nieuws uitgelichtRitueel slachten: wat is ritueel slachten?
In juni 2011 werd in Nederland besloten door de Tweede Kamer dat onverdoofd ritueel slachten zou moeten eindigen. Joden en Islamieten eten alleen ritueel geslacht vlees omdat dit halal of koosjer is in hun optiek. Maar wat is ritueel slachten dan precies en waarom is er zoveel weerstand tegen?
Wat is ritueel slachten?
Ritueel slachten bij zowel Joden als bij Moslims gebeurt door het doorsnijden van de keel met een mes. Toch verschillen de vormen wel bij Joden en Moslims.
Ritueel slachten voor Joden
Joden mogen alleen koosjer voedsel eten. Dit betekent dat Joden twee keukens hebben, want vlees en zuivel mogen nooit samen worden bereid of gegeten. Bovendien mogen Joden niet alles eten. Zij mogen wel:
Maar geen
- Varken
- Paard
- Haas
Het rituele slachten van Joden volgens de voorschriften heet sjechita. Het daadwerkelijke slachten gebeurt met een vlijmscherp en recht mes. Bovendien moet het slachten gebeuren door een Joodse slager met een speciale opleiding. Bij de rituele slacht door een Joodse slager verliest het dier het bewustzijn omdat het direct heel veel bloed verliest. Immers de slagader in de hals wordt doorgesneden. Het dier bloedt dus dood. Het bloed wat overblijft wordt verwijderd door te zouten of pekelen. Joden mogen namelijk geen bloed eten.
Ritueel slachten voor moslims
Het ritueel slachten door en voor moslims heet Dhabiha. Alleen door ritueel te slachten volgens de voorwaarden is het vlees halal of te wel rein en mogen Moslims het vlees eten. Overigens eten ook Moslims geen varkens. Bij het ritueel slachten voor halal vlees komen nogal wat zaken kijken. Zo moet de slachtplaats rein zijn. Maar de slachter moet ook vooral zorg dragen voor het welzijn van het dier. Het gaat dus niet alleen om de slacht zelf, maar ook om de omstandigheden waarin het dier is gefokt en vervoerd. Die moeten wil vlees halal zijn ook goed zijn. Daarbij komt nog dat een dier het slachtmes niet mag zien tijdens het rituele slachten. Voor de slacht wordt het dier dat geslacht gaat worden met de kop richting Mekka geplaatst. De slachter spreekt daarbij dankwoorden en zijn respect uit voor Allah.
Twee manieren van halal ritueel slachten dus voor moslims
Halal slachten kan op twee manieren:
- Het doorsnijden van de keel
- Het doorsnijden van de halsslagader aan de basis van de nek
Hoe worden dieren geslacht als het niet ritueel gebeurt?
De Partij voor de Dieren wilde in 2011 een verbod op de rituele slacht zonder verdoving. Ze doet dit op basis van een onderzoek door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde die een voorstander is van bedwelmd slachten. Bij bedwelmd slachten worden dieren eerst door het hoofd geschoten met een kogel of een pin. Daarna worden ze pas afgemaakt. Volgens het onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde wordt het welzijn van de dieren die ritueel geslacht worden, ernstig geschaad. Het zou te lang duren doordat het dier buiten bewustzijn raakt. Daardoor zou het veel pijn voelen. Het vastklemmen van de dieren voordat ze geslacht worden, zou bovendien veel stress opleveren.
Argumenten voor het behoud van ritueel slachten
Moslims en Joden vinden dat ieder dier stress ervaart als het naar een onbekende plaats wordt gebracht. Dat zou bij verdoven niet anders zijn. Dieren die halal of koosjer worden geslacht moeten bovendien tegenwoordig in een speciale kooi worden geplaatst. Het dier loopt vanuit de stal in de kooi en die kooi wordt daarna gekanteld. Daardoor komt het te slachten dier op zijn zij te liggen, wat er voor zorgt dat het zich niet kan bezeren of wegspringen. Dankzij de kooi gaat de rituele slacht in de meeste gevallen direct goed. Met het scherpe mes wordt met één beweging de keel doorgesneden. Het dier blijft dan een paar minuten op de grond liggen en raakt daar het bewustzijn kwijt. Pas daarna wordt het dier ondersteboven opgehangen. Dit gebeurt bij normaal slachten direct na het doden van het dier. Overigens zijn er ook tegenonderzoeken die uit hebben gewezen dat juist het ritueel slachten het dier de minste pijn en ongemakken geeft. De Britse wetenschapper Rosen bijvoorbeeld toonde aan dat het joodse rituele slachten juist een pijnloze en effectieve manier is om een dier te slachten. Het beest zou volgens hem binnen enkele seconden het bewustzijn verliezen. Daarbij staan Islamitische en Joodse slagerijen onder strenge controle van dierenartsen en keuringsmeesters. Bij het Islamitisch offerfeest wanneer veel meer dieren dan normaal gesproken worden geslacht is zelfs bij de meeste slagers een dierenarts aanwezig. Die controleert dan of het doorsnijden van de keel wel snel genoeg gebeurt.
Verbod op ritueel slachten: dan maar zelf in de badkamer
Omdat moslims en Joden er heilig van overtuigd zijn dat zij halal of koosjer vlees moeten eten zou het verbieden van deze manier van slachten er wel eens toe kunnen leiden dat mensen dan maar zelf in hun badkamer de slachtingen doen. Met alle gevolgen van dien, want als iets mogelijk niet goed voor het dierenwelzijn zou zijn, is dat het wel. Wie nu overigens met grote ogen naar deze tekst kijkt en zich afvraagt of het werkelijk zo is dat mensen in hun eigen badkamer dieren slachten, hebben geen weet van de situatie die tientallen jaren geleden ook in Nederland heel gewoon was. Zeker in wat landelijker gebieden was het heel normaal om je varkens, konijnen en hazen gewoon thuis op te hangen en vervolgens te slachten. Andere mogelijkheid is dat het vlees dan uit het buitenland wordt gehaald en er dus een economische poot vervalt.