Roadmap to Zero: gifvrije kledingproductie in 2020
Greenpeace presenteerde eind november 2012 het onderzoek Toxic threads: the big fashion stitch-up, waarin wordt ingegaan op de hoeveelheid giftige stoffen in kleding. Deze hoeveelheid gifstoffen in kledingstukken bleek in een jaar tijd niet te zijn verminderd. Het gaat hier om de zogeheten nfe’s (nonylfenolethoxylaten) die in kleding voorkomen. Wanneer kleding wordt gewassen, worden de nfe’s uit de kleding gespoeld, en komen ze in het water terecht. Dit kan leiden tot een verstoring van de hormoonhuishouding.
Resultaten van het onderzoek naar gifstoffen in kleding
Voor het onderzoek Toxic threads: the big fashion stitch-up kocht Greenpeace van over de hele wereld 141 kledingstukken van diverse merken. Deze kledingstukken werden vervolgens onderzocht, en daaruit bleek dat er in zo’n 63% van alle kleding nfe’s aanwezig waren. De nfe's worden gebruikt om verf te fixeren in kleding. Daarnaast bleken er ook nog andere gevaarlijke stoffen aanwezig te zijn in de kledingstukken. Wat Greenpeace graag wil, is dat kledingbedrijven zich aansluiten bij het detox commitment, waarin bedrijven zich toeleggen op het produceren van gifstofvrije kledingstukken.
De campagneleider van Greenpeace liet naar aanleiding van het onderzoek het volgende weten: "
De chemicaliën komen via de wasmachine terecht in het oppervlaktewater. Het is voor zuiveringsbedrijven niet mogelijk om deze chemicaliën af te breken, wat betekent dat de chemicaliën zo in ons drinkwater terecht kunnen komen. In landen zoals Bangladesh en China is het gevaar voor de inwoners en de natuur nog groter. Daar wordt namelijk de kleding gemaakt, en fabrieken dumpen hun giftige afvalstoffen via pijpleidingen in de dichtstbijzijnde rivieren. Het is dus erg belangrijk dat modemerken zo snel mogelijk over stappen op milieuvriendelijke alternatieven. Dit zal ertoe leiden dat kledingproductie geen risico meer vormt voor onze gezondheid. "
Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC)
In 2011 werd er door een groep van grote kledingmerken en schoenenmerken en een aantal retailers een verplichting aangegaan. Zij hebben zichzelf verplicht om eraan bij te dragen dat in 2020 in de kledingindustrie geen schadelijke chemicaliën meer vrijkomen bij de productie van kleding. Dit initiatief is bekend onder de naam Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC).
In november 2011 werd de Joint Roadmap gepubliceerd: een document dat dient als een eerste stap richting het bereiken van het uiteindelijke doel. De oprichters van ZDHC hebben dit document opgezet om specifieke projecten en acties te definiëren die collectief uitgevoerd moeten worden, om ervoor te zorgen dat er geen gifstoffen meer in kleding zitten in 2020.
Bedrijven die meedoen aan de Roadmap to Zero
In juli sloot Puma zich als eerste aan bij de Roadmap to Zero, korte tijd later volgde Nike. Eind augustus besloot ook Adidas zich aan te sluiten bij het project Zero Discharge of Hazardous Chemicals. Naar aanleiding van het onderzoek dat Greenpeace uitvoerde, sloot ook Zara zich aan bij ZDHC. Uit het onderzoek bleek namelijk dat Zara de grootste vervuiler is. Om die reden besloot het bedrijf vrij kort daarna om ook te gaan stoppen met het lozen van gifstoffen die vrijkomen bij kledingproductie. Begin december volgden ook de merken Mango en Esprit. Hoewel Esprit binnen de wettelijke normen van gifstoffenuitstoot bleef, heeft het toch besloten de eerste stappen te zetten richting een geheel gifvrije toekomst.
Roadmap to Zero: de komende jaren
De Roadmap to Zero is ontzettend ambitieus: dit plan zet een nieuwe standaard neer als het aankomt op duurzaam produceren in de kledingindustrie. De Roadmap bevat enkele zeer specifieke verplichtingen en strakke deadlines om dit algemene doel ook daadwerkelijk te bereiken.
Omdat 2020 nog ver weg is, is ervoor gekozen om periodieke updates te delen met de rest van de wereld. In het jaar 2012 werd per kwartaal een voortgangsrapport opgesteld en gepubliceerd, vanaf 2013 tot 2020 zal het een jaarlijkse rapportage betreffen. Mocht er tussentijds nieuwe informatie beschikbaar komen of interessante ontwikkelingen, dan zal ZDHC deze publiceren op de website.