Party thuis organiseren, hoe pak je dat aan?

Party thuis organiseren, hoe pak je dat aan? Thuis een party organiseren is weer helemaal in. Misschien waren we het moe om massaal te hossen in een discotheek, die we toch al kenden. Of om te eten in een restaurant waar je toch altijd bij een ander op visite bent. Daarom geven we de party tegenwoordig weer thuis, maar we vieren het wel groots. Een dj huren, een cocktailbar, of een rookmachine. Discoverlichting hoort erbij, en natuurlijk zelfgemaakte cocktails en lekkere hapjes.

Muziek of Dj inhuren

Muziek is een essentieel onderdeel van een party. Zorg voor voldoende afwisseling en zorg dat mensen elkaar nog kunnen verstaan. Je kunt overwegen om de muziek pas hard te zetten als mensen gaan dansen, zolang er gepraat wordt is te harde muziek erg vermoeiend, ook voor jonge mensen. Het is gewoon leuker om elkaar te kunnen verstaan in plaats van te moeten liplezen. Als je feest geen themafeest is, kies dan voor vele soorten muziek, van jazz tot hiphop en van klassiek tot rock. Ook is het lekker om na een paar drukke nummers, even een lekker rustig nummer op te zetten. Een dj inhuren is natuurlijk ook een optie, dan heb je er zelf geen omkijken meer naar.

Party, zaal huren of thuis

Een party thuis vieren is ideaal. Thuis is echter wel een ruim begrip. Je kunt letterlijk in je eigen huis een party organiseren, met name als je een groot huis hebt met minimaal een grote ruime kamer tot je beschikking, is dit perfect. Ook huizen met meerdere kleine kamers zijn geschikt voor het geven van een feest. Als je huis om wat voor reden dan ook niet geschikt is voor het geven van een party, zoek dan naar andere oplossingen, maar probeer een ruimte te zoeken waar je het persoonlijk kunt houden. Afhankelijk van de ruimte waarin je het feest gaat geven, bepaal je hoeveel mensen je kunt uitnodigen. Als het te druk is wordt het snel benauwd. Kijk of je voor rokers een aparte kamer kunt reserveren, waar voldoende asbakken staan, en zorg voor voldoende ventilatie. Als je een tuin hebt, overweeg dan om rokers toe te staan in de tuin te roken. Met koud weer is dit niet ideaal, maar in de zomer is dit geen probleem. De tuin of een balkon bij het feest betrekken is overigens altijd een goed idee als de temperatuur het toelaat. Je kunt op het balkon bijvoorbeeld enkele stoelen neerzetten en een tafeltje met een grote asbak, zodat rokers daar even rustig kunnen roken.

Party organiseren, de uitnodiging

De uitnodiging staat bovenaan je lijst. Maak eerst een lijst met personen die je wilt uitnodigen. Mogen mensen iemand meenemen, reken dan het dubbele aantal bezoekers per uitgenodigde persoon. Als je feest een thema heeft, bijvoorbeeld een oudejaarsparty, zorg dan dat je uitnodiging al aansluit bij de sfeer van je feest. Misschien kun je iets meesturen wat te maken heeft met het thema van je feest, bijvoorbeeld:
 • Griezelfeest – plastic spin in de uitnodiging meesturen
 • Algemene party – lichtgevende armband met de uitnodiging meesturen
 • Western party – verbrandde randjes aan de uitnodiging
 • Nieuwjaarsparty – sterretje met de uitnodiging meesturen
 • Verjaardagsfeest – ballon of confetti met de uitnodiging meesturen
Waar het om gaat is dat de uitnodiging aansluit bij het doel van het feest. Je kunt het net zo apart maken als je zelf wilt. Dat geldt voor het thema als voor de uitnodiging. De uitnodigingen verzend je per gewone post. Bepaal met zorg de datum en de tijden waarop het feest begint en eindigt. Als je het laat wilt maken, kies dan voor een vrijdag of zaterdag.

Party, hapjes en drankjes

Op een party horen hapjes en drankjes thuis. Zorg naast hapjes en drankjes altijd voor voldoende schoon water in kannen of flessen, zodat mensen hun dorst kunnen lessen met gezond water. Vooral als er alcohol gedronken wordt kan water net het verschil maken tussen een kater en geen kater achteraf. Ook krijgen mensen vaak dorst van zoutjes en dergelijke. Als er altijd schoon water op de tafels staan, klaar om in te schenken, zul je zien dat mensen er graag gebruik van maken. Frisdrank en sapjes worden natuurlijk ook gedronken en geschonken, maar lessen door hoog suikergehalte lang niet zo goed de dorst als water.

