Alle vlaggen van de twaalf Nederlandse provincies
Iedereen weet wel hoe de Nederlandse vlag eruit ziet maar hoe de vlaggen van onze twaalf provincies eruit zien wordt voor veel mensen een stuk moeilijker. Meestal weet men wel hoe de vlag van hun "eigen" provincie eruit ziet maar dan houdt het al snel op. In onderstaand artikel vind u alle twaalf vlaggen met een korte uitleg op een rij.
Provincie vlaggen
Nederland heeft twaalf provincies en zijn allemaal voorzien van een eigen vlag. Veel vlaggen verwijzen naar historische gebeurtenissen en/of zijn afgeleid van het provinciewapen. De
vlaggen zijn pas na de Tweede Wereldoorlog officieel vastgesteld. Hieronder vindt u alle vlaggen, met korte uitleg en in willekeurige volgorde, op een rij.
Groningen
De vlag van de provincie Groningen is ontworpen door Jan Tuin en in het jaar 1950 vastgesteld. De vlag bestaat uit de kleuren wit,
Groningen
groen, rood en blauw. In het midden bevindt zich een witte kruis met daarop een groene kruis. Linksboven en rechtsonder zijn de hoeken rood, linksonder en rechtsboven zijn de hoeken blauw van kleur. Deze kleuren en vormen zijn afgeleid van de
vlag van stad Groningen en die van de zogenaamde historische Ommelanden. De Ommelanden is een oude naam voor gebieden die buiten de hoofdstad Groningen liggen. Provincie Groningen heeft sinds de middeleeuwen een goede handelsrelatie met de Scandinavische landen en dat is, met de kruis die centraal in de vlag verwerkt is, terug te vinden.
Drenthe
Drenthe
Drenthe had op 19 februari 1947 een primeur, het was namelijk de eerste provincie van Nederland die een eigen officiële vastgestelde vlag had. De vlag van Drenthe is wit met daarop twee rode horizontale banen (wit en rood zijn de traditionele Saksische kleuren). Tussen de rode banen staat een zwarte toren met daarnaast, aan zowel de linker als aan de rechter zijde, drie rode sterren. De toren staat symbool voor het kasteel van Coevorden en de zes rode sterren verwijzen naar de zes dingspellen (dingspel = een rechtsgebied). Het ontwerp is in handen van Gerlof Auke Bontekoe.
Friesland
Friesland
De vlag van provincie Friesland, met zijn drie witte en vier blauwe diagonale banen en met op de witte banen zeven rode pompeblêden, is misschien wel de bekendste
provincievlag van heel Nederland. Veel mensen zien de "pompeblêden" aan voor hartjes maar niets is minder waar, het zijn bladeren van de gele plomp. De gele plomp is een waterlelie en is de nationale plant van Friesland. De zeven bladeren duiden de vrije Zeven Friese Zeelanden uit de Middeleeuwen aan. De Friese vlag is anno 1927 voor het eerst officieel gebruikt maar pas in het jaar 1957 door Provinciale Staten officieel vastgesteld.
Overijssel
Overijssel
Overijssel heeft een vlag met vijf banen, aan de bovenkant en onderkant een rode baan, vervolgens twee gele banen en helemaal centraal, een blauwe golvende baan. De blauwe golvende baan staat symbool voor de rivier de IJssel. De rode en gele banen staan symbool voor de historische band met Noord-Holland en Zuid-Holland. De vlag van Overijssel werd aangenomen in het jaar 1948.
Gelderland
Gelderland
De vlag van de
provincie Gelderland bestaat uit drie horizontale banen met bovenaan een blauwe baan, in het midden een gele en onderaan een zwart gekleurde baan. De vlag is door de Provinciale Staten anno 1953 vastgesteld. De kleuren stammen af van het Gelderse wapen, hier staan een tweetal leeuwen op afgebeeld, een zwarte op een gele achtergrond en een gele leeuw op een blauwe achtergrond.
