Greenpeace informatie

Greenpeace is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor milieuproblemen. Ze probeert oplossingen voor deze problemen te vinden en ze meer onder de aandacht van de politiek en het publiek te brengen. Met welke activiteiten houdt Greenpeace zich momenteel bezig? Hoe komt ze aan geld? Is ze ooit in een schandaal verwikkeld geweest en welke successen heeft ze behaald?

Actueel Greenpeace

Nieuwsartikel - 18 mei, 2011
‘Aan vijf weken campagnevoeren in Japan komt voor mij een einde. Het is lastig alles hier achter te laten. Er is nog veel werk te doen en Greenpeace Japan en de Japanse bevolking kunnen de hulp van stralingsdeskundigen goed gebruiken. De kernramp in Fukushima is helaas nog lang niet over. De radioactieve lozingen gaan maar door. De Japanse overheid en energiebedrijf Tepco weigeren de radioactieve vervuiling goed in kaart te brengen en de Japanse bevolking te beschermen tegen de gevaren van radioactieve straling.’
‘Greenpeace is een internationale milieuorganisatie die als eerste doel heeft grootschalige milieuproblemen onder de aandacht te brengen van de politiek en het publiek door middel van lobbyen en geweldloze acties.’


Hoe is deze organisatie ontstaan?

In Canada ontstond in 1971 een groepje mensen, die tegen het uitvoeren van een atoomproef voor het eilandje Amchitka voor de kust van Alaska waren. Onder de naam ‘Don’t make a wave committee’ voeren ze in kleine bootjes door het testgebied heen. Ze huurden hiervoor een boot, en gaven deze de naam Greenpeace, wat later de naam van de organisatie zou worden. Grote populariteit bereikten ze met de actie tegen de jacht op zeehonden, en tegen de walvisjacht.

Met welke activiteiten houdt Greenpeace zich bezig?

Schone energie

Doordat we massaal fossiele brandstoffen verbranden, komt er veel CO2 vrij in de lucht. Deze fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk en zullen ooit opraken. Door de ontbossing verdwijnt niet alleen een belangrijke bron van zuurstof, er komt ook veel CO2 vrij in de lucht. Door deze broeikasgassen zal de aarde opwarmen en dit kan catastrofale gevolgen hebben voor het klimaat van de aarde. Greenpeace wil daarom dat men meer groene energie gaan gebruiken, zoals windenergie of zonne-energie.

Ontbossing

Elke dag worden er enorme oppervlaktes bos gekapt voor o.a. papierproductie, veeteelt en palmolieplantages. Bomen nemen CO2 op uit de lucht, en als je ze omkapt, komt al deze CO2 in één keer vrij. Een vijfde van alle CO2 uitstoot is afkomstig van het kappen van bomen. Greenpeace wil dit probleem oplossen door alleen houtkap toe te staan als het duurzaam is. Dus alleen als het geen gevolgen heeft voor het milieu.

Levende Oceanen

Door overbevissing is ongeveer 80% van alle vis uit de zee gevist. In sommige Europese wateren kan dit percentage zelfs oplopen tot 90%. Dit komt omdat veel vissers geen duurzame vismethoden gebruiken, en er heel weinig beschermde stukken water zijn, waar niet gevist mag worden. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor andere dieren die in de oceaan leven. Greenpeace wil daarom dat vissers duurzame vismethoden gebruiken en dat er meer beschermde stukken oceaan komen.

Hoe komt Greenpeace aan geld?

Het grootste gedeelte van het inkomen van Greenpeace is afkomstig van donaties. Greenpeace heeft ongeveer 2 miljoen donateurs over de hele wereld, soms krijgen ze ook een vrijwillige donatie van de overheid. Bij Greenpeace werken ook veel vrijwilligers, hierdoor hebben ze minder kosten.

Is Greenpeace ooit in een schandaal verwikkeld geweest?

