Moord; moordenaars gedragen zich onopvallend

Moord; er is bijna geen ergere misdaad om te begaan en er is bijna niet ergers om mee te maken dan wanneer een geliefde vermoord wordt. Toch gaan steeds meer mensen op zoek naar ‘de perfecte moord’. Waarom? Omdat het steeds makkelijker wordt om een moord te plegen. In dit artikel lees je meer feiten over moord en over de moordenaars. Pleegden zij de perfecte moord?

“De moord werd gepleegd door de buurman”

Deze stelling klinkt heel vreemd, maar is daarmee niet minder waar. Met de buurman hebben we het dan ook lang niet altijd letterlijk over de man die naast je woont, maar vooral over de man die erg gewoontjes is, net als de buurman. Er wordt dan ook wel eens gesproken over ‘The boy/girl nextdoor’. Wanneer er op het nieuws komt dat er een moord is gepleegd, dan wordt er meer dan eens gevraagd naar reacties van mensen uit de straat of hetzelfde (kleine) dorp. Deze reacties klinken vrijwel altijd als volgt: “Ik had het nooit van hem verwacht. Hij leek zo’n gewone man. Het was een charmante man, met vrouw en kinderen en een goede baan hier om de hoek”. Dit bewijst dat de moord vaak wordt gepleegd door de welbekende ‘buurman’. Een moordenaar zal zich dan ook altijd zo min mogelijk opvallend kleden of gedragen. We zien hem vaak in een gewone spijkerbroek en shirt of een zakelijk pak, hij heeft een gewoon kapsel en gedraagt zich als een nette en vriendelijke man. Hier heeft de moordenaar een reden voor. Wij laten je dit graag zien door het volgende voorbeeld:

Stel, je staat in een winkel waar nog wat andere mensen aanwezig zijn, buiten het personeel om. Er staat een zwangere vrouw links van je naar een broek te zoeken, een pad verder op loopt een moeder met een kinderwagen en een klein kind aan de hand. Bij de kassa zie je een man in pak staan die zijn creditcard uit zijn borstzak haalt en vooraan in de winkel, enkele paden van je verwijderd, loopt een jonge knul, een jaar of 15, met een gigantische hanenkam in drie verschillende kleuren, een versleten, lange, zwarte, lederen jas en donkere legerschoenen met witte veters. Hij kijkt duister om zich heen. Bij toeval tref je al deze mensen bij de deur wanneer je de winkel verlaat en het alarm gaat af. Er is iets gestolen. Wie verdenk jij? Precies! De jongen van 15, de meest opvallende persoon. Echter, in werkelijkheid zou het evengoed de man in pak of bijvoorbeeld de zwangere dame geweest kunnen zijn. Echter, daar kun je geen details over geven wanneer ze uit het zicht zijn. Je weet de gezichtsuitdrukking niet meer, de kleding die zij droegen of zij sieraden droegen. Van de 15-jarige jongen weet je alles; zijn kleur(en) haar, de hele rits oorbellen in zijn rechteroor, de donkere randen om zijn ogen, de lange zwarte jas en de opvallende schoenen. Deze jongen is onschuldig. De vrouw met de kinderwagen en het kleine kind aan de hand heeft een shirt voor haar kind in de verzorgingstas tussen de luiers gestopt. Verrast?

Met dit voorbeeld laten we je zien dat een misdaad vaak wordt gepleegd door de meest onopvallende personen, ook moord. In 2010 werd er een 14-jarige jongen gearresteerd in Mexico, op verdenking van moord. Niet van één, maar van wel vier moorden. De jongen leek niets bijzonders; een mooie bos met donkere krullen op zijn hoofd, een goede spijkerbroek, vlot shirt en sportschoenen. Een vriendelijke uitstraling, altijd een lach op zijn gezicht. We hebben het over Edgar Jimenez Lugo, de jongen die op zijn veertiende al drie jaar lang werkte voor een Mexicaans drugskartel en vier mensen executeerde onder invloed van marihuana. Deze jongen pleegde dan ook niet de perfecte moord, of eigenlijk moorden. Hij werd gearresteerd en schuldig bevonden.