Flevoland
Flevoland
Een brede groene en een brede blauwe baan gescheiden door een smallere gele baan, die aan de hijszijde (linkerzijde) een golvende beweging maakt, is de vlag van Flevoland. De blauwe baan staat symbool voor water, de groene voor het weidelandschap en de gele baan staat voor de koolzaad- en korenvelden en de akkerbouw. In het blauwe (bovenste) gedeelte van de vlag staat links, een witte Franse lelie afgebeeld, ook wel fleur-de-lis genaamd. Deze lelie is afkomstig van het familiewapen van ir.Cornelis Lely, de plannenmaker van het Zuiderzeeproject. De vlag, die ontworpen is door het Amsterdamse bureau BRS na intensief overleg met het provinciaal bestuur, is voor het eerst gehesen anno 1986.
Noord-Holland
Noord-Holland
De vlag van de provincie Noord-Holland is opgebouwd uit de drie primaire kleuren geel, rood en blauw. De kleuren zijn verdeeld over drie horizontale banen. Deze kleuren komen uit het
wapen van Noord-Holland, rood en geel van Holland en blauw van West Friesland. In eerste instantie was de vlag rood-geel-blauw maar omdat dat erg veel leek op onze nationale driekleur, werd er voor de volgorde van geel-rood-blauw gekozen. In 1958 werd de vlag officieel aangenomen door de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.
Utrecht
Utrecht
Provincie Utrecht heeft een rood-witte vlag, waarbij de bovenste helft wit van
kleur is en de onderste helft van de vlag een rode kleur heeft. Linksboven bevindt zich een rood vierkant met een wit kruis. De vlag is samengesteld uit twee andere vlaggen, namelijk die van Aartsbisdom Utrecht (katholieke bisdom) en het Sticht Utrecht (gebied waar een abt of bisschop over regeerde). Utrecht had in de jaren dertig een vlag met drie horizontale banen in de
kleuren rood, wit en geel, deze vlag was echter niet officieel aangenomen en er werd in 1952 voor de huidige vlag gekozen.
Zuid-Holland
Zuid-Holland
De vlag van provincie Zuid-Holland is geel met daarop een rode leeuw die "naar links kijkt" en met zwart is omlijnd. Rood en geel zijn de kleuren van Holland en de leeuw is afkomstig van het traditionele wapen van Zuid-Holland. De vlag is nog vrij jong, voor 1986 had de officiële vlag drie banen: geel-rood-geel. Deze vlag moest wijken omdat men liever een vlag had met Nederlandse symbolen, in dit geval een klimmende leeuw.
Noord-Brabant
Noord-Brabant
De vlag van Noord-Brabant is rood met wit en is uit twaalf rode en twaalf witte vierkantjes opgebouwd, waarbij linksboven wordt begonnen met een rood vlak en rechtsboven wordt geëindigd met een wit vlak. Deze kleuren komen al sinds het uitroepen van het Graafschap Leuven (942 – 1794) voor in de vlaggen van Noord-Brabant. De geblokte vlag wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt maar is pas sinds 1959 officieel de vlag van Noord-Brabant. Het is dan ook de oudste provincie
vlag van Nederland.
Zeeland
Zeeland
Op de vlag van Zeeland staat het water centraal, er zijn vier blauwe en drie horizontale golvende banen te zien met in het midden, een afbeelding van het schild en de kroon van het Zeeuwse wapen. De leeuw, op het wapen, die uit de golven omhoog komt, met daaronder de tekst: "Luctor et Emergo" (“Worstel en kom boven”) is een sterk symbool. Vooral tijdens de watersnood van 1953 stond het
symool voor internationale solidariteit. lijden en strijd.
De Zeeuwse vlag is ontworpen door T.A.J.W. Schorer en in het jaar 1949 officieel door de Gedeputeerde Staten vastgesteld.
Limburg
Limburg
De vlag van
provincie Limburg heeft drie horizontale banen, bovenaan een brede witte, centraal een smallere blauwe en onderaan een brede gele baan. Aan de linkerzijde staat een rode leeuw met een kroon en een dubbele staart afgebeeld. De blauwe baan staat symbool voor de rivier de Maas. De kleuren wit, geel en blauw komen overeen met de kleuren van het provinciewapen. De vlag is door de Provinciale Staten van Limburg vastgesteld anno 1953, een deel van het ontwerp is in handen van architect Louis Maris.