Tien tips voor een geslaagde vrijgezellendag

Tien tips voor een geslaagde vrijgezellendag Als er iemand trouwt in de familie of vriendenkring, dan is het de gewoonte om een vrijgezellenfeestje te organiseren. Dat kan op een avond, maar je kunt er ook een volledige dag voor uittrekken. Het is aan de vrienden en familie om er een onvergetelijk moment van te maken en dat is niet altijd even simpel. Deze tips zouden je moeten op weg helpen. Het hoeft helemaal niet duur te zijn, maar je moet er toch wat tijd voor uittrekken om alles te organiseren. Onderschat het dus niet. Veel succes.

Spreek af met een beperkte groep

Om te beginnen kun je dit best niet alleen doen. Het is in principe wel mogelijk, maar zowel voor het bedenken als voor het effectief vastleggen kun je best wat hulp gebruiken. Hou de groep wel beperkt want hier past de uitspraak ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ niet. De besprekingen lopen een stuk moeilijker als je met een te grote groep bent. Het is wel handig om ideeën te sprokkelen bij alle deelnemers, maar overleg die dan daarna met een vijftal mensen. De rest kun je gerust ook via mail op de hoogte houden.

Maak voldoende tijd vrij

Hou er rekening mee dat een goede vrijgezellendag niet in een uurtje in elkaar zit. Daarom is het belangrijk dat je een aantal maanden voor de bewuste dag al gaat samen zitten. Zo is er voldoende tijd en hoef je je geen zorgen te maken omtrent tijdsdruk. Sommige activiteiten moeten ook ruim van op voorhand vastgelegd worden. Het zou jammer zijn dat je iets in gedachten had niet kan doorgaan door het een te laat aanvragen.

Bepaal het aantal deelnemers

Het is belangrijk om te weten hoeveel mensen effectief deelnemen aan de vrijgezellendag. Je weet dit best al voor je dingen begint te plannen. Dit kan de opdrachten en activiteiten zeker mee bepalen. Bespreek dit dus eerst met de persoon die gaat trouwen. Wie wensen zij dat op hun vrijgezellendag uitgenodigd wordt? Verzamel e-mailadressen of telefoonnummers en contacteer deze groep. Sommige activiteiten kun je beter met meerdere personen doen, andere zijn geschikter voor een beperkte groep. Het aantal deelnemers is ook belangrijk voor het vervoer dat voorzien wordt. Zo kun je eventueel een busje huren voor een kleine groep, maar ben je met wat meer (en wil je toch samen reizen) dan is het misschien idealer om je met de trein te verplaatsen.

Begin met een woordspin

Op een vrijgezellendag is het belangrijk dat er één iemand centraal staat en dat is uiteraard de persoon die binnenkort in het huwelijksbootje stapt. Het is dan ook de bedoeling dat alle activiteiten een link hebben met die persoon. Een woordspin maken kan daarom een handig hulpmiddel zijn. Denk daarbij vooral aan zijn/haar hobby's, job, lievelingseten, karakter, anekdotes, dingen die je samen beleefde,... Kortom dingen die zo typerend zijn voor hem of haar. Van daaruit kun je dan activiteiten en opdrachten bedenken. Heb je hier niet genoeg inspiratie binnen de beperkte groep, dan kun je hier gebruik maken van de anderen die zich opgaven om mee te gaan of ga gerust te rade bij ouders, broers, zussen, schoonzussen,... Soms kom je daar nog iets te weten wat ook van pas kan komen.

Zorg voor gepaste kledij voor de vrijgezel

De kledij die voorzien wordt kan ook gelinkt worden met die woordspin. Denk dan vooral weer aan hobby's, werk,... Je kunt daar zo ver in gaan of je zelf wilt. Probeer er wel voor te zorgen dat het een leuke en aangename dag wordt voor de vrijgezel want sommige pakken zijn echt moeilijk draagbaar. Pols vooraf ook eens wat hij/zij ziet zitten. Sommigen vinden het helemaal niet erg om een hele dag in een carnavalspak te lopen, anderen hebben de kledij liefst wat subtieler. Misschien is het ook aangeraden om de rest van de groep ook aan te kleden. Dat kan bijvoorbeeld in hetzelfde thema als de vrijgezel of juist het tegenovergestelde. Weet je geen thema te verzinnen, dan is het altijd leuk om dezelfde T-shirts (met eventuele bedrukking) te dragen. Dat hoeft daarom helemaal niet duur te zijn. In sommige winkelketens vind je T-shirts voor een paar euro en die bedrukking kan je zelf maken. Hoe doe je dat? Je maakt iets op de computer en print dat op speciaal papier. Dat papier kan je dan achteraf op de T-shirts strijken. Eenvoudig, maar heel mooi. Zo ben je als groep ook onmiddellijk herkenbaar. Een pruik voor iedereen is hier ook een mogelijkheid.