Ted Bundy, zijn idee van de perfecte moord

Nog zo’n onopvallende verschijning, Ted Bundy. Wie eens een foto van hem heeft gezien, heeft waarschijnlijk ook gezien dat het een doodgewone en zelfs zeer charmante man was. Hij overleed in 1989. Men heeft nooit een precies aantal moorden vast kunnen stellen die hij op zijn naam heeft staan. Wel staat vast dat het om minimaal dertig vrouwen gaat. Hoe hij dit deed? Hij speelde in op de behulpzaamheid van de vrouwen. Zo deed hij er alles aan om het vertrouwen van de vrouwen te winnen door zich kwetsbaar op te stellen. Hij stak zijn arm in het gips en reed met zijn zeilbootje naar het strand op de meest drukke stranddagen. Veel mensen gaven hem een kick en de vrouwen het idee dat zij toch niet alleen waren. Ted Bundy stelde zich netjes voor aan zijn slachtoffer en vroeg haar hulp om het bootje van de trailer te halen. Geen enkele vrouw die zo’n hulpeloze man weigerde hem een handje te helpen. Hij nam de vrouw mee naar een afgelegen parkeerplaats, waar geen zeilbootje te bekennen was. Hier haalde hij zijn arm uit het gips en ontvoerde de vrouw in zijn auto, een Volkswagen Kever, waarna hij elders de moord pleegde. Ted presteerde het zelfs om deze truc tweemaal op dezelfde dag uit te halen. Op deze dag liet hij de eerste vrouw toekijken hoe hij de tweede vrouw eerst vermoordde. Zij was de volgende..

Jack the Ripper, een moordenaar op zoek naar roem

Wie kent hem niet; Jack the Ripper? Aan het einde van de negentiende eeuw raakte hij gespecialiseerd in het vermoorden van (voornamelijk) prostituees. Hij zorgde ervoor dat zijn slachtoffers een snelle dood stierven, door hen de keel door te snijden. De moord zelf leek dan ook niet hetgeen waar hij zoveel plezier uit haalde. Hij was langer met het lichaam bezig na de moord dan ervoor of tijdens de moord. Hij verminkte de lichamen, vooral ook het gezicht, en stal altijd iets uit het lichaam. Zo verwijderde hij met regelmaat het hart of de baarmoeder. Er waren ontzettend veel mensen die walgden van zijn daden, maar ook behoorlijk wat personen die de moorden maar al te graag op hun naam wilden hebben. De politie ontving dan ook tal van brieven van mensen die zich voordeden als de moordenaar. De meest vreemde beweringen en namen kwamen voorbij. Tot er een brief aankwam die ondertekend was door Jack the Ripper. De politie wist direct dat dit de echte moordenaar was, maar had geen idee wie het werkelijk was. De brief werd zelfs gepubliceerd, om het publiek te vragen of zij meer konden vertellen over de persoon aan de hand van het handschrift. Helaas kwamen hier geen goede aanwijzingen uit voort. Nog altijd is niet bekend hoeveel vrouwen Jack the Ripper uiteindelijk heeft omgebracht. Het vermoeden ligt tussen de vijf en elf vrouwen, maar Jack the Ripper zelf heeft hier nooit duidelijkheid over gegeven. Deze vijf tot elf moorden werden gepleegd tussen 1888 en 1891. Hij heeft wel de roem bereikt die hij wilde. Meer dan een eeuw later weten we nog steeds wie Jack the Ripper is.

Drie moorden

Als iemand een moord wil gaan plegen, om welke reden dan ook, dan wordt deze heel creatief met mogelijke moordwapens. De moord wordt dan ook lang niet altijd op de ‘ouderwetse’ manier gepleegd, met een mes, de handen of een pistool. Wij geven u drie voorbeelden van moorden met creatieve moordwapens. Alle drie de daders waren van mening dat zij de perfecte moord zouden plegen. Echter, het liep anders af. Onervaren en ondoordacht als zij waren maakten zij de stomste fouten die hen uiteindelijk ten val deden komen.

Moord 1; De moord met de traditionele brandblusser

Een brandblusser is niet bepaald het eerste moordwapen waar je aan denkt als je een moord wilt plegen. Toch, als je niets anders voor handen hebt om de moord uit te voeren, dan kan het toch uitstekend dienst doen als moordwapen. Dat moet de Amerikaanse jongen die zijn vriendin uit woede ook hebben gedacht. In 2008 had hij een intieme relatie met Angie Zapata, een leuke en lieve meid. Echter, toen zij hem opbiechtte dat zij als jongen ter wereld kwam. Na veel operaties en medicijnen veranderde zij van een ongelukkige jongen naar een gelukkige vrouw. Haar vriendje was hier echter wat minder gelukkig mee. Hij sloeg op haar in met zijn handen en probeerde haar te verwonden door haar te schoppen. Dit gaf niet het gewenste resultaat, waardoor hij besloot een moordwapen te grijpen. Het eerste voor handen; de brandblusser. Hij sloeg haar letterlijk de hersenen in. Na de moord stapte hij in zijn auto en reed op het gemak naar het huis van de vrouw die hij zojuist had vermoord. Bij toeval werd hij onderweg gestopt door de politie voor een controle. In zijn achterklep vonden zij de bebloede brandblusser met tal van zijn verse vingerafdrukken.

