Roadmap to Zero: gifvrije kledingproductie in 2020

Roadmap to Zero: gifvrije kledingproductie in 2020 Greenpeace presenteerde eind november 2012 het onderzoek Toxic threads: the big fashion stitch-up, waarin wordt ingegaan op de hoeveelheid giftige stoffen in kleding. Deze hoeveelheid gifstoffen in kledingstukken bleek in een jaar tijd niet te zijn verminderd. Het gaat hier om de zogeheten nfe’s (nonylfenolethoxylaten) die in kleding voorkomen. Wanneer kleding wordt gewassen, worden de nfe’s uit de kleding gespoeld, en komen ze in het water terecht. Dit kan leiden tot een verstoring van de hormoonhuishouding.

Resultaten van het onderzoek naar gifstoffen in kleding

Voor het onderzoek Toxic threads: the big fashion stitch-up kocht Greenpeace van over de hele wereld 141 kledingstukken van diverse merken. Deze kledingstukken werden vervolgens onderzocht, en daaruit bleek dat er in zo’n 63% van alle kleding nfe’s aanwezig waren. De nfe's worden gebruikt om verf te fixeren in kleding. Daarnaast bleken er ook nog andere gevaarlijke stoffen aanwezig te zijn in de kledingstukken. Wat Greenpeace graag wil, is dat kledingbedrijven zich aansluiten bij het detox commitment, waarin bedrijven zich toeleggen op het produceren van gifstofvrije kledingstukken.

De campagneleider van Greenpeace liet naar aanleiding van het onderzoek het volgende weten: "De chemicaliën komen via de wasmachine terecht in het oppervlaktewater. Het is voor zuiveringsbedrijven niet mogelijk om deze chemicaliën af te breken, wat betekent dat de chemicaliën zo in ons drinkwater terecht kunnen komen. In landen zoals Bangladesh en China is het gevaar voor de inwoners en de natuur nog groter. Daar wordt namelijk de kleding gemaakt, en fabrieken dumpen hun giftige afvalstoffen via pijpleidingen in de dichtstbijzijnde rivieren. Het is dus erg belangrijk dat modemerken zo snel mogelijk over stappen op milieuvriendelijke alternatieven. Dit zal ertoe leiden dat kledingproductie geen risico meer vormt voor onze gezondheid. "

Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC)

In 2011 werd er door een groep van grote kledingmerken en schoenenmerken en een aantal retailers een verplichting aangegaan. Zij hebben zichzelf verplicht om eraan bij te dragen dat in 2020 in de kledingindustrie geen schadelijke chemicaliën meer vrijkomen bij de productie van kleding. Dit initiatief is bekend onder de naam Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC).

In november 2011 werd de Joint Roadmap gepubliceerd: een document dat dient als een eerste stap richting het bereiken van het uiteindelijke doel. De oprichters van ZDHC hebben dit document opgezet om specifieke projecten en acties te definiëren die collectief uitgevoerd moeten worden, om ervoor te zorgen dat er geen gifstoffen meer in kleding zitten in 2020.

Bedrijven die meedoen aan de Roadmap to Zero

In juli sloot Puma zich als eerste aan bij de Roadmap to Zero, korte tijd later volgde Nike. Eind augustus besloot ook Adidas zich aan te sluiten bij het project Zero Discharge of Hazardous Chemicals. Naar aanleiding van het onderzoek dat Greenpeace uitvoerde, sloot ook Zara zich aan bij ZDHC. Uit het onderzoek bleek namelijk dat Zara de grootste vervuiler is. Om die reden besloot het bedrijf vrij kort daarna om ook te gaan stoppen met het lozen van gifstoffen die vrijkomen bij kledingproductie. Begin december volgden ook de merken Mango en Esprit. Hoewel Esprit binnen de wettelijke normen van gifstoffenuitstoot bleef, heeft het toch besloten de eerste stappen te zetten richting een geheel gifvrije toekomst.

Roadmap to Zero: de komende jaren

De Roadmap to Zero is ontzettend ambitieus: dit plan zet een nieuwe standaard neer als het aankomt op duurzaam produceren in de kledingindustrie. De Roadmap bevat enkele zeer specifieke verplichtingen en strakke deadlines om dit algemene doel ook daadwerkelijk te bereiken.

Omdat 2020 nog ver weg is, is ervoor gekozen om periodieke updates te delen met de rest van de wereld. In het jaar 2012 werd per kwartaal een voortgangsrapport opgesteld en gepubliceerd, vanaf 2013 tot 2020 zal het een jaarlijkse rapportage betreffen. Mocht er tussentijds nieuwe informatie beschikbaar komen of interessante ontwikkelingen, dan zal ZDHC deze publiceren op de website.
© 2012 - 2024 Loraine91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomstSpierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomstFSHD. Een naam die lang niet iedereen kent. Maar FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld.…
Masterdata-management is meer dan inzet van een ‘tool’Masterdata-management is meer dan inzet van een ‘tool’Masterdata zijn de belangrijkste data van een organisatie, die op meerdere plekken gebruikt worden, zoals data over klan…
Mortal Kombat X: TrophyguideMortal Kombat X: TrophyguideMortal Kombat viert in 2015 haar tiende editie met dit populaire 2D-vechtspel. Wat begon als een tegenreactie op Street…

3FM Serious Request – Laat ze niet stikken3FM Serious Request – Laat ze niet stikkenRadio 3FM organiseert sinds 2004 in de decembermaand een actie samen met het Nederlandse Rode Kruis. Er wordt geld opgeh…
Genocide: Burma, de RohingyaDe Rohingya zijn een kleine moslim-minderheid in Burma, een land dat al decennia lang door een strenge dictatuur geregee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://www.roadmaptozero.com
  • http://www.nu.nl/lifestyle/2962341/niet-minder-giftige-chemicalien-in-kleding.html
  • http://www.nu.nl/lifestyle/2977048/esprit-gaat-gifvrije-kledingproductie.html
Loraine91 (20 artikelen)
Laatste update: 13-05-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.