Voorzie niet enkel opdrachten voor de toekomstige echtgenoot/echtgenote

Het is altijd heel leuk als de vrijgezel een paar opdrachten moet uitvoeren, maar zorg er ook voor dat er genoeg actie is voor de andere mensen. Anders wordt het maar een saaie bedoening. Ook hier kun je weer heel uiteenlopend te werk gaan. Sommige vrijgezellen houden helemaal niet van taken, maar dan zijn er andere alternatieven. Iedereen kent de verkoopopdracht wel, maar die hoeft er niet altijd bij te zitten. Je kunt de opdrachten ook weer binnen een thema kaderen.
Voorbeelden van leuke opdrachten
 • Tips voor een goed huwelijk verzamelen: voorzie een boekje en laat de vrijgezel naar raad vragen. De tips kunnen dan in dat boek genoteerd worden en dan heb je onmiddellijk een raadgever als het in het huwelijk net iets minder gaat. Uiteraard kan je dat boek versieren met de namen van het koppel,...
 • Wie is de man/vrouw van...? Hierbij gaat de vrijgezel rond met een aantal foto's. Tussen die foto's zitten heel wat toekomstige mannen of vrouwen, maar slechts één is de toekomstige van onze vrijgezel. Het is de bedoeling dat de omstanders de juiste aanstaande eruit kiezen. Sommige doen dit voor een klein geldbedrag, maar wil je geen geld vragen dan kun je opteren voor het geven van een kleine beloning na een goeie gok
 • Schrijf een liefdesgezicht voor je toekomstige man of vrouw. Dat kan dan achteraf nog gebruikt worden. Ofwel opteer je ervoor dat je het gedicht op het einde van de dag laat voorlezen, ofwel gebruik je dit op het huwelijk zelf.
 • ...

Vul het programma voldoende, maar overdrijf niet

Je hoeft niet enkel opdrachten voor de vrijgezel te voorzien, maar voorzie ook activiteiten voor de hele groep en liefst op verschillende locaties. Grijp hiervoor terug naar je woordspin. Wat past er bij jouw vrijgezel? Doet hij/zij liever iets actiefs of houdt hij/zij het liever rustig? Plan de dag volledig zodat er geen dode momenten vallen. Voorzie ook hier en daar wat tijd om iets te eten en te drinken.
Voorbeelden van leuke activiteiten
 • Samen een vlot bouwen en dan een stukje varen met dat vlot
 • Iemand een cocktaildemonstratie laten geven
 • Een spel spelen (bv. uit de jeugdbeweging) of samen sporten (voetbal, honkbal, hockey,...)
 • Initiatie paaldansen volgen
 • Samen naar de kermis gaan
 • Fotoshoot gaan doen (hoeft niet duur te zijn want iedereen hoeft maar een stukje te betalen)
 • Gaan karten, paintballen,...
 • Fietstocht maken
 • Samen koken
 • ...

Zorg voor aangepast vervoer en voorzie een (nuchtere) chauffeur

Het is altijd leuk als de groep zich samen kan verplaatsen. Daarom is het altijd leuk om een busje of - wie het wat exclusiever wil - een limousine te huren. Zijn die echter te klein dan zij de trein of de tram ook een optie. Is een gezamenlijk vervoer niet aan de orde, dan zorg je voor een wat specialer transportmiddel voor de vrijgezel. Zo kun je een bestelwagen gebruiken en die dan helemaal versieren met hartjes, foto's van het koppel, de namen van het duo, ballonnen,... Of misschien is de fiets ook nog een leuk - en milieuvriendelijker - alternatief. Het is dan ook leuk om aan de tweewieler een touw met blikjes en een gigantische toeter te bevestigen. Spreek voordien ook af wie de vrijgezel veilig naar huis brengt!

Bewaar de drank voor later

Deze tip kan ervoor zorgen dat je dag een succes wordt. Er kruipt heel wat tijd in de voorbereiding en dan is het jammer dat alles in het water valt door overdadig alcoholgebruik. Uiteraard mag er iets gedronken worden, maar hou dat voor 's avonds. De meeste activiteiten zijn dan achter de rug en dan loop je minder het risico dat er deelnemers vroegtijdig moeten afhaken.

Neem voldoende foto’s

Bespreek vooraf wie (allemaal) foto's zal nemen. De dag passeert voor iedereen - en zeker in het geval van de vrijgezel - razendsnel en dan is het leuk om achteraf nog alles eens her te beleven via foto's. Het is ook leuk om de foto's te bundelen in een album en dit dan als cadeau op de trouw te geven. Zo hebben ze meteen een heel mooi aandenken.

Ik wens jullie alvast heel veel succes met de voorbereidingen en geniet samen van het vrijgezellenfeest!
© 2011 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Allereerst gefeliciteerd, u organiseert immers geen vrijgezellenfeest als niemand van uw vrienden of familieleden gaat t…
Stripper op een vrijgezellenfeestStripper op een vrijgezellenfeestWaar moet je op letten als je een stripper in wilt huren voor een vrijgezellenfeest? Met de hype rond de stripperfilm Ma…
Strategie, missie, visie en doelenDe begrippen strategie, missie en visie worden geregeld door elkaar gehaald. De missie is de opdracht, de bestaansreden…
Hoe maak je een activiteitenschema/schema van Van Gelder?Hoe maak je een activiteitenschema/schema van Van Gelder?Een activiteitenschema, ook wel een schema van Van Gelder genoemd is iets wat iedere SPW' er en Activiteitenbegeleider m…

Het verband tussen ons uiterlijk en innerlijkHet verband tussen ons uiterlijk en innerlijkVaak nemen wij - of we het willen of niet - iemands uiterlijk mee in onze beoordeling van die persoon. Je zou zeggen dat…
Mode in de jaren '90De mode van de jaren ’90 ligt al een tijdje achter ons, maar wat hield dat dan in? Welke kleding was toen populair en wa…
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 07-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.