeving). Los van kosten speelt ook het gegeven of je “alles piekfijn geregeld hebben” voor jezelf doet of voor de buitenwereld. Als je het voor jezelf doet kan je je nog afvragen, waarom je het zo perfect wilt hebben (gezien de impact), maar anders is het een consequentie van je mogelijke perfectionisme.
Als je het voor de buitenwereld doet, is de vraag of dit het waard is legitiem. Wat haal je er voor jezelf uit als je je in het zweet en de stress werkt voor de buitenwereld? Als het antwoord niets of beperkt is, zou je kunnen overwegen het een jaar gewoon eens te laten voor wat het is. Misschien dat mensen in je omgeving er wel een keer van opkijken, maar ook daar is men snel genoeg aan gewend. Echter, als mensen het van je eisen en je dus alsnog in een lastig pakket komt, geldt eerder … wat heb je met die mensen dat ze je dit laten doen en zijn het wel de mensen waar je bij wil zijn? (waarom eisen mensen dit immers van je)
”Moetjes” met kerst
Kerst bestaat voor veel mensen deels en soms geheel uit “moetjes”. Gedoe met familie en schoonfamilie is een stevige bottleneck. Maar er volledig van wegblijven als je er eigenlijk geen zin in hebt, zit er meestal niet. Het enige excuus wat er is, is dat je in die periode op vakantie bent.
Maar kerst is ook een periode van samen zijn op een ongedwongen manier. Als dat er niet in zit met de mensen waar je noodgedwongen meer “opgescheept” zit, moet je je afvragen of dit het je wel waard is (zoek voor jezelf de basis van je kerstgedachten).
We horen nogal eens dat men het verwacht en mogelijk is het goed dit eens te ontleden, want wie is “men” precies? Die zure schoonzus die altijd op je zit te fitten of die zeurderige broer die jaloers is …. tal van mogelijkheden om juist niet met die mensen de kerst door te brengen.
Zoek de oplossing
Lastig als je naar je (schoon)ouders wil gaan en je krijgt er meer bij dan je lief is. Bekijk het van alle kanten, maar pas in alle eerlijkheid in wat passend is. Als dat de ochtend is om niet met minder prettige mensen de dagen te hoeven delen, moet je dat doen. Ben er, mogelijk in gepaste termen, wel eerlijk over. (Schoonouders) overslaan is mogelijk not done, maar combineer het met de ongedwongen sfeer van vrienden of een gezin onderling. Kerst is ook acceptatie van en over elkaar en als niet iedereen dat ziet zitten, is dat een tekortkoming van die andere partij.
Ontspannen
Ongedwongen een feestelijke periode doorlopen zal je opladen voor het nieuwe jaar, in tegenstelling tot wat stress met je doet. Druk zijn is nog geen gespannen drukte, dus plan je werkzaamheden in het schema van de rest. Loop jezelf niet voorbij en neem ook in een drukke(re) periode niet meer op je vork dan je aankan. Neem bijvoorbeeld ook een moment voor jezelf. Mediteren, yoga, wat extra rondjes hardlopen of een heerlijke boswandeling … het past allemaal prima in een druk schema, en houdt het ook (geestelijk) leuk.
Eerlijkheid en samen zijn in de ongedwongen sfeer waar kerst voor staat, moet het uitgangspunt zijn. Waarom zou je het niet nastreven?