Moord 2; De moord met broodsmeersel

Boter. Heerlijk voor op brood, op beschuit, een cracker en tal van andere etenswaar. Het is dan ook bedoeld om op te eten. Dit dacht een vrouw uit Sicilië ook toen zij de moord op haar ex-man bedacht. Boter is niet alleen goed smeerbaar, maar ook erg dicht aan substantie. De vrouw besloot de moord, die ideaal leek, te plegen met haar nieuwe levenspartner. Samen duwden zij een hele homp boter in de luchtpijp van het slachtoffer. Het werkte, de moord was snel gepleegd. De boter weer uit de luchtpijp halen was alleen geen optie. Dit bleek onmogelijk. Echter, het stel was in de veronderstelling dat de boter wel gesmolten zou zijn tegen de tijd dat de lijkschouwing uitgevoerd zou worden. Hier hadden zij ook gelijk in. Zij hadden alleen geen rekening gehouden met de vakkundigheid van de hoogopgeleide lijkschouwer. Hij vond met het doorspoelen van de luchtpijp nog wat resten van ‘het moordwapen’.

Moord 3; De moord met het touwtje

Joseph Weldon Brown had een liefde voor schoenen, met name damesschoenen van maat 42. Nee, hij droeg ze niet, maar gebruikte uitsluitend de veters van de damesschoenen maat 42. Hij zocht in de donkere uurtjes vrouwelijke lifters en prostituees die hij meenam in zijn wagen. Ergens onderweg, op afgelegen plaatsen, pakte hij zijn veter en wurgde de slachtoffers ermee. De perfecte moord? Nee, ook niet, maar wel voor langere tijd. Hij presteerde het om dertien vrouwen op deze manier om te brengen voordat de politie hem in de kraag greep. Hij was in de auto van zijn laatste slachtoffer gestapt om een dutje te doen. De politie trof hem al dromend aan op de achterbank.

Nog wat interessante moord feitjes. Wist jij dat..

…je ongeveer een kans van 1 : 100.000 hebt dat jij door moord om het leven komt?
…ruim de helft van de moordenaars de moord bekend wanneer zij worden verhoord?
…de politie bij 75% van alle moordzaken op dezelfde dag al het lichaam vindt?
…het bij 5% van alle moorden langer dan 10 dagen duurt voordat het lichaam gevonden wordt?
…in 70% van alle moordzaken de moordenaar een bekende van het slachtoffer is?
© 2011 - 2020 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De moord op Bobby KennedyDe moord op Bobby KennedyIn 1968 werd Bobby Kennedy vermoord. Zijn dood werd vanaf het begin af aan door mysteries omgeven, net als de eerdere do…
Moord op Nicole Simpson. Kan bloed de misdaad oplossen?Was de verdachte op het tijdstip van de moord bij het slachtoffer aanwezig? Kan dit uit het bloed op de plaats van de mo…
Moordenaars in NederlandHet is iets waar we allemaal bang voor zijn: de dreiging van een moordenaar. Wat is er bekend over moordenaars in Nederl…
De verschillende soorten moordenaarsDe verschillende soorten moordenaarsEen moordenaar is iemand die een ander opzettelijk om het leven brengt. Vaak wordt dit gedaan met voorbedacht rade. Het…

De ravage op Pukkelpop 2011: vele doden en gewondenDe ravage op Pukkelpop 2011: vele doden en gewondenPukkelpop is een Belgisch muziekfestival dat jaarlijks bijna 120.000 bezoekers telt. Tijdens de editie van 2011 kwam er…
Invloed van een 'late liefde' op de portemonneeNiet alleen wat cupido-aangelegenheden betreft ook het roeren van de portemonnee maakt dat een 'late liefde' heel anders…
Bronnen en referenties
  • Quest
  • Tekstenbureau Marnic Communicatie
  • Sem4U

Reageer op het artikel "Moord; moordenaars gedragen zich onopvallend"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 17-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!