Greenpeace is in verschillende schandalen verwikkeld geweest, één daarvan was tijdens het conflict met Shell over de olietoren de ‘Brent spar’.
‘Bij gebrek aan officiële cijfers nam Greenpeace zelf metingen om een schatting te kunnen maken van de hoeveelheid olie die nog in de Brent Spar zat. Greenpeace realiseerde zich al snel dat de eigen geïmproviseerde metingen in het verkeerde deel van het olieplatform genomen waren. Dit had geleid tot een te hoge schatting van de exacte hoeveelheid olie in de opslagtanks. Zodra dit bekend werd heeft Greenpeace excuses aangeboden voor deze fout. De hoeveelheid olie aanwezig in de Brent Spar, was nooit het centrale punt van de campagne. Doel was dat offshore olie- en gasindustrie op een milieuverantwoorde manier verantwoordelijkheid zou nemen voor de overbodig geworden platforms en ander afval en te laten zien dat de oceanen geen dumpvat zijn.’

Welke successen heeft Greenpeace behaald?

Greenpeace heeft natuurlijk ook heel veel successen behaald, anders zouden ze niet zijn uitgegroeid tot zo’n grote organisatie. Hieronder twee actuele successen:
‘Tonijnfabrikant Princes is om
Princes, bekend van de ingeblikte tonijn, schakelt de komende jaren over naar meer duurzaam gevangen tonijn. Greenpeace voert sinds zomer vorig jaar internationaal campagne om Princes te laten stoppen met schadelijke vangstmethoden waarbij talloze (bedreigde) schildpadden en haaien sterven. Het bedrijf kondigt op 9 maart 2011 aan te gaan stoppen met de meest schadelijke vangstmethoden.’
‘Indonesische palmoliegigant kondigt stop op ontbossing aan
Multinational Sinar Mas heeft aangekondigd geen bossen meer te kappen voor de aanleg van nieuwe palmolieplantages. Greenpeace voert al jaren campagne tegen de ontbossingspraktijken van Sinar Mas, onder meer met onze Kitkat-campagne.’
© 2011 - 2025 Amelie3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Organisaties tegen kernenergieNadat het jarenlang toch tamelijk rustig was rondom kerncentrales en kernenergie, Nederland tot uitbreiding van kerncent…
Informatie en communicatieInformatie en communicatieWanneer is iets informatie of een gegeven? Of zit daar geen verschil tussen? En hoe zit het met die eindeloze getallen?…
De grootste goede doelenEr zijn een heleboel goede doelen verspreid over de hele wereld. Maar wat zijn nu de grootste goede doelen, en waar staa…
Roadmap to Zero: gifvrije kledingproductie in 2020Roadmap to Zero: gifvrije kledingproductie in 2020Greenpeace presenteerde eind november 2012 het onderzoek Toxic threads: the big fashion stitch-up, waarin wordt ingegaan…

Boodschappen doen; zo snel, goedkoop en effectief mogelijkBoodschappen doen; zo snel, goedkoop en effectief mogelijkU staat weer eens in de winkel, het lijkt wel spitsuur. Lange rijen bij de kassa’s, overvolle gangpaden en lege schappen…
nieuws uitgelichtRitueel slachten: wat is ritueel slachten?In juni 2011 werd in Nederland besloten door de Tweede Kamer dat onverdoofd ritueel slachten zou moeten eindigen. Joden…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Greenpeace
  • http://www.greenpeace.nl/campaigns/schone-energie/het-probleem/
  • http://www.greenpeace.nl/campaigns/oerbossen-2/Het-probleem/
  • http://www.greenpeace.nl/campaigns/oceanen-2/De-oplossing/
  • http://www.greenpeacekids.nl/greenpeace/veelgestelde-vragen#
  • http://www.greenpeace.nl/news/10-jaar-brent-spar-succes/
  • http://www.greenpeace.nl/about/successen/
  • http://www.greenpeace.nl/
Amelie3 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.