Party planning

 • Maak een boodschappenlijst en doe de boodschappen een dag van tevoren
 • Zorg dat de ruimte waar het feest gehouden wordt, schoon is,
 • Zorg voor een schone wc en dat er voldoende wc papier is
 • Verzamel bijtijds stoelen, bordjes, messen, vorken, lepels, glazen, enzovoorts
 • Wordt er gedanst, zorg dan dat de ruimte vrij is om te dansen
 • Zet de tafel waarop de hapjes komen te staan, op een plek waar iedereen gemakkelijk bij kan, maar zorg dat de tafel niet in de weg staat
 • Als je livemuziek betalen kunt, huur dan een zanger of zangeres in. Dit is natuurlijk net dat extra wat je op een party gebruiken kunt. Je kunt ook kiezen voor een goochelaar, een paar breakdansers of een buikdanseres om het feest iets heel bijzonders te geven.
 • Zorg dat er voldoende gebeurd op je party. Wissel de gebeurtenissen af, dus bijvoorbeeld eerst een glas champagne met een toastje kaviaar, dan de borrel, dan een koud buffet, dan een buikdanseres, dan een lesje streetdance van een ervaren coach, dan een open podium, dan dansen tot diep in de nacht…De afwisseling in de planning zorgt ervoor dat gasten blijven, ze zijn namelijk benieuwd naar de volgende gebeurtenis die op de agenda staat.

Buffet

Een belangrijk onderdeel van een goede party is het eten. Feesten is onherroepelijk verbonden aan eten en drinken, muziek en dans. Die vier dingen moeten goed geregeld zijn. Plan van te voren de hapjes die je wilt gaan serveren en zorg voor voldoende koks in de keuken die een handje kunnen helpen.
De meeste gasten vinden het ook heerlijk als er zo nu en dan een schaal met hapjes langskomt, bijvoorbeeld gevulde eieren, hete hapjes, toastjes, Franse kaas en gefrituurde hapjes.

Verlichting

Verlichting op een party is een essentieel onderdeel van een feest. Het moet vooral niet te veel licht zijn op een feest. Het moet natuurlijk ook niet te donker zijn. Veiligheid staat voorop, dus pas wel op met kaarsen. Fel licht is ontluisterend en een echte sfeerbreker. De ouderwetse discolamp is nog steeds erg hip en zorgt voor veel sfeer. Ook roze en rode lampen doen het goed. Vermijd koude kleuren zoals geel, blauw en groen. Dergelijke kleuren geven mensen een ongezond uiterlijk. Voor een griezelfeest zijn die kleuren dus uitermate geschikt, maar niet voor andere party’s.

Kleding

Als er kledingvoorschriften zijn voor je party, zet dit dan in de uitnodiging. Maak het niet te moeilijk, tenzij het een officiële party is.

Drank

Als er alcohol gedronken wordt zorg dan voor voldoende bier, wijn en rosé. Sommige mensen drinken liever sterke drank, dat wordt vaak gemixt met cola of andere frisdranken. Zorg ook voor voldoende frisdrank, sapjes en zoals al eerder gemeld: flessen met water.

Sterke drank

Wil je sterke drank serveren? Denk dan ook eens aan het serveren van een vrolijke cocktail.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sweet Sixteen Birthday PartyIn de Verenigde Staten vieren jongeren (meestal meisjes) van welgestelde ouders vaak zeer uitbundig dat ze zestien jaar…
House-Warming Party: Een feest ter ere van je nieuwe woningHet organiseren van een housewarming is een relatief modern verschijnsel, over gewaaid uit Amerika. In "vroeger" tijden…
Het organiseren van een Housewarming PartyHet organiseren van een Housewarming PartyZo, de verbouwing of verhuizing zit er eindelijk op! Alles is helemaal klaar in je woning. Vaak tijd om feestje te geven…
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…

Steeds poep tussen de billen ondanks dagelijkse doucheSteeds poep tussen de billen ondanks dagelijkse doucheWat is het nut om te douchen, om korte tijd daarna je behoefte te doen, en vervolgens de hele dag met stinkende poeprest…
Grenzen bij professioneel handelenBij professioneel handelen worden de grenzen bepaald door de wet, instellingsregels, je beroepsgroep en je persoonlijke…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.