Thuis een geweldig feest organiseren

Wil je thuis een feest houden, bijvoorbeeld ter ere van je verjaardag, en hier een daverend succes van maken? Dit artikel gaat in op verschillende aspecten waar je aan moet denken om van jouw feestje iets heel bijzonders te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Waar moet je allemaal aan denken?

Gastenlijst

Nodig je zoveel mogelijk mensen uit of alleen mensen die elkaar kennen? Over het algemeen kan een gemixt gezelschap heel gezellig en verfrissend zijn, maar vaak ontstaat er groepjesvorming. Uiteindelijk praten de verschillende vriendengroepjes soms helemaal niet met elkaar. Maak van tevoren een inschatting van de mate waarin mensen contact zullen zoeken met elkaar.
Heel belangrijk is ook de rol van de gastvrouw/gastheer tijdens het feestje. Je zou mensen met elkaar in contact kunnen brengen of ze aan elkaar voorstellen. Mensen hebben soms net even een zetje nodig. Ook de manier waarop je je feestruimte inricht is van invloed; als mensen naast elkaar zitten beginnen ze al gauw een praatje.

Uitnodigingen

Je kunt je gasten simpel een smsje sturen met 'dan en dan hou ik een feestje, laat ff weten of je komt', maar je kunt ook een originelere manier kiezen. Een mail met een originele bijlage spreekt vaak al meer aan, maar een persoonlijk kaartje maakt nog meer indruk. Als je een thema kiest kun je met de kaart beginnen om mensen nieuwsgierig te maken.

Thema of dresscode

Een thema kan letterlijk inhouden dat je je feestje compleet in jaren 60 stijl houdt. Je kunt hier dan de hele avond op aan passen. Een risico is dat het compleet kan mislukken wanneer de helft van de gasten zich toch niet aan het thema houdt. Bij een thema kan je ook denken aan een kleur die je steeds terug laat komen, bijvoorbeeld in je uitnodiging, in je decoraties en in je drankjes. Een dresscode kan heel leuk werken, bijvoorbeeld als je een zomers feestje geeft en mensen allemaal in het wit komen.

Muziek

Muziek maakt of breekt een feestje. Wie kent niet de lege dansvloeren bij een bruiloft als de muziek de gasten totaal niet aanspreekt? Of de doodse stilte op een verjaardag wanneer de gastheer vergeten is muziek aan te zetten? Of juist harde dancebeats zodat geen gesprek meer mogelijk is. Kies in het begin van het feestje voor rustige muziek, eventueel passend bij een gekozen thema. Als de stemming er meer in komt kan de muziek eventueel wat luider en sneller. Als dit past op je feestje beginnen de gasten misschien wel te dansen. Mocht dit echt je bedoeling zijn, kun je ook wat mensen vragen om te beginnen met dansen. Vaak volgt de rest dan vanzelf. Denk van te voren goed na over welke muziek gedraaid gaat worden en leg dit klaar.

Inrichten van de ruimte

Ook wanneer je het feestje 'gewoon' thuis houdt kun je deze ruimte aanpassen. Je kunt er voor kiezen tafels aan de kant te schuiven, zodat er een open ruimte ontstaat. Bij kleinere gezelschappen kan de welbekende cirkel van stoelen heel gezellig zijn. Mensen vinden het vaak ook prettig om te kunnen zitten. Wanneer er te weinig ruimte is, kunnen statafels een uitkomst zijn. Echter, wanneer dit betekent dat de gasten de hele avond moeten staan, zal dit vaak niet gewaardeerd worden. Zorg dan voor verschillende hoekjes waar mensen toch even kunnen zitten of zich terug kunnen trekken. Denk ook aan een zitje buiten, voor de rokers of mensen die even een luchtje willen scheppen. Een vuurpot kan hier veel sfeer geven.
Belangrijk om te weten is dat mensen vaak rondhangen op de plaats waar ze drankjes kunnen inschenken. In de keuken is het vaak gezellig druk. De gezelligste feestjes zijn vaak die waar mensen niet steeds op 1 plaats blijven zitten of staan.
Binnenshuis is de belichting belangrijk. Mensen houden van gedimd licht bij een feestje, zodat ze er op hun best uitzien en er een gezellige sfeer ontstaat. Decoratie is ook een belangrijk item. Dit kan al alleen een vaasje met een bloem op verschillende plaatsen zijn of een geurkaarsje op het toilet. Wanneer je werkt met een thema kun je je fantasie natuurlijk helemaal laten gaan. Het is dan echt een must om je huis te decoreren in dit thema!

Hapjes en drankjes

Hapjes en drankjes zijn zeer belangrijk op een feestje. Zorg dat je genoeg en verschillende soorten fris en alcohol hebt. Een leuk idee is om cocktails te maken, maak bijvoorbeeld een welkomstcocktail. Je kunt proberen wat meer originele hapjes dan de standaard 'augurk in boterhamworst' of 'blokjes kaas met komkommer' te maken. Aan de andere kant zijn deze hapjes vaak wel een succes en worden 'aparte' hapjes weer minder gegeten. Chips en nootjes zijn altijd goed. Kijk ook naar je presentatie en gebruik mooie schalen. Hapjes hoef je -in tegenstelling tot drankjes- niet eindeloos aan te vullen. Wel is het vaak een welkome afwisseling om aan het einde van een feestje nog een warm hapje zoals minisaucijzenbroodjes of een sandwich te serveren.

Zorg voor een 'legende'

Tot slot nog een 'gouden' tip. Als je terugdenkt aan feestjes zijn er vaak een aantal mensen die altijd gezellige en leuke feestjes organiseren. Van te voren weet je al dat het leuk gaat worden. Hoe kan het dat zij zo'n succes hebben met hun feestjes?
In veel gevallen komt dat doordat er altijd iets bekends terugkomt op deze verjaardagen. Bij de ene persoon kan dit zijn dat de avond altijd eindigt rond een gezellige vuurkorf in de tuin, bij de ander karaoke zingen in de late uurtjes, bij een volgende weet je dat zij altijd iets bijzonders maakt van de hapjes. Zorg dat jouw feestjes ook zoiets kenmerkends krijgen; zorg voor een 'legende'!
© 2011 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestje of partijtje kan een lastige zaak zijn. Het vergt vaak veel denk en regelwerk. All…
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
House-Warming Party: Een feest ter ere van je nieuwe woningHet organiseren van een housewarming is een relatief modern verschijnsel, over gewaaid uit Amerika. In "vroeger" tijden…
Party thuis organiseren, hoe pak je dat aan?Party thuis organiseren, hoe pak je dat aan?Thuis een party organiseren is weer helemaal in. Misschien waren we het moe om massaal te hossen in een discotheek, die…

Levend begraven wordenPer ongeluk werden in het verleden - gedreven door angst voor besmetting - personen levend begraven. Dat overkwam zowel…
De sloopfiets, onderdelen voor fietsendievenFietsendieven stelen soms enkel een voorwiel. Als een andere fiets alleen aan het voorwiel is vastgemaakt kunnen ze met…
Margreet (26 artikelen)
Laatste update: 08-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.